Vyriausybė pritarė vakcinų nuo COVID-19 įsigijimo iš „Valneva“ ir „Novavax“ (1)

Publikuota: 2021-02-03 Kategorija: Politika
Vyriausybė pritarė vakcinų nuo COVID-19 įsigijimo iš „Valneva“ ir „Novavax“
Rokiškio Sirena nuotr. / Švirkštas

Vyriausybė trečiadienį pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) siūlymui įsigyti vakcinų iš jas kuriančių farmacijos kompanijų „Valneva“ ir „Novavax“.

Su šiomis kompanijomis Europos Komisija (EK) dar nėra sudariusi išankstinio įsigijimo sutarčių, tačiau baigė žvalgomąsias derybas.

Sveikatos apsaugos ministerijos siūlymu pritarta, jog Lietuva įsigytų 186 tūkst. dozių „Valneva“ gaminio ir 620 tūkst. dozių „Novavax“ vakcinos, jei EK sudarys sutartis.

Pasak sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio, dar praėjusi Vyriausybė yra apsisprendusi diversifikuoti vakcinų įsigijimą užsitikrinant jų pristatymą iš visų įmanomų gamintojų ir to neketinama keisti.

„Kiekiai, kuriuos siūloma rezervuoti ir dalyvauti, iš esmės nėra labai dideli, tačiau abiem atvejais siūlome pritarti dalyvauti ir užsirezervuoti pro rata principu atitinkamus kiekius, nes vienu atveju yra vakcina, kurios diversifikuotame modelyje dar neturime, kitu atveju yra galimybė ir antrąjį ketvirtį turėti vakciną“, – sakė A. Dulkys.  

Premjerė Ingrida Šimonytė pabrėžė, kad vakcinos dar nėra patvirtintos, tad sprendimas tėra „preliminari pro rata rezervacija“.

SAM pažymi, jog „Valneva“ vakciną Europoje ir Jungtinėse Valstijose planuojama registruoti tik šių metų antroje pusėje, tad ji atsilieka lyginant su kitais gamintojais. Be to, pasak SAM, kol kas nepateikiama jokių duomenų apie vakcinos efektyvumą, dozes, ikiklinikinius tyrimus. Vis dėlto gamintojas nurodo, kad vakcina bus saugi nėščiosioms ar vyresniojo amžiaus žmonėms, ji galės būti adaptuojama ir apsaugant nuo koronaviruso mutacijų, galės būti saugoma 2-8 laipsnių temperatūroje.

Kartu pabrėžiama, jog vakcina kuriama inaktyvuoto pilno viruso pagrindu, o šis formatas plačiai naudojamas gripo, poliomielito ir kitoms vakcinoms, tačiau šis procesas yra sudėtingesnis lyginant su DNR ar RNR vakcinomis, tad gali būti sunku prigaminti didelius kiekius vakcinos.

Tuo metu „Novavax“ vakcinos, kuriamos su specifiniu SARS-CoV-2 rekombinantinio S baltymo komponentu, 3-iosios fazės tarpinius rezultatus numatyta turėti tik šių metų pirmąjį ketvirtį. Pasak SAM, nors bendrovė užsitikrino didelį, apie 2 mlrd. Jungtinių Valstijų dolerių finansavimą iš JAV vyriausybinių fondų ir CEP, tačiau duomenys dėl šios vakcinos efektyvumo ir saugumo kol kas – gana riboti.

Be to, pabrėžiama, kad gamintojas neturi nė vienos sėkmingos, registruotos vakcinos, priešingai nei „Valneva“, turinti registruotą vakciną nuo japoniško encefalito ir kurianti ją nuo kitų ligų.

Pagal numatomą sutartį su „Novavax“, visoms ES valstybėms narėms būtų suteikta galimybė įsigyti 100 mln. dozių ir jos galėtų papildomai pirkti dar iki 100 mln. dozių. 

Tuo metu pagal numatomą sutartį su „Valneva“, visoms Bendrijos narėms būtų suteikta galimybė įsigyti 30 mln. dozių ir jos galėtų papildomai pretenduoti į dar iki 30 mln. dozių.

Kai derybos su „Novavax“ ir „Valneva“ bus baigtos, Europa turės kontraktus su aštuoniais skirtingais gamintojais dėl daugiau kaip 2,5 mlrd. skiepų dozių.

ES jau pasirašė kontraktus su „AstraZeneca“, „Johnson & Johnson“, „Sanofi“ ir „GSK“, „Pfizer“ ir „BioNTech“, „CureVac“, „Moderna“.

Kol kas Europos vaistų agentūra (EVA) yra patvirtinusi tris vakcinas: „Pfizer“ ir „BioNTech“, ir „Moderna“ bei „AstraZeneca“.

Remiantis sausio viduryje Sveikatos apsaugos ministerijos skelbta informacija, pagal esamas sutartis su gamintojais, Lietuvai tektų apie 10 mln. vakcinos dozių.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video