Startuoja devyni su Rokiškio miesto vietos veiklos grupe susiję projektai (5)

Publikuota: 2020-09-03 Kategorija: Politika
Startuoja devyni su Rokiškio miesto vietos veiklos grupe susiję projektai
„Rokiškio Sirenos“ nuotr. / Rokiškio miesto vietos veiklos grupės projektams pavyko išsaugoti lėšas.

Dar 2019 m. pradžioje džiaugtasi: Rokiškio miesto vietos veiklos grupė gavo galimybę miesto plėtrą paskatinti maždaug 860 tūkst. Eur. Pinigus rajono įmonių, įstaigų projektai galėjo gauti iš Europos socialinio fondo agentūros. Tačiau beveik pusantrų metų žinių apie projektus nebuvo. O štai dabar – puiki naujiena: startuoja net devyni projektai. Tarp jų kūrėjų: ir sporto, ir verslo klubai. Trečdalis pareiškėjų – miesto įstaigos: AB Rokiškio komunalininkas, darželis-mokykla „Ąžuoliukas“ bei Socialinės paramos centras.

Teko pasistengti
Dėl tam tikrų nesklandumų Rokiškiui grėsė prarasti iš šios sumos apie 600 tūkst. Eur, kuriais kitados taip skambiai džiaugtasi. „Terminas projektams baigėsi pernai liepą. Taigi, nepanaudotas lėšas Vidaus reikalų ministerija galėjo imti ir paskirstyti kitiems rajonams“, – problemą dėstė rajono meras Ramūnas Godeliauskas. Jis atvirai prisipažįsta: teko, sutelkus jėgas, su mūsų rajone dirbančiais Seimo nariais ne vieną Vidaus reikalų ministerijos kabinetą aplankyti, prašyti, įtikinėti, įrodinėti kad šios svarbios lėšos būtų skirtos mūsų rajonui. Pavyko jas išsaugoti.
Tuomet atėjo metas projektams. Šiuo metu parengti devyni projektai, kurių bendra finansavimo suma siekia 513 tūkst. Eur.
Rajono meras neslepia: džiugu, kad net trys rajono įstaigos parengė svarbius ir jų bendruomenėms, ir miestui projektus.
Projektai įvairūs
Kaip jau minėta, startuoja devyni projektai. Igorio Skripkos įmonė imsis projekto „Amatų darbo įgūdžių ir patirties suteikimas Rokiškio miesto gyventojams. Į projekto veiklas bus įtraukta 30 asmenų.
UAB „Limfodemos centras“ vykdys projektą „Rokiškio miesto bendruomenių sociokultūrinės integracijos didinimas“, į jo veiklas bus įtraukta 20 asmenų.
Rokiškio rajono savanorių ugniagesių draugija imsis projekto „Socialinių paslaugų teikimas Rokiškio mieste“, skirtą tarpininkauti ir padėti socialinę atskirtį patiriantiems žmonėms gauti jiems reikalingas socialines paslaugas, įskaitant ir socialinio transporto paslaugą.
Asociacija „Veiklus pilietis“ projektu „Verslo anglų kalba“ sieks gerinti rokiškėnų konkurencingumą darbo rinkoje, bus įtraukta 15 dalyvių.
Rokiškio verslo klubas projektu „Verslumo iniciatyvų skatinimas Rokiškio mieste“ rengs mokymus ir edukacijas, išvykas į sėkmingai veikiančias įmone jauniems verslininkams. Planuojama į veiklas įtraukti 10 asmenų.
Sporto klubas „Viesulas“ parengė projektą „Žibinto šviesa!“ socialinėje laisvalaikio erdvėje Rokiškio mieste“. Projektas skirtas socialinę atskritį patiriančių vaikų ir jaunimo aktyvumo skatinimui, organizuojant aktyvaus laisvalaikio veiklas.

Itin aktuali paslauga
AB Rokiškio komunalininkas – viena iš rajono įmonių, parengusi itin aktualų projektą „Skalbyklos socialinių paslaugų plėtra ir socialinių gebėjimų didinimas Rokiškio mieste“. Projekto esmė: asmenys, kurie negali savo namuose moderniomis priemonėmis išsiskalbti skalbinių, galėtų tą padaryti AB Rokiškio komunalininko sukurtoje skalbykloje. Pasak įmonės direktoriaus Vidmanto Maželio, jei projektas bus patvirtintas, po to seks viešieji pirkimai, ir jau apie Naujuosius metus būtų galima pradėti teikti skalbimo paslaugą. Projekto vertė būtų kiek daugiau nei 64 tūkst. Eur. Būtų nupirktos trys skalbyklės, trys džiovyklės, skalbinių lyginimo volas. Taip pat lentynos skalbiniams sudėti, kėdės skalbyklos lankytojams, kompiuteris. Pasak pašnekovo, skalbyklos veiklą prižiūrėsiantis darbuotojas mokys lankytojus naudotis įranga. „Žmogus, atsineš purvinus skalbinius, išsineš švarius. Netgi skalbimo priemones suteiksime“, – sakė V. Maželis.

