Siūloma griežtinti fejerverkų prekybą ir naudojimą (0)

Publikuota: 2023-10-03 Kategorija: Politika
Siūloma griežtinti fejerverkų prekybą ir naudojimą
Rokiškio Sirena nuotr. / Fejerverkai

Parlamentarai nusiteikę nuo 2024 metų vidurio sugriežtinti fejerverkų prekybą ir naudojimą.  

Populiariausiais silpnais, vadinamaisiais F2 kategorijos fejerverkais siūloma prekiauti tik gruodį, jų įsigyti nebegalėtų jaunesni nei 18 metų žmonės. Taip pat žadama apriboti nuotolinę prekybą. 

Tai numatyta Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto parengtame galutiniame Civilinių pirotechnikos priemonių apyvartos kontrolės įstatymo projekte. Komitetui jį apsvarsčius vėliau balsuos Seimas ir turės pasirašyti prezidentas.  

Komiteto narys Andrius Vyšniauskas BNS teigė, kad pakeitimai sumažintų fejerverkų prieinamumą. 

„Visiško fejerverkų draudimo, deja, negalime įvesti, nes tai prieštarautų Europos Sąjungos teisei. Tokią išvadą esame gavę iš ne vienos institucijos ir negalime jos ignoruoti“, – tvirtino jis.  

Pakeitimais siūloma uždrausti mažą triukšmą keliančių ir skirtų naudoti aptvertose teritorijose lauke fejerverkų prekybą nuo sausio pradžios iki lapkričio pabaigos. Išimtis būtų taikoma tik tiems prekybininkams, kurie turės leidimą gaminti ir laikyti visų kategorijų pirotechnikos priemones, bet tik savose patalpose.   

Pasak A. Vyšniausko, visus metus, išskyrus gruodį, fejerverkų bus galima įsigyti tik specializuotose parduotuvėse, pavyzdžiui, ginklų. 

Prekybininkus taip pat norima įpareigoti per policijos elektroninių paslaugų sistemą (PEPS) iki lapkričio pabaigos pranešti, kuriose platinimo vietose būtų prekiaujama F2 kategorijos fejerverkais. To nepadarius prekiauti nebūtų galima.  

F2 kategorijos fejerverkų nebegalėtų įsigyti ir naudoti 16-17 metų jaunimas  – tai daryti būtų galima tik nuo 18 metų.  

Civilinės pirotechnikos priemonės (išskyrus skirtas naudoti būste) galėtų būti platinamos nuotoliu tik jeigu jas pristatytų licencijų turėtojai. 

„Internetu nusipirkti bus galima, tačiau juos pristatyti turės ne kurjeris, o pats pirotechnikas ir prieš įteikdamas pirkėjui patikrinti jo amžių, supažindinti pirkėją su fejerverkų naudojimo taisyklėmis“, – BNS teigė A. Vyšniauskas.  

Be to, siūloma drausti prekybą fejerverkais (išskyrus skirtus naudoti būste) degalinėse ir arčiau kaip 30 metrų nuo jų. Prekyba ir toliau būtų draudžiama arčiau kaip 30 metrų nuo mokyklų. 

Savivaldybių taryboms ketinama leisti nustatyti jų naudojimo tvarką ir vietas. 

„Dėl profesionalių fejerverkų, sukuriamos teisinės galimybės savivaldybėms savo teritorijoje uždrausti arba riboti fejerverkų naudojimą. Bus galima šį draudimą taikyti arba visoje savivaldybės teritorijoje, arba konkrečiose zonose tam tikrais pasirinktais laiko tarpais“, – teigė A. Vyšniauskas. 

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video