Skaitytojai susitiko su eseistu R. Kmita (0)

Publikuota: 2023-11-16 Kategorija: Kultūra
Skaitytojai susitiko su eseistu R. Kmita
Kristinos Ramanauskaitės nuotr. / R. Kmita susitikime su skaitytojais Rokiškyje

Rokiškio rajono savivaldybės Juozo Keliuočio viešojoje bibliotekoje vyko susitikimas su literatūrologu, eseistu, literatūros kritiku Rimantu Kmita. Svečias pristatė savo knygas: „Pietinia kronikas“, „Remyga“, „Ugnies giesmės. Tūkstantis Sigito Gedos veidų“.

„Darau viską, bet čia gal iš gero gyvenimo“, – juokavo svečias, vardindamas savo veiklas. R. Kmita dirba Lietuvių literatūros ir tautosakos institute, naujausiais autoriaus kūrinys – neseniai išėjusi knyga apie Sigitą Gedą. Anksčiau Vilniaus universitete dėstęs literatūros istoriją, dabar studentus kviečia į kūrybinio rašymo paskaitas.

„Mokomės rašyti istorijas. Aš pats niekur nesimokiau kūrybinio rašymo, nes Lietuvoje niekas to nemokė. Jeigu studijuoji lietuvių filologiją, galvoji, kad tos studijos išmokys rašyti. Padeda, bet iš tikrųjų jos labiau moko skaityti, o ne rašyti“, – kalbėjo Lietuvos rašytojų sąjungos narys R. Kmita. 

Po filologijos bei režisūros studijų režisieriumi netapo, tačiau būtent teatro disciplina padėjo įgyti supratimą, kaip kuriama istorija. Studijų metais daugiausiai rašė poeziją, paskui prasidėjo recenzijos. Prie istorijų perėjo tuomet, kai kilo mintis parašyti apie savo paauglystės metus. Į knygą sudėtos istorijos greitai išpopuliarėjo.  

Pirmasis R. Kmitos poezijos rinkinys pasirodė 1999 m., vėliau išleisti dar du eilėraščių rinkiniai. 2016 m. išleistas pirmasis R. Kmitos romanas „Pietinia kronikas“, parašytas šiaulietiška šnekta. Ši knyga buvo išrinkta 2017 m. Lietuvos metų knyga suaugusiųjų kategorijoje.

 „Rokiškio Sirenos“ inf.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video