Vyriausybė atidėjo klausimą dėl draudimo rūkyti daugiabučių balkonuose (0)

Publikuota: 2019-07-31 Kategorija: Politika
Vyriausybė atidėjo klausimą dėl draudimo rūkyti daugiabučių balkonuose
Rokiškio Sirena nuotr. /

Vyriausybė trečiadienį turėjo svarstyti išvadas Seimui dėl įstatymo projekto, kuriuo siūloma uždrausti rūkyti daugiabučių namų balkonuose ir terasose, jeigu bent vienas namo gyventojas prieštarauja rūkymui, tačiau klausimą iš posėdžio perkėlė į pasitarimą.

Projektu, kurį parengė Seimo nariai Antanas Vinkus, Tomas Tomilinas ir laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, taip pat siūloma drausti rūkyti dengtose viešojo transporto stotelių vietose (paviljonuose), vaikų žaidimo aikštelėse bei tose vietose, kuriose teikiamos viešojo maitinimo paslaugos, aptarnaujant pirkėjus lauko sąlygomis, išskyrus rūkymui skirtose vietose, laisvalaikio praleidimo vietose lauke, kuriose vyksta sporto varžybos ar kiti renginiai.

Be to, siūloma taikyti tą patį reguliavimą bedūmiams naujoviškiems tabako gaminiams, taip pat nustatyti pareigą juridiniam ar fiziniam asmeniui, kuris atsakingas už pastato, kuriame yra rūkoma, priežiūrą užtikrinti, kad tabako dūmai iš patalpos, kurioje yra rūkoma, nepatektų į kitas patalpas. Vyriausybė siūlo nepritarti įstatymo projektui, nes siūlomose vietose kontrolė pareikalautų neproporcingai siekiamam tikslui didelių finansinių ir žmogiškųjų išteklių, įrodinėjimo procesas būtų sudėtingas, užtruktų ilgą laiką ir nebūtų pasiekti įstatymo projektu siekiami rezultatai.

Vyriausybė taip pat pažymi, kad nerūkantieji patirtų didesnę žalą sveikatai, nes būtų rūkoma prie jų uždarose patalpose, taip pat rūkant uždarose patalpose padaugėtų gaisrų daugiabučiuose namuose (2018 m. duomenimis, vien dėl neatsargaus rūkymo daugiabučiuose kilo 13 proc. gaisrų).

Siekiant mažinti rūkančiųjų skaičių ir rūkymo sukeliamą žalą, kaip pažymi Vyriausybė, visų pirma, tikslinga įtvirtinti ne draudžiamąsias, o informavimo, švietimo, skatinimo gyventi sveikai priemones.

Šiuo metu rūkyti draudžiama visose švietimo, sveikatos priežiūros įstaigose ir šių įstaigų teritorijose, darbo vietose, esančiose uždarose patalpose. Įmonėse, įstaigose ir organizacijose gali būti įrengtos specialios patalpos (vietos), kuriose leidžiama rūkyti.

Nuo 2007 m. sausio 1 d. uždrausta rūkyti restoranuose, kavinėse, baruose, kitose viešojo maitinimo įstaigose, klubuose, diskotekose, interneto kavinėse, lošimo namuose, automatų ar bingo salonuose, kitose laisvalaikio praleidimo įstaigose, patalpose, kuriose vyksta sporto varžybos ar kiti renginiai, ir kitose žmonėms aptarnauti skirtose patalpose, išskyrus specialiai įrengtus cigarų ir pypkių klubus.


Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video