„Aukso vainikas“ Aukštaitijos zonos apžiūroje rokiškėnai karūnos nepelnė (0)

Publikuota: 2017-11-06 Kategorija: Kultūra
„Aukso vainikas“ Aukštaitijos zonos apžiūroje rokiškėnai karūnos nepelnė
„Rokiškio Sirenos“ archyvo nuotr. / Bendra „Aukso vainiko“ konkursinės parodos dalyvių nuotrauka.

Kupiškyje iškilmingai uždaryta tautodalininkų konkursinė paroda „Aukso paukštė“ kurioje  Rokiškio, Biržų, Anykščių, Panevėžio, Ukmergės, Pasvalio, Kupiškio tautodailininkai eksponavo gražiausius savo kūrinius. Daugiau nei trisdešimties kūrėjų darbai buvo vertinti trijose kategorijose: vaizdinės dailės, taikomosios dailės ir kryždirbystės. Rokiškėnus sėkmė lydėjo vaizdinės dailės darbų konkurse – jame trečiąją vietą laimėjo drožėjas Jonas Čepulis. O „Aukso vainiko“ ir teisės atstovauti rajoną respublikinėje parodoje  „Aukso vainikas“ rokiškėnai šiemet nelaimėjo. Gal kitąmet jiems bus sėkmingesnės namų sienos? Mat kita Aukštaitijos regiono tautodailininkų paroda vyks Rokiškyje.

Septyni kūrėjai

Mūsų rajoną konkursinėje parodoje „Aukso vainikas“ atstovavo gana gausus menininkų būrys: vilnos vėlėja Violeta Jasinevičienė, sertifikuotų tautinio paveldo produktų tradicinė amatininkė, senųjų audimo, mezgimo, siuvimo ir siuvinėjimo, audimo amato puoselėtoja Alė Gegelevičienė, sertifikuotų tautinio paveldo produktų tradicinė amatininkė, senojo audimo amato puoselėtoja Gene Simenienė,  vytelių pynėja Augenija Ruzelienė, rišimo, karpinių, įvairių rankdarbių meistrė Vanda Leščiova, šįsyk parodai pristačiusi unikalias rištines staltieses. Taip pat savo darbus eksponavo ir du drožėjai: „Lino mūkos“ įkūrėjas, tradicinių amatų puoselėtojas Romualdas Kaminskas bei nusipelnęs meistras  drožėjas J. Čepulis. Jam vieninteliam iš rokiškėnų šiame konkurse šypsojosi sėkmė: jis laimėjo trečiąją vietą vaizdinės dailės kategorijoje. Šioje kategorijoje aukso vainiką pelnė ukmergiškis Rimantas Zinkevičius. Jam tai jau antrasis apdovanojimas per savaitę – šis drožėjas laimėjo Liongino Šepkos konkursinėje parodoje. Jis, beje, vienintelis iš trijų parodos laureatų atvyko į parodos uždarymą ir užėmė jam skirtą sostą. Kitus du sostus tradicinėje dalyvių nuotraukoje teko užimti komisijos nariams. Laureatai iškovojo teisę atstovauti Aukštaitijos regioną respublikinėje tautodailininkų parodoje „Aukso vainikas“.

Sudėtinga išrinkti

Komisijos, save titulavusios „nepopuliarių žmonių grupe“, nariai apžvelgė ir parodos, ir tautodailės apskritai šalyje raidą. Pasak jų, parodoje buvo pristatytas gausus taudodailės darbų spektras. Didelis dėmesys skirtas nykstančių tautodailės sričių apžvalgai. Kaip sakė komisijos nariai, retenybė parodoje išvysti tradicines rinktines juostas, parodose vis mažiau bepasiūloma ir austinių rankšluosčių. Svarbu vertinti ir skatinti jų kūrėjus. Parodoje buvo įvertinti raštuotų pirštinių mezgėjai, aukštaitiškų sodų pynėjai, vytelių pynėjai, margučių margintojai. Vertintojams buvo svarbus ne tik darbų preciziškumas, jų aukšta atlikimo technika, bet ir tautinių tradicijų puoselėjimas.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video