Jubiliejiniame vakare – Rudolfo Lymano muzikos mokyklos orkestro debiutas ir kitos staigmenos (video+foto)   (0)

Publikuota: 2023-10-20 Kategorija: Kultūra
Jubiliejiniame vakare – Rudolfo Lymano muzikos mokyklos orkestro debiutas ir kitos staigmenos  (video+foto)  
Kristinos Ramanauskaitės nuotr. / Koncertavo buvę ir esami Rudolfo Lymano muzikos mokyklos mokiniai

 

Penktadienio vakarą Rokiškio kultūros centre persipynė muzika ir istorija – viena seniausių Lietuvoje – Rudolfo Lymano muzikos mokykla pakvietė į jubiliejinį koncertą, skirtą 140-osioms įkūrimo metinėms. Bendrą šventę kūrė šimtams talentų padėję atsiskleisti pedagogai, buvę ir esami mokyklos vadovai, mokiniai – pradedantys pažintį muziką ir ieškantys jos gelmių, vaikų tėvai. 

Tęsia tradiciją

1883 m. grafienės Tyzenhauzaitės pakviestas jaunas čekų muzikas, pedagogas, vargonininkas kompozitorius Rudolfas Lymanas įsteigė Rokiškyje grafiškąją giedojimo mokyklą. Ji Lietuvos muzikinės kultūros metraštyje paliko ryškią žymę – mokyklą baigė daugiau kaip 200 vargonininkų, tarp kurių Mikas Petrauskas, Juozas Tallat-Kelpša, Juozas Gruodis. Šiuolaikiniame muzikos pasaulyje buvusius šios mokyklos mokinius galima pamatyti įvairių žanrų pasirodymuose – nuo džiazo iki operetės.  

 „Tęsiame Rudolfo Lymano pradėtą tradiciją, muzikos mokykloje nenutilo vargonų ir pučiamųjų muzikos instrumentų muzikos garsai, giesmės ir religinė muzika“, – kalbėjo mokyklos direktorė Vilma Steputaitienė jubiliejiniame renginyje sveikindama muzikinę bendruomenę.

Praeities epizodai

„Rudolfas Lymanas davė pradžią suvokti muziką ne kaip siaurą sritį, o kaip reiškinį. Kuklus ir paprastas žmogus siekė aukščiausių tikslų, suvokdamas, kad baigęs muzikos mokyklą žmogus turi ne tik groti pasirinktu instrumentu ar skaityti muzikos raštą, bet ir nešti į žmones meilę muzikai“, sakė muzikos mokyklos, kurioje šiuo metu mokosi 500 vaikų, direktorė.

Šventėje dalyvavo buvę mokyklos vadovai – Aldona Krikštaponienė ir Albertas Mikulėnas. Ilgametis direktorius prisiminė keletą savo ilgamečio darbo epizodų, laikotarpį, kai teko spręsti dilemą – būti ar nebūti įstaigai, draugystę su užsienio šalių muzikos mokyklomis, naujų patalpų paiešką, nes mokykla tuo metu buvo įsikūrusi mediniame name prie muziejaus ir darbo sąlygos ten buvo ne pačios geriausios.

Įkūrė orkestrą

Muzikinių staigmenų pažėrė jubiliejinio koncerto dalyviai. Vienas svarbiausių šventės akcentų – Rokiškio Rudolfo Lymano muzikos mokyklos simfoninio orkestro debiutas. Mintis turėti savo orkestrą mokykloje sklandė jau seniai, tai, kad mintis tapo kūnu, daugybę pastangų įdėjo orkestro muzikantai, orkestro vadovė  Oksana Sadauskienė, dirigentas Justinas Mačys – šios mokyklos fleitos mokytojas ir Panevėžio muzikinio teatro orkestro dirigentas. Orkestre groja 37 muzikantai – Rudolfo Lymano muzikos mokyklos mokiniai ir mokytojai.

Muzikiniai sugrįžimai

Koncerto žiūrovus vėl stebino Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos ir Vilniaus Juozo Tallat-Kelpšos konservatorijos fortepijono mokytojos Simonos Zajančauskaitės-Giedraitienės muzikinis sugrįžimas, grupės „Sound bite“ vokalistės, tarptautinio džiazo vokalistų konkurso „Jazz Wind“ organizatorės Irmos Keinienės ir jos kolegos, džiazo pianisto Marijaus Kučiko pasirodymas. 

Ramunės (Balčiūnaitės) Rimšienės ir Viktoro Rimšos duetas atskleidė kanklių ir birbynės galimybes. „Esame muzikantai, atlikėjai, Valstybinio dainų ir šokių ansamblio Lietuva artistai, diriguojame ir dainuojame ne tik darbuose, bet ir namuose“, – prisistato duetas.

Sidabriniai balsai

Scenoje skambėjo ir buvusios Rudolfo Lymano muzikos mokyklos mokytojos Jolantos Stumbrienės „sidabrinis“ balsas. Pedagogė, parengusi daugybę vaikų, tapusių įvairių konkursų laureatais, ir pati nesiskiria su daina, yra daugkartinė vokalistų ir vokalinių ansamblių „Sidabriniai balsai“ laureatė.

Muzikinius numerius parengė mokytojos Vilija Radvilė, Rasa Petručionienė ir Laima Plepienė, Choreografijos skyriaus šokėjai.

Kartų kaita

Akivaizdus įrodymas, kaip muzika keliauja iš kartos į kartą, pasak direktorės V. Steputaitienės, yra Leonijos Bajorūnaitės Jočienės, kuri buvo žiūrovų salėje, pavyzdys. P. Leonija buvo prieš 65-erius atkurtos muzikos mokyklos pirmosios laidos absolventė,  jos anūkė dabar yra šios mokyklos mokytoja.

Rokiškio Rudolfo Lymano muzikos mokyklos bendruomenę pasveikinti atvyko kolegos iš Kėdainių, Utenos, Panevėžio muzikos ir menų mokyklų, Rokiškio kultūros įstaigų – muziejaus, bibliotekos, kultūros centro vadovės, rajono valdžios atstovai. 

 

 

 

 

 

 

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video