Braškių kainos: nuo svaiginančių aukštumų į žemumas (13)

Publikuota: 2019-06-24 Kategorija: Verslas
Braškių kainos: nuo svaiginančių aukštumų į žemumas
N. Kraliko nuotr. /

Baigiasi braškių sezonas. Apskirtai jis braškių augintojams buvo nepalankus daugeliu atžvilgių. Pirmiausia, šviežių uogų sezonas prasidėjo jau gegužės pradžioje. Tiesa, prekiauta ne lietuviškomis, o graikiškomis, vėliau lenkiškomis braškėmis. Tad šviežios lietuviškos braškės rajono pirkėjams jau nebebuvo tokia geidžiama naujiena. Startavę su įspūdingomis: 6 Eur už kilogramą, dabar rajono braškių augintojai kainas muša iki faktiškai lenkiškų lygio: praėjusią savaitę lenkiškosios kainavo 2 Eur už kilogramą, mūsų rajono ūkininkų augintos – 2,5 Eur už kilogramą. O didmiesčiuose lenkiškos braškės apskritai pardavinėjamos už 1,5 Eur už kilogramą. Norintiesiems pasilepinti šiomis uogomis laiko jau nebedaug – prasidėjo paskutinioji braškių sezono savaitė.

Brangiausios – pakelėse

Važiuojant iš, pavzydžiui, Kauno į Rokiškį, braškių prekiautojų postus pakelėse galima skaičiuoti dešimtimis. Pačiame Kaune lenkiškų braškių įmanoma gauti po 1,5 Eur už kilogramą. Lietuviškosiomis kioskeliuose neprekiaujama. O ūkininkų palapinėse didmiestyje už jas prašoma maždaug po 3-3,5 Eur.

Pakeliui į Rokiškį braškių kaina mažėja. Pasiūla didelė: kiekviename miestelyje vilioja užrašai „Braškės“, „Šviežios braškės“ ir pan. O kur dar kilnojamos prekyvietės tiesiog pakelėje: prie automobilių po skėčiu pastatyti staliukai, ant kurių puikuojasi šiųmetinis braškių derlius ir pirmasis medus. Braškių kainos čia gana didelės: 3-3,5 Eur. Daugiausia tokių prekiautojų Anykščių rajone, garsėjančiame sodininkystės tradicijomis.

Jei ištversite nenusipirkę braškių pakeliui, Rokiškyje jau gerokai sutaupysite.

Pagrindiniai prekybos taškai

Pagrindiniai miesto prekybos taškai: turgus, Taikos gatvės turgelis ir palapinė prie didžiosios „Maximos“. Lietuviškų braškių kainos čia daug maž vienodos: 2,5 Eur už kilogramą. Jas siūlo ūkininkas Rimas Statkevičius. Taikos gatvėje braškėmis prekiaujama ir iš automobilio. Prekybininkė neslėpė: braškės lenkiškos. Prašė po 2 Eur už kilogramą. Ir jos mielai perkamos: ankstyvą popietę moteris beturėjo pasiūlyti vos 5 kg.

Prieš didįjį savaitgalį braškių prekybos vietoje didžiosios „Maximos“ automobilių stovėjimo aikštelėje ant mikroautobuso buvo pakabintas skelbimas. Norintieji įsigyti braškių už 1 Eur už kilogramą, kviečiami į ūkininko R. Statkevičiaus ūkį. Tiesa, braškes už tokią kainą teks pasiskinti patiems.

Kaip sakė ūkininkas, jis braškių už eurą pasiskinti leidžia į tuos plotus, kuriuose braškių dar yra pakankamai, tačiau jų jau nebeužtenka skynėjams, kurie jas renka už atlygį. Šiomis dienomis ūkininkas R. Statkevičius jau skins paskutiniąsias braškes. Kaip jis sakė „Rokiškio Sirenai“, braškių bus galima tikėtis maždaug iki ketvirtadienio.

Rekordinių kainų prašė ne visi

Vos prieš trejetą savaičių lietuviškų braškių kainos dar buvo visiškai kitokios.  Antai, prie prekybos centro   „Norfa“ buvo siūlomos po 6 Eur už kilogramą.

R. Statkevičius savo išaugintas braškes pardavinėti prieš mėnesį pradėjo gerokai pigiau. Maksimali kaina buvo 4,5 Eur ir ji tolydžio mažėjo. Kodėl jis nesusigundė už savo braškes prašyti didesnės kainos? „Šešių eurų už kilogramą gali prašyti tie, kurie į prekybos vietas atveža po 50 kg. O aš vežu po 500 kg. Kalbėjomės su kitais braškių augintojais. Jie siūlė smarkiai didinti kainas. Nesutikau. Kodėl? Jie gali sėdėti visą dieną ir išparduoti tuos savo 50 kg už 6 Eur už kilogramą. Sakykime, kad ir aš parduočiau tiek pat. O kur man likusius 450 kg dėti?“ – aiškino pašnekovas.

