Oficialu: kitais metais lauks Lietuvos profesionalių teatrų festivalyje Rokiškyje „Teatro genas“ (foto) (0)

Publikuota: 2024-03-24 Kategorija: Kultūra
Oficialu: kitais metais lauks Lietuvos profesionalių teatrų festivalyje Rokiškyje „Teatro genas“ (foto)
Rokiškio Sirena nuotr. / Paskutinį kartą KC scenoje prasidėjo festivalis „Vaidiname žemdirbiams“. Kitąmet lauks festivalis „Teatro genas“

Kartu su žemę budinančiu lietumi sekmadienį Rokiškyje prasidėjo ir teatrinis pavasaris, kuriam startą davė ne konkursinis, tačiau ne ką mažiau profesionalus Rokiškio liaudies teatro (RLT) spektaklis „Rokiškio genas“. Taip nuo šiol vadinsis ir pats Lietuvos profesionalių teatrų festivalis, kurį „perkrikštijo“ atidarymo ceremonijoje dalyvavęs Kultūros ministras Simonas Kairys.

Apie viską nuo pradžių

Jubiliejinį, 40-ąjį festivalį atidarė ne kaip įprasta praėjusių metų geriausieji, o RLT spektaklis, ieškantis atsakymų į klausimus: kodėl Rokiškyje išplito būtent teatro genas? Kas lėmė ir lemia jo plitimą? Kuo jis svarbus miestui, krašto kultūrinio identiteto formavimuisi ir atskiram krašto žmogui? Spektakliu, kurį režisavo RLT režisierė Neringa Danienė, o kūrybiniu konsultantu buvo Aleksandr Špilevoj, buvo papasakota visa, dar 1893 m. Panemunėlio valsčiuje prasidėjusi teatrinė krašto istorija iki pat šių dienų ir naujausių RLT trupės apdovanojimų.

Pasitelkus medijas, buvo ištransliuotos ir festivalio „Vaidiname žemdirbiams“ kūrėjų, sumanytojų ir įgyvendintojų, Vytauto Sketerio bei Jono Korenkos įžvalgos apie festivalio atsiradimą.  

Bendraamžiai

O į sceną rokiškėnų pasveikinti žengęs ministras pirmiausia prisiminė savo santykį su Rokiškiu: „Dirbau grupėje prie projekto, kuriuo siekėme 2019-aisiais Kauną padaryti Lietuvos – Kultūros sostine. Deja, Rokiškis mus šiame konkurse nugalėjo. Dabar, po šio spektaklio, matau kodėl. Jūs tikrai turite stiprų kultūrinį geną. Kitas dalykas, kuris sieja mane jau su jūsų festivaliu – ir jam, ir man šiais metais sueina 40-imt. Tai amžius, kai pasveri vertybes ir gali nebijoti keistis“.

S. Kairys įteikė dvi padėkas Kultūros ministerijos vardu: AB „Rokiškio sūris“ vadovui Daliui Trumpai, už mecenatystę kultūrai ir Rokiškio Kultūros centro kolektyvui už įvairių projektų ir inciatyvų įgyvendinimą.

Naujas pavadinimas ir balsavimas

Padėkas įteikęs Kultūros ministras S. Kairys paskelbė, kad 40-imt metų pavadinimu „Vaidiname žemdirbiams“ Rokiškyje gyvavęs teatrų festivalis nuo šiol bus „šaukiamas“ naujai – „Teatro genas“.

Padėkojusi ministrui, renginio vedančioji N. Danienė skubėjo pagarsinti, kad atsinaujina ne tik pavadinimas, bet ir žiūrovų balsavimų technologija: „Nuo naujovių ir technologijų niekur nepabėgsime. Jų pagalba nuo šiol skaičiuosime ir žiūrovų balsus lenktynėse dėl žiūrovų simpatijų prizo“.

Žiūrovai buvo informuoti, jog įeinant į salę prieš kiekvieną spektaklį jų nebelauks asistentai, laikantys pintinę su balsavimo lapeliais „Taip“ ir „Ne“. Savo simpatijas atiduoti bus galima balsuojant organizatorių įrengtoje planšetėje, kurioje bus tie patys du žodžiai „Taip“ ir „Ne“.

Nulemtas prieš 15 metų

Nepaisant jubiliejinių naujovių, buvo išlaikyta tradicija, jog oficialų festivalio atidarymą paskelbia rajono savivaldybės meras.

Prie mikrofono stojęs meras Ramūnas Godeliauskas „nusimetė“ atsakomybę nuo savęs dėl pakeisto festivalio pavadinimo: „Labai apsidžiaugiau, kai tuose rodytuose video reportažuose išgirdau Petrą Blaževičių sakant frazę „Rokiškio genas“. Reiškia, ši mintis jau buvo seniai pasakyta ir niekas nebegalės apkaltinti mero, pakeitus festivalio pavadinimą“.

N. Danienė patikino, kad video reportažas, kuriame nuskambėjo frazė „Rokiškio genas“, darytas net prieš 15-a metų.

 

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video