Jubiliejiniame teatrų festivalyje triumfavo Kaunas: penktą kartą apdovanotas „Už geriausią festivalio spektaklį“ (foto) (0)

Publikuota: 2024-04-17 Kategorija: Kultūra
Jubiliejiniame teatrų festivalyje triumfavo Kaunas: penktą kartą apdovanotas „Už geriausią festivalio spektaklį“ (foto)
Rokiškio Sirena nuotr. / Kaunas festivalyje „Vaidiname žemdirbiams“ triumfuoja 5-ą kartą.

Įspūdingu Andželikos Cholinos šokio teatro spektakliu „Jaunystė“ antradienio vakarą baigėsi 40-asis Lietuvos profesionalių teatrų festivalis „Vaidiname žemdirbiams“, kuriame triumfavo Nacionalinis Kauno dramos teatro spektaklis „Kai mes būsim jauni“, repertuare šiais metais buvęs pačiu pirmuoju spektakliu. Pagal Daivos Čepauskaitės pjesę statyto spektaklio režisierius – Aleksandr Špilevoj.

Įtemptos varžybos

Šiais metais teatrą mylinti Rokiškio publika per tris savaites besitęsiantį festivalį stebėjo 20 spektaklių.

Festivalio uždarymo ceremonijos metu Rokiškio kultūros centro direktorė Vaiva Baltrūnaitė-Kirstukienė pasidžiaugė, kad festivalį aplankė per 6 tūkstančius žiūrovų.

„Teatrinio pavasario metu šioje scenoje matėme nuo mono spektaklio iki miuziklo su simfoniniu orkestru, talpinančiu virš 100 žmonių. Ačiū visiems, kad buvote su mumis ir dar kartą parodėte, kad teatrinis genas Rokiškyje – tikrai labai stiprus“, – kalbėjo direktorė.

Pirmiesiems dviguba premija

Iš gausybės itin skirtingų pastatymų, geriausiu spektakliu šiais metais buvo pripažintas Nacionalinio Kauno dramos teatro spektaklis „Kai mes būsim jauni“ (režisierius Aleksandr Špilevoj).

Geriausiu spektakliu vaikams komisija išrinko Klaipėdos lėlių teatro pastatymą „Tunelis“ (rež., dailininkas, scenografas Miha Golob).

Abu teatrai įeis į festivalio istoriją ne tik kaip jubiliejinio festivalio nugalėtojai, bet ir kaip pirmieji teatrai, kurie gavo padvigubintą – 6 tūkst. eurų premiją.

Prizą už geriausią spektaklį įsteigė Rokiškio rajono savivaldybė, tad jį įteikęs rajono meras Ramūnas Godeliauskas šypsodamasis dėkojo AB „Rokiškio sūris“ direktoriui Daliui Trumpai (įmonė apdovanoja geriausio spektaklio vaikams laureatus – aut. past.), kad šiemet vėl nepadvigubino premijos. Primename, kad sveikindamas praėjusių metų laureatus, D. Trumpa scenoje pasakė, jog laikas traukti premiją iš sąstingio ir padidinti, bent jau, dvigubai.

Po šio pasisakymo, KC direktorė kreipėsi į rajono savivaldybę teigdama, kad yra nerašyta taisyklė, jog premijos už geriausius festivalio spektaklius visada būdavo vienodos. Rajono taryba pritarė festivalio premijos už geriausią spektaklį didinimui.  

Į tai atsakydamas D. Trumpa juokėsi, kad šiais metais jau prieš ceremoniją buvo įspėtas: „Man jau sakė to nedaryti. Na, bet gal kitais metais...“.

Džiaugėsi jubiliejiniu apdovanojimu

Geriausio festivalio titulu besidžiaugianti Kauno dramos teatro komanda sakė, kad tai – jubiliejinis jiems įteiktas apdovanojimas: „Važiuodami šiandien pas jus skaičiavome, kad ne tik dalyvavome jubiliejiniame jūsų festivalyje, bet ir patys jubiliejinį kartą esame įvertinti geriausio spektaklio apdovanojimu. Tai – 5-asis kartas nuo 1985-ųjų, kai pirmą kartą mūsų teatro pastatymas tapo festivalio laureatu“.

