Paskelbti XVIII respublikinės konkursinės prakartėlių parodos laureatai (0)

Publikuota: 2024-01-21 Kategorija: Kultūra
Paskelbti XVIII respublikinės konkursinės prakartėlių parodos laureatai
Kristinos Ramanauskaitės nuotr. / I vieta skirta ukmergiškiui, medžio skulptūrų meistrui R. Zinkevičiui

Sausio 20 d. Rokiškio krašto muziejuje paskelbti XVIII respublikinės konkursinės prakartėlių parodos laureatai. Visą mėnesį muziejuje buvo eksponuojamos 56 prakartėlės, kurias sukūrė žinomi šalies meistrai ir pradedantys kūrėjai. Komisijos sprendimu, I vieta skirta ukmergiškiui skulptoriui, tautodailininkui Rimantui Zinkevičiui.

Laureatas – ne pirmą kartą

R. Zinkevičius tautodailininkų rengiamose parodose dalyvauja nuo 1975 m., o 1978 m. tapo Lietuvos tautodailininkų sąjungos nariu. Menininkas ne kartą apdovanotas už liaudies meno tradicijų puoselėjimą, yra tapęs respublikinės konkursinės liaudies meno parodos „Aukso vainikas“ laureatu. Kaip vienas geriausių ukmergiškio darbas buvo įvertintas ir IX respublikinėje prakartėlių parodoje.

Medžio skulptūros meistro Eugenijaus Rimdžiaus iš Pakruojo rajono prakartėlė šiųmetinėje parodoje įvertinta II vieta, o šiauliečiui Jonui Dzvėgai iš Šiaulių už kūrinį skirta III vieta.

Prasidėjo vasarą

Parodos kuratorė Giedrė Spundzevičienė kalbėjo, kad jai paroda prasidėjo dar vasarą, kai teko bendrauti su daugeliu būsimų dalyvių, pakviesti juos kurti, išdrįsti dalyvauti, kai kuriuos – jau ne pirmą ir ne antrą kartą. Bendradarbiavimo keliai nutiesti iki Marijampolės, Kretingos, Platelių, Kauno rajono, Ukmergės, atsiliepė kūrėjai iš artimesnių rajonų – Panevėžio, Utenos, Biržų. „Paroda graži tuo, kad turime brandžių meistrų būrį ir daug pradedančiųjų“, – kalbėjo G. Spunzevičienė. Autoriai figūrines kompozicijas daugiausiai kūrė ir medžio, yra ir keramikos, iš gamtinių medžiagų sukurtų prakartėlių.

Vertino komisija

Kūrėjų darbus vertino komisija, vadovaujama Lietuvos tautodailininkų sąjungos pirmininko Jono Rudzinsko. Kiti komisijos nariai: dailininkas, keramikas, meno pedagogas Arūnas Augutis, Rokiškio tautodailininkų asociacijos pirmininkė Birutė Dapkienė, Rokiškio krašto muziejaus  emeritė, tautodailininkė Marijona Mieliauskienė, Rokiškio šv. apaštalo evangelisto Mato parapijos klebonas, dekanas Eimantas Novikas, menotyrininkė dr. Alė Počiulpaitė, skulptorius, Lietuvos dailininkų sąjungos narys Gediminas Žuklys.

Telkiantiems ir puoselėjantiems

Apžvelgiant tradicinę XVIII kartą vykusią parodą, pagerbtas būrys kitų kūrėjų, puoselėjančių liaudies meną: nuolatinė parodos dalyvė Anelė Araminienė už meistrišką liaudies skulptūros paveldo tradicijos tąsą, Viktorija Bitinaitė-Stankevičienė už sėkmingą keramikos technikos panaudojimą prakartėlės kūryboje, Vytautas Jaugėla už originalų prakartėlės kompozicijos interpretavimą, Marijonas Mieldažys už sėkmingai pasirinktą drožybos stilistikos kryptį, Danutė Saukaitienė už sėkmingą žolynų technikos panaudojimą prakartėlės kūryboje, Adolfas Viluckis už originaliai ir meistriškai išplėtotą tradicinę prakartėlės sceną, Alina Vitkauskienė už prakartėlės žanro puoselėjimą tarp moksleivių. Už ilgametę bendrystę prakartėlių parodose ir drožybos amato tradicijų sklaidą padėkota Adolfui Teresiui bei Aldonai Kuprelytei, Žemaitijos nacionalinio parko direkcijos Kraštovaizdžio skyriaus vyr. specialistei, telkiančiai Žemaitijos kūrėjus.

Lankytojai savo simpatijų prizą skyrė kretingiškiui skulptoriui Adolfui Viluckiui.

Sukaupė kolekciją

Respublikinės prakartėlių parodos Rokiškyje pradėtos rengti 1997 m., jose yra dalyvavę ir Latvijos atstovai. Gausiausia buvo V-oji paroda, kurioje eksponuota 120 prakartėlių.

Kiekviena paroda išskirtinė savo darbais, vienais metais buvo eksponuota žmogaus dydžio figūrų skulptūrinė kompozicija, sukurta meistro Adolfo Teresiaus. Lietuvos meistrų kūriniai buvo eksponuojami Austrijoje, Lince, kuris 2009 m. tapo Europos kultūros sostine. Parodoje pristatyta 20 gražiausių prakartėlių iš Rokiškio krašto muziejaus fondo. Prakartėles turėjo progą pamatyti ir Lietuvos dailės muziejaus lankytojai. Rokiškio krašto muziejus turi sukaupęs nemažą prakartėlių kolekciją, nuo 2005 m. muziejuje prakartėlių ekspozicija veikia ištisus metus.

Sukvies medžio meistrus

Pasak Rokiškio krašto direktorės Aušros Gudgalienės, prakartėlių parodų tradicija tęsis, naujų darbų bus laukiama kitais metais, o šiemet medžio skulptūrų meistrus pakvies dar vienas Rokiškio kraštą garsinantis renginys – respublikinė medžio drožėjų darbų konkursinė paroda Liongino Šepkos premijai laimėti.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video