O kur iš tiesų dedamos nenupirktos braškės? Tikriausiai ūkininkai keleriems metams apsirūpina uogienėmis ir šaldytomis braškėmis? R. Statkevičius neigia  šį mitą. Kainų politiką stengiamasi formuoti taip, kad neišpirktų likučių nebūtų.

Daug rankų darbo

Viena iš priežasčių, ribojančių kainas, yra lenkiškų ir graikiškų braškių gausi pasiūla. Paprašys ūkininkas per daug, ir pirkėjai pasuks pigesnių ieškoti. Netgi dabar, pirkdami po 2,5 Eur kilogramą, jie klausia, ar braškės kažkuo nenupurkštos, nes, esą, matė filmų, kaip Europos šalių ūkininkai braškių laukus purškia chemikalais, skatinančiais uogų nokimą.

Nemažą dalį braškių savikainos sudaro ir darbas. O jo braškių auginime daug. Ir tokio, kurio nepakeis jokie automatai. Kaip sako R. Statkevičius, dar niekas neišrado įrenginio, skinančio braškes. O ir ravėti jas reikia taip pat rankomis. Ir po sezoną ne po kartą. Ir pasibaigus mėnesį trunkančiam braškių sezonui, ūkininkas negalės sau leisti atostogauti. Nes reikės pirmiausia pjauti braškių lapus, paskui jas tręšti... Ir tų darbų apstu iki vėlaus rudens. O ir pavasarį jie prasideda anksti. Kadangi R. Statkevičius braškes augina tradiciniu būdu, jis skaičiuoja, kad dabartinis hektaro ir dvidešimties arų ploto braškynas yra optimalus. Ateityje galvoja braškių plotą ne plėsti, o šiek tiek sumažinti.

Gamta nelepino

Jau keletą metų braškių augintojams nepalanki ir gamta. Šie metai, nepaisanto to, kad pavasarį apšalo dalis žiedų, teikė vilčių. Kol neužėjo kaitra. Dėl jos braškės lysvėse ne sirpsta, o džiūsta, taigi derliaus yra mažiau, dalis uogų yra prastesnės kokybės. Tačiau ūkininkas R. Statkevičius, kaip pats juokauja, Dievo į medį neveja: metai buvo pakankamai geri.

Prekiauja iš namų

Milvydo Baukio ūkyje šiuo metu norintiesiems pasiskinti braškių, tą siūloma daryti už 1,5 Eur už kilogramą. Čia pat, kaip sakė jo žmona Liudmila, prekiaujama ir pačių skintomis braškėmis. Pačios didžiausios, gražiausios buvo siūlomos už 4 Eur, tai buvo maksimali kaina. Dabar skintos braškės parduodamos ir už 2,5 Eur. Nusipirkti jų galima ten pat, kur jos ir auginamos: Laibgaliuose.

Ketverių metų braškių auginimo ir prekybos jomis patirtį turinti pašnekovė neslepia: sezonas buvo sunkus. Braškių derliui gerokai atsiliepė sausra. O klientams – didelė graikiškų, lenkiškų braškių pasiūla. Kadangi pastarosios prekyvietėse pasirodė gerokai anksčiau už mūsiškes, tai pirkėjai jų paprasčiausiai atsivalgė. Ir lietuviškosios nebuvo jau tokios laukiamos, kaip ankstesniais metais. Pašnekovė teigė, kad ir skonis lietuviškųjų šiek tiek skiriasi: dėl klimato ypatumų mūsiškės braškės yra rūgštėlesnės. Ir toji rūgštelė jau verčia pirkėjus sukti nosis, esą braškės ne tik brangesnės, bet ir ne tokios skanios.

O kaina ir negali būti maža: braškėms auginti reikia daug rankų darbo. Ir per dvidešimt sezono dienų reikia sugebėti uždirbti visiems likusiems metams. Nes už dviejų savaičių baigsis paskutinės vėlyvosios braškės, o su jomis – ir pajamos iš braškyno. Toliau jau liks tik investicijos.

Norintieji lietuviškųjų braškių turėtų suskubti: dabar jau ūkyje ima rausti pačių vėlyvųjų veislių uogos. Milvydo Baukio ūkyje skinamų braškių plotas yra maždaug 30 arų, dar yra ir tų, kurios uogas nokins tik ateinančiais sezonais. Kaip sakė pašnekovė, kol kas braškyno plotų ženkliai plėsti neplanuojama.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video