Profesorius sujaukė įsivaizdavimą apie pavasarines daržoves: daugelis daro nedovanotiną klaidą (0)

Publikuota: 2019-05-14 Kategorija: Sveikata
Profesorius sujaukė įsivaizdavimą apie pavasarines daržoves: daugelis daro nedovanotiną klaidą
Rokiškio Sirena nuotr. /

Jei manote, kad kuo šviežesnė ir mažesnė daržovė, tuo geriau, smarkiai klystate. Šiukštu ką tik nuskintos mažos daržovės, pavyzdžiui, neužaugusio agurko ar morkos neduokite vaikams. Kodėl? DELFI laidoje „Sveikatos receptas" papasakojo Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas.

Profesorius sako, kad daržovės gausios vitaminais. Šiuose augaluose yra ir mineralinių, skaidulinių medžiagų, be to, jos papildo mūsų maisto įvairovę. Daržovių turėtume valgyti daugiau nei valgome dabar, nes, pasak profesoriaus, lietuviai daržovių suvalgo maždaug pusę reikiamo kiekio. Vis dėlto, profesorius skatina nepamiršti apie nitratus.

Svarbu nupjauti daržovės viršūnę„Kai kalbame apie daržoves, dažnai jas įsivaizduojame kaip absoliutų gėrį. Iš tiesų, taip ir yra. Bet yra tam tikrų niuansų, pavyzdžiui, nitratai. Daugelis tikriausiai apie juos jau yra girdėję. Pavasarinės daržovės, pradėjusios augti dar visai neseniai, jų turi. Nitratai kaupiasi intensyvaus augimo periodu, pačioje daržovėje jie taip pat susikaupia ten, kur vyksta intensyvus augimas", – pasakojo profesorius.

Pavyzdžiui, mažame jauname agurke daugiausiai nitratų bus ten, kur tvirtinasi jo kotelis. Todėl prieš valgant reikėtų nupjauti šią vietą, taip pat ir kelis milimetrus agurko ten, kur buvo kotas. Taip bus sumažintas nitratų kiekis.

„Lygiai tas pats ir su mažomis morkomis. Daugiausiai nitratų turės ta vieta, kur lapai tvirtinasi prie morkos. Kaip ir su agurkais, reikia nupjauti ne tik lapus, bet dar ir porą milimetrų pačios morkos. Žinoma, šiek tiek nitratų bus ir šerdyje, tad jei norime jų kiekį sumažinti dar labiau, galime šias daržoves užmerkti į silpnai parūgštintą ar pasūdytą vandenį", – patarė R. Stukas.

Ten jas palikti reikėtų apie 20-30 minučių. Jei morkas norime duoti mažiems vaikams ar vyresniems žmonėms, kurie serga medžiagų apykaitos ligomis, toks būdas yra tinkamas, nors ir prarasime dalį vandenyje tirpių medžiagų bei vitaminų. Suaugusiems, pasak profesoriaus, toks nitratų kiekis jokios rizikos nekelia.

Su ridikėliu padarome tą patį – nupjauname lapus ir šiek tiek ridikėlio viršūnės. Salotose nitratai kaupiasi pačiuose mažiausiuose jos lapeliuose, kurie yra daržovės viduryje. Būtent dėl to mažiems vaikams reikėtų duoti pačius didžiausius lapus. Pamirkius salotas, nitratų sumažės, nes jie yra tirpūs vandenyje. 

„Suaugusiam žmogui nitratų kiekis daržovėse tikrai nekelia realios rizikos, nes pati daržovė savyje tiek jų nesukaupia. Būna ir taip, kad tręšiama, tarkime, mėšlu, ir jei jo į lysvę patenka daugiau, augalas toje vietoje žūsta. Taip atsitinka dėl to, jei nitratų yra labai daug, daržovė neišgyvena ir žūva", – kalbėjo R. Stukas.

Salotos – puiku, bet nesugadinkite jųPačios geriausios ir saugiausios daržovės yra tos, kurios yra pilnai užaugusios. Jei pamatome cukiniją, kuri nėra iki galo suaugusi, o dar tik agurko dydžio, jos imti iš daržo nevertėtų. Neužaugusios, per jaunos daržovės savyje turės dar nemažai nitratų. Tačiau augalui užaugus iki normalaus dydžio, nitratų kiekis joje bus minimalus.

„Ne tik cukinijos, bet ir visos mūsų auginamos daržovės turėtų būti valgomos tada, kai jau yra užaugusios, bet neperaugusios. Tada daržovė turės daugiausiai reikalingų medžiagų ir mažiausiai mums netinkamų. Kalbant apie morkas ir morkų sultis, noriu atkreipti dėmesį, kad organizmui ir sveikatai bus žymiai geriau bei naudingiau, jei morką suvalgysime neišspaustą. Spaudžiant sultis prarandama didelė dalis biologiškai vertingų medžiagų", – patarė profesorius.

Išspaudus morką prarandamos medžiagos yra ypač reikalingos normaliai žarnyno veiklai bei žarnyno bakterijų gyvybingumui. Pastarosios bakterijos yra itin naudingos ir reikalingos žmogaus organizmui, joms reikia skaidulinių medžiagų. Deja, pagal atliktus tyrimus, lietuviai skaidulinių medžiagų gauna maždaug pusę rekomenduojamo kiekio.

„Pavasarinės daržovės turėtų būti valgomos visos, iš jų sulčių spausti tikrai nereikėtų. Jei norite atsigerti, geriausia tam vartoti vandenį. Darant salotas nesugadinkime šio patiekalo riebiu majonezu ar grietine, geriau užpilkime šlakelį alyvuogių aliejaus ir citrinos sulčių" – pasakojo R. Stukas.

 

 

 

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video