Apdovanojimų ceremonijoje dalyvavę teatro trupės atstovai dalinosi ir prisiminimais, kokių teigiamų emocijų lydimi visada atvyksta į teatrų festivalį Rokiškyje ir pasisėmę dar pakilesnių emocijų išvyksta.

Laureatai   

Piniginis 1 tūkst. 200 eurų prizas bei tradicinis juvelyrės Dalios Varnaitės kurtas papuošalas už geriausią moters vaidmenį, komisijos sprendimu, atiteko Dianai Kamarauskaitei už Džesės vaidmenį Keistuolių teatro spektaklyje „Labanakt, mama“ (rež. Ieva Stundžytė).

Aktorė dėkojo visai ją palaikančiai ir tikinčiai komandai bei režisierei, kuri patikėjo būtent jai šį vaidmenį.

Geriausio vyro vaidmens titulas – 1 tūkst. 200 eurų premija ir Vaidos Matiukaitės įsteigta dovana atiteko Justui Terteliui už vidutinio aktoriaus vaidmenį Atviro rato spektaklyje „PRAeis“ (rež. Justas Tertelis). Dalyvauti apdovanojimų ceremonijoje laureatas negalėjo, tad iš anksto atsiuntė video sveikinimą: „Tikėtina, kad kaip tik dabar, kai vyksta jūsų festivalio apdovanojimų ceremonija, aš taip pat esu scenoje – tik ne Rokiškyje, o Vilniuje. Ir labai tikiuosi, kad tą akimirką, kai skelbiate mano pavardę, aš stabtelėsiu ir pagalvosiu apie Rokiškį. Ačiū už įvertinimą“.

Geriausiu nepagrindinio vaidmens atlikėju festivalio komisija išrinko Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktorių Severiną Norgailą, už Ivaro vaidmenį spektaklyje „Skraidantis Travolta“ (rež. Toms Treinis). Aktoriui įteikta 1 tūkst. eurų premija, o apdovanojimą atsiėmęs aktorius scenoje vėl pakartojo spektaklio metu atliekamą personažo judesį.

Už geriausią spektaklio scenografiją apdovanota Klaipėdos jaunimo teatro spektaklio „Būti Alisa“ trupė ir scenografė Renata Valčik. Teatrui atiteko 1 tūkst. Eur premija.

Žiūrovai balsavo šiuolaikiškai

Šiais metais žiūrovai savo favoritą rinko kitaip – naujoviškai – nei buvo įprasta 40 metų. Po kiekvieno spektaklio iš KC išeinantys žiūrovai balsavo planšetiniame kompiuteryje. Nors po pirmųjų spektaklių dalis žiūrovų tokį organizatorių sprendimą vertino kiek skeptiškai tikindami, kad ne visi balsuoja, nes ne visi turi kantrybės išlaukti eilėje, visgi rezultatai buvo gauti ir suskaičiuoti: žiūrovai vienbalsiais (100 proc.) nusprendė, kad Žiūrovų prizas – tradiciškai Rokiškio krašto gamintojų produkcija bei 800 eurų premija – turi atitekti Kauno Valstybiniam muzikiniam teatrui ir jų pristatytam miuziklui „Aida“ (rež. Vytenis Pauliukaitis)

Jaunųjų žiūrovų prizas – 800 eurų premija – įteikta šokio teatro „Dansema“ spektakliui „Neregėtas pasaulis“ (choreografė Birutė Banevičiūtė).

Specialus žiuri prizas, kurį įsteigė kunigo švietėjo Jono Katelės labdaros ir paramos fondo valdytojas Leonardas Šablinskas, 500 eurų iškeliavo kraštietės Airidos Gudaitės darbui, teatro „Low air“ spektakliui „Me two/ savoj krūvoj“ (idėjos autorė, choreografė Airida Gudaitė, rež. Jonas Tertelis).

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video