Kieno plyta? Rokiškėnus kviečia klubo „Roda“ XX paroda (0)

Publikuota: 2017-11-06 Kategorija: Kultūra
Kieno plyta? Rokiškėnus kviečia klubo „Roda“ XX paroda
Nerijaus Kraliko nuotr. / „Rodos“ klubo dailininkai.

Rõdos plyta? Ar „Rodós“ plyta? Kur dėti kirtį? Kam skirtos metalinės detalės, komplektuojamos su musės skulptūra? Kam dovanų tauraus gėrimo butelis, tortas ar gėlės, o kam – „Maksimos“ maišelis? Šį ir kitus šmaikščius galvosūkius sprendė į dailininkų klubo „Roda“ XX parodą susirinkę rokiškėnai.

Parodoje gausu darbų – joje savo kūrinius eksponuoja 35 dailininkai iš Rokiškio, Dusetų (Zarasų r.), Panevėžio, Vilniaus, Latvijos ir Didžiosios Britanijos. Formos taip pat įvairios: paveikslai, vaizdo instaliacijos, asambliažai, skulptūros. Kažkam – dėžė kultūros, kažkam – prie sienos pakabinta plyta ar plastiškas paukštis, kažkam – akvariumas, sumeistrautas iš lapų, vabalų ir kompaktinių diskų po stiklu. Kažkam – seniausią Rokiškio istoriją menančių plytų prikrautas kampas, pasakojantis apie perkasos prie Krošinskių pilaitės radinius.  Kažkam galvosūkis – kaip išversti skulptūros „Sekluma“ pavadinimą iš latvių kalbos. Ar gerokai pasukti galvą, jei iškonstruotoje musę vaizduojančioje skulptūroje pasirodė „per daug dalių“. Arba iki parodos atidarymo likus valandai, išpakuoti šviežutėlį, dar dažais tebekvepiantį paveikslą.

„Roda“ Rokiškiui – neabejotinas įvykis. Deja, įvykis prasidėjo liūdna gaida: menininkai tylos minute pagerbė Amžinybėn išėjusių „rodiečių“ Ginto Dainio ir Edmundo Petrovo, bei tik ką prieš parodą į Kalneliškes palydėto Gedimino Matiekaus atminimą.

O toliau – šmaikštus dailininko Arūno Augučio ir muziejininkės Ingridos Kujelės gidas po parodos sales: lakoniškas, bet išsamus kiekvieno menininko kūrybinio kelio ir darbų apibūdinimas. Rokiškėnų „Rodos“ klubą parodoje atstovauja: Raimondas Gailiūnas, Arūnas Augutis, Sigitas Daščioras, Ligitas Keraitis, Asta Keraitienė, Sigita Klemkaitė, Eglė Kurlavičienė, Rimvydas Pupelis, Žilvinas Vaičiūnas. Šalia jų – kraštiečių Arvydo Bagdono, Rimanto Zigmo Bičiūno darbai, Jungtinėje Karalystėje sėkmingai parodų sales užkariaujančios Sigitos Morkūnaitės kūriniai.

 Šventėje, žinoma, gausybė sveikinimų bei dovanų. Kai kurios praktiškos: Kultūros centro direktorė Irena Matelienė įteikė didelį teptuką ir ryškiai geltonų akrilinių dažų tūbelę, linkėdama vienybės bei ryškumo ir taip spalvingam menininkų kolektyvui. Kai kurios dovanos – simbolinės: kaip „Gastautos“ dainos ir palinkėjimai. Kai kurios pribloškiančios: kaip dailininko Arvydo Bagdono paveikslas. Kai kurios, kaip sakė Giedrius Viduolis, tinkamos: buteliai bei tortai, tik kam tada skirtos gėlės? Kai kurios išradingos ir šmaikščios: kaip G. Viduolio dovana: vienam menininkui – išskirtinio alaus butelis, o kitam – „Maksimos“ maišiukas…

Po dovanų ir palinkėjimų – metas sukti ratą po parodos sales. Jose tai, kuo turtingi šiandienos Rokiškio menininkai: naujos idėjos, netradiciniai požiūrio kampai, šmaikštus žvilgsnis į Rokiškį, save ir aplinkinius. Ir kiekvienam belieka pačiam nuspręsti, kur dėti kirčio ženklą – ar tik rõdos plyta? Ar „Rodós“ plyta?

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video