Prie Kriaunų varpo – ir prezidentai, ir premjeras (1)

Publikuota: 2018-02-19 Kategorija: Kultūra
Prie Kriaunų varpo – ir prezidentai, ir premjeras
Laisvės kovų istorijos muziejus Obeliuose facebook paskyros nuotr. / Obelių muziejininkas Andrius Dručkus su Prezidente Dalia Grybauskaite.

Vienas svarbiausių valstybės atkūrimo 100-mečio renginių – Vasario 16-osios koncertas „Gloria Lietuvai“ Nacionaliniame operos ir baleto teatre turėjo ir mūsų rajono akcentą: iš Laisvės kovų istorijos muziejaus Obeliuose į sostinę buvo trumpam iškeliavęs Kriaunų Dievo apvaizdos bažnyčios varpas, kuris laikomas vienu seniausių Rytų Europos regione. Šis varpas tapo tikra renginio žvaigžde: prie jo įsiamžino ir šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė (nuotraukoje – su muziejininku Andriumi Dručkumi), ir kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus, ir premjeras Saulius Skvernelis bei gausybė kitų šio įspūdingo renginio svečių.

Varpas į sostinę iškeliavo ne kaip gražaus renginio dekoracija: pagrindiniu koncerto akcentu tapo vertingiausių Lietuvos varpų skambėjimas, Lietuvos peizažai, atsiveriantys pro varpinių langus.
Šis varpas dėl saugumo yra deponuotas Laisvės kovų istorijos muziejuje Obeliuose.
Jis gali būti nulietas XIII a. II pusėje - XIV a. I pusėje, spėjama, Rytinėse Lietuvos Didžiosios kunigaikštijos žemėse. Tai vienintelis varpas Lietuvoje, siekiantis pagoniškus laikus.
„Rokiškio Sirenos“ inform.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video