Vienišo asmens išmoką senjorams siūloma mokėti be prašymo (0)

Publikuota: 2021-10-06 Kategorija: Politika
Vienišo asmens išmoką senjorams siūloma mokėti be prašymo
Rokiškio Sirena nuotr. / Sodra

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo, kad nuo kitų metų vienišo asmens išmoką – 32 eurus – arba našlių pensiją galėtų gauti visi vieniši neįgalieji ir pensinio amžiaus žmonės. 

Visiems asmenims, kuriems vienišo asmens išmoka priklauso, „Sodra“ ją skirtų automatiškai, be atskiro prašymo raštu ar telefonu, kaip yra iki šiol. 

„Nuo liepos mėnesio vienišo asmens išmoka priklauso vienišiems šalpos pensijų ir mažų pensijų priemokų gavėjams. O nuo kitų metų pradžios vienišo asmens išmokos gavėjų ratas prasiplės. Išmoka pasieks ir tuos vienišus žmones, kurie apie tai, kad turi teisę gauti vienišo asmens išmoką, galbūt nežino“, – trečiadienį išplatintame pranešime spaudai teigė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Siūlymą automatiškai skirti išmoką dar svarstys Vyriausybė, vėliau jis turėtų būti priimamas Seime.

Ministerija taip pat siūlo nustatyti, kad vienišo asmens išmoka būtų mokama ir socialinio draudimo senatvės pensijų gavėjams, kurie yra pateikę prašymą atidėti šios pensijos mokėjimą.

Vienišo asmens išmoka bus pristatoma tokia pačia tvarka, kaip ir pensija ar šalpos išmoka.

Vienišo asmens išmokos gavėjai, kuriems ši išmoka priklausys nuo 2022 metų pradžios ir kuri būtų skirta automatiškai, išmoką ir susidariusią nepriemoką už kelis mėnesius gaus iki kovo mėnesio pabaigos. 

Vienišo asmens išmoka automatiškai nebus skiriama, jeigu asmeniui yra paskirta socialinio draudimo našlių pensija, valstybinė našlių renta ir (ar) asmuo gauna iš užsienio valstybės periodinės pensinio pobūdžio išmoką našlystės atveju. Taip pat išmoka nebus skiriama automatiškai, jeigu asmuo gauna valstybinę pensiją, kurios dydis yra ribojamas.

Tokiais atvejais gauti išmokai reikės kreiptis į „Sodros“ teritorinį skyrių.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija taip pat pasiūlė vienišo asmens išmoką indeksuoti nuo 2023 metų – ji būtų lygi socialinio draudimo našlių pensijos dydžiui.

Nuo 2022 metų 32 eurų dydžio vienišo asmens išmoką arba našlių pensiją gaus daugiau kaip 400 tūkst. žmonių, tam numatyti 106 mln. eurų.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video