Užtikrinti informacijos
pasiekiamumą
Socialinės paramos centras parengė projektą „Bendradarbiavimo ir informacijos sklaidos platformų kūrimas ir bendradarbiavimas Rokiškio mieste“. Socialinės paramos centro direktorė Jolanta Paukštienė daug tikisi iš šio projekto, kurio biudžetas – beveik 130 tūkst. Eur. Esminė probema: rajono gyventojai yra nepakankamai informuoti apie socialines paslaugas. Iki šiol vykdytas jų viešinimas įvairiomis priemonėmis buvo fragmentiškas, nesuteikė visos informacijos apie paslaugas, nebuvo bendros sistemos apie viešojo sektoriaus ir nevyriausybinių organizacijų siūlomas galimybes tiek visai rajono visuomenei, tiek socialiai remtiniems žmonėms. Idėja ir paprasta, ir kartu sudėtinga bei ambicinga: sujungti visas įvairių institucijų veiklas į vieną informacinę sistemą. Ir netgi neapsiribojant mūsų rajonu, bet apimant ir regionines, šalies mastu teikiamas paslaugas. Taip bus nuosekliai ir kryptingai formuojama, atnaujinama ir patraukliai pateikiama rajono visuomenei reikalinga informacija.
Ji bus teikiama moderniausiomis technologijomis: bus įsigyti du specialūs ekranai. Viename jų bus sukurta ir nuolatos transliuojama informacija apie socialines paslaugas, sėkmės istorijas. Kitas bus interaktyvus: paslaugos gavėjas galės detaliai įsigilinti, kokią paramą gali gauti.
Pasak J. Paukštienės, kalbama kur kas daugiau, nei tik apie informaciją. Kalbama ir apie sunkų, sudėtingą, ne visuomet visuomenės dar pakankamai vertinamą socialinio darbuotojo darbą. Tikimasi, kad išaugs dėmesys, pagarba šiai taip reikalingai profesijai. Juk jie keičia žmonių likimus. Apie gerąsias patirtis kalbės ir paskaitų ciklai, parengtos ir rajono visuomenei pristatytos sėkmės istorijos. „Projektas ir sudėtingas, ir novatoriškas, ir ambicingas. Tačiau mes sunkių kelių nebijome. Džiaugiamės, kad galime apie savo darbą, savo paslaugas kalbėti visuomenei, ypač jaunimui, patraukliomis moderniosiomis technologijomis“, – reziumavo pašnekovė.

Ugdys mažuosius
Rokiškio darželis- mokykla „Ąžuoliukas“ parengė projektą „Aš svarbus“. Jo tikslas – formuoti ir stiprinti vaikų socialines emocines kompetencijas, kurios lemtų tolesnę sėkmę: atsakingą elgesį visuomenėje, mažintų socialinę atskirtį. Be to, kaip socialinis partneris ši mokykla-darželis dar dalyvauja ir jau minėtame projekte „Verslo anglų kalba“. Darželio-mokyklos „Ąžuoliukas“ direktorė Romualda Cegelskienė teigia, kad dalyvavimas projektuose šiai ugdymo įstaigai yra natūrali veiklos dalis. Vos tik atsiradus galimybėms, „Ąžuoliuko“ kolektyvas nuolatos ieško galimybių tobulinti savo žinias bei įgūdžius, o jų dėka skleisti įgytas žinias rajono visuomenei. „Didžiuojuosi savo kolektyvu“, – teigė direktorė.
Pasak pašnekovės, vaikų ugdymas įgyja visai kitą reikšmę ir daug platesnes galimybes, kai į ugdymo procesą įtraukiama visa šeima. Todėl projektas „Aš svarbus“ yra skirtas ne tik darželio-mokyklos auditorijai, bet ir rajono visuomenei. Be to, numatyta, kad projekte iš viso dalyvių skaičiaus bus ne mažiau kaip pusė šeimų, patiriančių socialinę atskirtį. Projekto veikla plati, tačiau didžiausias dėmesys bus skiriamas vadinamosioms „minkštosioms“ veikloms: socialinių įgūdžių, emocinių kompetencijų ugdymui. Ir tai nebus teorinės paskaitos. Veiklos praktiškos, įdomios, patrauklios. Jų metu darželį-mokyklą aplankys tie, kuriuos šeimos mato televizoriaus ekranuose, bus interaktyvios pamokos, edukacijos su animatoriais, daugybė kitų įtraukiančių užsiėmimų. Bus pasirūpinta ir dalyvių saugumu: „Covid-19 problema vis dar aktuali, tad bus įsigyti lauko erdvėms pritaikyti stikliniai kupolai, kuriuose rengsime užsiėmimus“, – sakė R. Cegelskienė. Šio projekto vertė – beveik 21 tūkst. Eur.
Kitame projekte, „Verslo anglų kalba“ dalyvaus „Ąžuoliuko“ bendruomenė: jaunos šeimos, kurios svajoja kurti savo verslą, megzti ryšius.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video