Vyriausybė siūlo išieškoti skolas „vieno langelio“ principu (0)

Publikuota: 2024-04-03 Kategorija: Politika
Vyriausybė siūlo išieškoti skolas „vieno langelio“ principu
Rokiškio Sirena nuotr. / Pinigai

Nuo 2026 metų liepos mokesčiai, ekonominės piniginės sankcijos, baudos ir teismų priteistos sumos turėtų būti administruojamos „vieno langelio“ principu per Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) sistemą, pranešė Finansų ministerija.

Vyriausybė trečiadienį pritarė tam numatančioms Mokesčių administravimo įstatymo pataisoms. Jei joms pritars Seimas, gerokai sumažės žmonių išlaidos dėl skolų išieškojimo, taip pat institucijų administracinė našta.

Finansų viceministrės Rūtos Bilkštytės teigimu, projekto tikslas – efektyviai administruoti visas prievoles valstybei.

„Šiuo metu nėra išsamios valstybei skolingų asmenų duomenų bazės, valstybei prievoles administruoja dešimtys skirtingų institucijų, procesai neskaitmenizuoti, o skolų išieškojimo procesas yra brangus. Mūsų siūlomi pakeitimai pagerins prievolių valstybei administravimą ir svarbiausia – sumažins žmonių patiriamas išlaidas“, – pranešime teigė R. Bilkštytė.

Pasak pranešimo , VMI informuos apie skolas, apskaitys prievoles valstybei, įskaitys jas iš mokesčių permokos, išieškos iš sąskaitų, o to nepavykus padaryti perduos išieškojimą antstoliams. 

Šiuo metu antstolių įkainiai nedidelėms skolų sumoms (iki 60 eurų) gali viršyti pačią skolą nuo 1,8 iki 10 kartų. Skolas išieškant VMI žmonėms tai kainuotų tik apie 2 eurus – tai yra Piniginių lėšų apribojimų informacinės sistemos (PLAIS) palaikymo mokesčiai.

Visas skolas ir toliau išieškotų antstoliai, jei jų ieškoti iš sąskaitų nepavyktų per 6 mėnesius, žmogus neturėtų sąskaitų bankuose, bet turėtų turto ar pajamų. 

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video