N. Danienės apdovanojimų sąrašas pasipildė dar vienu įvertinimu (0)

Publikuota: 2023-12-14 Kategorija: Kultūra
N. Danienės apdovanojimų sąrašas pasipildė dar vienu įvertinimu
V. Baltrūnaitės-Kirstukienės nuotr. / N. Danienė atsiėmė apdovanojimą iš kultūros ministro.

Rokiškio kultūros centro (KC) režisierė Neringa Danienė jau sunkiai besuskaičiuoja veiklos bei asmeninius įvertinimus ir apdovanojimus. O trečiadienį jų sąrašą papildė dar vienas – iš Lietuvos Respublikos Kultūros ministro Simonas Kairio rankų menininkė atsiėmė Kultūros ministerijos premijos už aktyvią ir kūrybingą veiklą.

Įvertino visą veiklą

Savaitės viduryje Vilniuje, Nacionalinėje dailės galerijoje, buvo įteiktos šių metų Kultūros ministerijos premijos labiausiai įvairiose srityse nusipelniusiems kultūros ir meno darbuotojams, kūrėjams.

N. Danienė tapo premijos už aktyvią, kūrybingą veiklą kultūros centruose laureate. Įvertinimas skirtas už: kultūrinių renginių, valstybinių bei miesto švenčių organizavimą, istorinių-biografinių spektaklių pastatymus. Režisierė įvertinta kaip tarptautinių teatrų festivalių ,,Interrampa“ ir ,,Theater Cluster“ pagrindinė koordinatorė, kitų, KC įgyvendinamų tarptautinių teatrinių projektų vadovė.

Tai – jau antras aukštas ir itin reikšmingas apdovanojimas šiais metais: pavasarį Rokiškio liaudies teatras (RLT), vadovaujamas N. Danienės, antrą kartą pelnė Lietuvos nacionalinio kultūros centro įsteigtą apdovanojimą ,,Aukso paukštė“.

Nuslėpė faktą

Kalbėdama apie „šviežią“, vos vakar gautą apdovanojimą, N. Danienė neslėpė šiais metais patyrusi jau antrą šoką: „Šiais metais gauti du aukšti apdovanojimai: šis ir pavasarį RLT įteikta „Aukso paukštė“. Per daug gal per vienerius metus (juokiasi – aut. past.). Ranką prie širdies pridėjusi sakau: nežinojau. Sulaukusi skambučio iš Kultūros ministerijos net sustabdžiau skambinusią moterį norėdama pasitikslinti, apie kokią premiją ji kalba. Nes jis mane sveikina, pasakoja, o aš dar galvoju, apie ką ji čia. Man nuostabą kelia, kaip kolegos sugeba nuslėpti tokius ryškius faktus nuo manęs: apie „Aukso paukštės“ įteikimą mūsų teatrui nieko nežinojau ir patyriau šoką, kai kolegos pasakė. Dabar ir vėl pribloškė žinia“.

Pasak režisierės, kandidatus gauti Kultūros ministro premiją teikia visos šalies įstaigos ir būti atrinkta iš daugybės kandidatų, konkurentų – didžiulė laimė.

Kapsi kasdienybė

„Labai jaudinausi prieš lipdama į sceną. Ceremonijoje apdovanota labai daug žmonių, kurie nuveikė tikrai didelių darbų. Klausydama jų padėkos kalbų jaučiausi tikrai pamaloninta, nes būti tokioje kompanijoje – garbė. Tai svarbiausias iš visų mano gautų apdovanojimų“, – teigė režisierė.

Nors pati sako neskaičiuojanti savo įgyvendintų darbų – dirba mėgstamą darbą – po tokių įvertinimų supranta, kad nuveikta tikrai daug.

„Tiesiog dirbi savo darbą, bet va taip vienas po kito „laša“, o kai apsibendrini, pasirodo, kiek daug nuveikta. Nišos, skirtos apdovanojimams, namuose tikrai neturiu (juokiasi – aut. past.), visi jie – darbe. Man įsiminė vienos iš apdovanotųjų padėka: ji dėkojo tėvams ir draugams sakydama, kad be jų būtų labai sunku, nes menininko darbas – labai vienišas. Galiu pasakyti iš savo pusės, kad man – priešingai. Aš viena negalėčiau padaryti visiškai nieko. Ir gal esu tos mašinos variklis, bet su manimi eina didžiulis būrys žmonių“, – kalbėjo N. Danienė.

Pakvietė ministrą į iškilmes

O pasakodama apie trečiadienį vykusią apdovanojimų ceremoniją, KC režisierė pastebėjo, kad tik 5-6 laureatai buvo iš rajonų ir visi – Aukštaitijos krašto atstovai. Kiti apdovanotieji, pasak pašnekovės, yra iš nacionalinių įstaigų, kurie vykdo didelius pokyčius šalies kultūroje.

N. Danienė papasakojo ir dar vieną smagų nutikimą: „Su KC direktore pakvietėme Kultūros ministrą į jubiliejinio festivalio „Vaidiname žemdirbiams“ atidarymą. Ministras mums sako: „Aš turiu blogų sąskaitų su Rokiškiu“. Nustebom. Bet kai pradėjo pasakoti, kad 2015 m. jis buvo Kauno vicemeras, atsakingas už kultūrą supratom, apie ką jis kalba. Tąkart jam buvo užduotis parašyti projektą „Kaunas – Lietuvos kultūros sostinė 2019“. O tą projektą laimėjom mes, Rokiškis. Pradėjome juoktis, kad ministras sąskaitų turi ne tik su Rokiškiu, bet ir konkrečiai su manimi, juk aš tą projektą rengiau (juokiasi – aut. past.)“

 

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video