Vasaros stovyklos – prieinamos kiekvienam rajono vaikui (0)

Publikuota: 2021-06-30 Kategorija: Politika
Vasaros stovyklos – prieinamos kiekvienam rajono vaikui
„Rokiškio Sirenos“ nuotr. / Vasaros stovyklomis galės džiaugtis per 870 rajono vaikų.

Vasara – stovyklų metas. Ne išimtis ir mūsų rajonas. Vaikų poilsis tapo dar aktualesnis po beveik visus mokslo metus trukusio karantino ir nuotolinio ugdymo. Rajono meras Ramūnas Godeliauskas sako, kad vienokia ar kitokia stovykla prieinama kiekvienam rajono vaikui.

Vaikų poreikiams – prioritetas
Šiųmetės vaikų ir jaunimo stovyklos, pasak rajono mero R. Godeliausko, yra daug svarbesnės, nei ankstesniais metais. Mat pirmą kartą šalies istorijoje vaikai beveik ištisus metus mokėsi nuotoliniu būdu. Dėl karantino tik nuotoliniu būdu vyko renginiai, daugelis popamokinių veiklų. Nieko nebestebino tai, kad netgi, pavyzdžiui, muzikos konkursuose vaikai dalyvavo neakivaizdžiai: siuntė savo pasirodymų įrašus ir pan. Nutrūko įprasti bendravimo, socializacijos ryšiai. „Vaikų vasaros stovyklos – tai tarsi reabilitacija po ilgo karantino. Ji gyvybiškai būtina vaikams: susitikti, bendrauti, megzti draugystes, aktyviai judėti, pažinti savo rajoną, šalį. Todėl ir lėšas skyrėme taip, kad stovyklomis galėtų pasinaudoti kuo daugiau vaikų ir jaunimo“, – sakė meras. Jokios atostogos su šeima ar pas senelius kaime negali atstoti buvimo kartu su bendraamžiais, su mokytojais, pažinimo džiaugsmo. Todėl ir stengtasi, kad galimybe nors dalį vasaros atostogų praleisti naujoje aplinkoje, su bičiuliais, galėtų kuo daugiau mūsų rajono vaikų. „Šiemet faktiškai į stovyklas gali patekti visi norintieji“, – akcentavo rajono meras. Lėšos stovykloms skirtos iš Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos bei rajono savivaldybės lėšų. Suprantant tokių stovyklų poreikį, rajono savivaldybė gegužės pabaigoje prie anksčiau numatytų lėšų pridėjo dar 20 tūkst. Savivaldybės ir valstybės lėšomis viso finansuojamos 23 socializacijos programos.
Švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistė Danguolė Kniazytė akcentavo, kad į stovyklas šiemet pateks daugiau nei 870 rajono vaikų ir jaunimo. Įdomu tai, kad į stovyklas pateks daugiau vaikų, nei planuota. Pasak pašnekovės, tą lėmė laisvėjantys karantino reikalavimai. Todėl tie stovyklų organizatoriai, kurie turi reikiamą skaičių vietų, personalo, galėjo dar labiau išplėsti stovyklautojų gretas. „Žinoma, tam reikalingi ir tam tikri organizatorių pajėgumai“, – sakė ji.

Stovykla – ne tiesiog buvimas, o ugdymas
Po karantino netgi paprastas buvimas kartu, bendravimas vaikams teikia nemažai džiaugsmo. Tačiau nė viena stovykla tuo neapsiriboja. Pasak D. Kniazytės, stovyklų yra daug, įvairių, pagal kiekvieno skonį, gebėjimus, poreikius. Visas stovyklas vienija bendras uždavinys. „Vaikai turi būti ugdomi, plečiamas jų akiratis. Niekas neužsiima tiesiog vaikų priežiūra gamtoje ar panašiais dalykais. Vaikai įgyja įgūdžių, žinių. Tuo šios stovyklos ir svarbios bei reikalingos“, – pabrėžė ji.
Stovyklų kokybe abejoti nereiktų: jas rengia arba rajono švietimo įstaigos, arba laiko patikrintos ir patikimos Nevyriausybinės organizacijos, tokios kaip skautai, „Gelbėkime vaikus“, jaunųjų ūkininkų rateliai ir t.t. Ir stovyklose įgyjami įgūdžiai skirtingi: štai Rudolfo Lymano muzikos mokyklos stovykla, akivaizdu, patiks mėgstantiems muzikuoti ar lankantiems šią mokyklą, jaunųjų ūkininkų rateliai ugdys augalininkystės, žemdirbystės tradicijas ir žinias.

Dėmesys ir darbui
Įdomu tai, kad rajono savivaldybė skyrė lėšų ne tik smagiam jaunimo poilsiui. Rūpi ne tik pramogų, bet ir darbinių įgūdžių stiprinimas. Buvo pateikta paraiška programai „Jaunimo vasaros užimtumas ir integracija į darbo rinką“ Jaunimo reikalų departamentui. Savivaldybės biudžete tam skirta 2,5 tūkst. eurų, departamentas prisidės 6,25 tūkst.eurų. Planuojama įdarbinti 27 jaunuolius (2 mėnesiams). „Kai jaunuoliai ėmė registruotis, pamatėme tikrąjį tokio užimtumo poreikį rajone. Todėl papildomai iš rajono savivaldybės biudžeto tam bus skirta 11 tūkst. 150 Eur“, – paaiškino rajono meras.
Investuojama ir į tai, kad prasmingas užimtumas būtų prieinamas ne tik Rokiškio, bet ir rajono gyvenviečių jaunimui. Jaunimo centras 16,77 tūkst.eurų prisideda prie projekto „Mobilus darbas su jaunimu“ . Projekto metu du specialistai, nuvykę į gyvenamąją teritoriją, kurioje nėra darbo su jaunimu infrastruktūros, atsižvelgiant į šioje teritorijoje gyvenančių jaunų žmonių individualius poreikius, organizuoja jaunimo užimtumo veiklas. Taip pat Jaunimo centras vykdo atvirą darbą su jaunimu, kurio veikla siekiama visiems jauniems žmonėms, nepriklausomai nuo jų socialinės padėties, suteikti galimybes saugiai leisti laisvalaikį, užsiimti juos dominančia veikla. Savivaldybės biudžete tam skirta 42,5 tūkst.eurų.
Bet to, Jaunimo organizacijų sąjungos „Apvalus stalas“ bendrai veiklai iš savivaldybės biudžeto skirta 5,7 tūkst.eurų, 19,0 tūkst. eurų skiria valstybės biudžetas.
Taigi, rajono savivaldybė nėra vaikų ir jaunimo auklėjimo nuošalėje: ji investuoja į jaunųjų rokiškėnų ugdymą, darbinių įgūdžių formavimą.
Užs. 1381

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video