Rokiškio krašto muziejuje – prakartėlių parodos uždarymas (0)

Publikuota: 2016-02-04 Kategorija: Kultūra
Rokiškio krašto muziejuje – prakartėlių parodos uždarymas
Rokiškio krašto muziejaus archyvo /

Sausio 30 d. Rokiškio krašto muziejuje uždaryta XV respublikinė prakartėlių paroda. Į uždarymą rinkosi ne tik prakartėlių autoriai, bet ir jų šeimos nariai, kolegos tautodailininkai. Renginį pagerbė Rokiškio rajono savivaldybės meras Antanas Vagonis, linkėjęs šiai parodai tapti tarptautine. Šventinę nuotaiką renginio svečiams dovanojo Rokiškio kultūros centro moterų choras (vad. Giedra Markevičienė).
Prakartėlių parodos, rengiamos nuo 1998 m., tapo išskirtiniu renginiu Rokiškio krašto muziejuje. Italų dailininko Angelo Frosio idėja organizuoti šias parodas beveik per du dešimtmečius išaugino gražų būrį prakartėlių kūrėjų: garsių medžio meistrų, talentingų jaunųjų keramikų, išradingų improvizatorių. Sukaupta prakartėlių kolekcija kalėdiniu laikotarpiu sulaukia ne tik lankytojų dėmesio, bet ir norinčių patinkančias pasiskolinti. Ne vienerius metus muziejaus prakartėlėmis puošiasi Rokiškio r., Utenos bažnyčios.
Prieš dvejus metus muziejuje apsilankiusios kraštietės dailininkės Reginos Matuzonytės-Ingelevičienės dukra Marija ir anūkė Monika (JAV, Niujorkas) taip susižavėjo prakartėlių kolekcija, jog prakartėlių eksponavimo sąlygoms pagerinti ir parodos organizavimui skyrė lėšų.
2015 m. gruodį iš Ramalos miesto (Palestina) gavome Nidos Dalmantaitės laišką su prašymu, kad kas iš Lietuvos kūrėjų Betliejaus mieste (Palestina) veikiančiam tarptautiniam Prakartėlių muziejui, kurį globoja ir remia UNESCO, padovanotų prakartėlę. Tas muziejus Italijos vyriausybės iniciatyva įkurtas 1999 metais. Jame eksponuojama per 200 prakartėlių iš viso pasaulio – Europos, Afrikos, Azijos, Amerikos, kurias dovanoja muziejai, religinės bendruomenės, privatūs asmenys. Muziejuje pristatytos daugumos Europos šalių prakartėlės, įskaitant kaimynus latvius ir lenkus. Po šio renginio jaunas panevėžietis Raimundas Trėja minėtam muziejui padovanojo iš medžio drožtą prakartėlę. Muziejininkai yra dėkingi R. Trėjai už šią gražią iniciatyvą.
Komisijos sprendimu I premija (350 eurų) skirta Sauliui Lampickui iš Alytaus (premijos steigėja Monika Sabalis (JAV). Nutarta šią prakartėlę nupirkti į muziejaus fondus, papildyti kaupiamą prakartėlių kolekciją.
II premija (230 eurų) skirta Vytautui Jackūnui iš Pasvalio (premiją įsteigė Lietuvos kultūros taryba). Vytautas Jackūnas savo prakartėlę padovanojo Rokiškio krašto muziejui.
III premiją (140 Eurų) skirta Gintautui Akstinui iš Druskininkų (premiją įsteigė Lietuvos kultūros taryba).
Visi dalyviai buvo apdovanoti dalyvio diplomais, parodos katalogais, muziejaus leidiniais ir rėmėjų dovanomis. Žiūrovų prizininku tapo Valentas Butkus iš Ukmergės. Jam įteiktas UAB „Daivida“ prizas. Visiems uteniškiams saldžias dovanas skyrė Utenos Dievo apvaizdos bažnyčios parapija. Jovitai Paukštytei iš Utenos skirtas AB „Rokiškio sūris“ prizas. Autorė savo prakartėlę padovanojo prizo steigėjui. Pranui Petroniui iš Anykščių prizą įsteigė ir prakartėlę nupirko Kunigo Jono Katelės labdaros ir paramos fondas. Danutei Saukaitienei iš Marijampolės, Raimundui Trėjai iš Panevėžio skirti Rokiškio siuvimo įmonės „Lelija“ prizai. Knygyno „Pegasas“ prizais apdovanota Anelė Araminienė iš Utenos r., Erika Rodavičiūtė iš Kauno r., Greta Maskoliūnaitė iš Rokiškio.
Renginio pabaigoje medžio drožėjai buvo pakviesti dalyvauti 2017 m. konkursinėje parodoje, skirtoje Liongino Šepkos 110-osioms gimimo metinėms paminėti. Kitą (XVI) prakartėlių parodą numatyta organizuoti 2019 m., kuomet Rokiškis bus Lietuvos kultūros sostinė.

Rokiškio krašto muziejaus inform.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video