Siūloma nuo kovo vidurio judėjimą riboti tik savivaldybėse su prasčiausiais rodikliais (0)

Publikuota: 2021-03-09 Kategorija: Politika
Siūloma nuo kovo vidurio judėjimą riboti tik savivaldybėse su prasčiausiais rodikliais
Rokiškio Sirena nuotr. / Judėjimo ribojimai rajone

Vyriausybės ekstremaliųjų situacijų komisija (VESK) siūlo, kad nuo kovo vidurio judėjimo ribojimai būtų taikomi tik savivaldybėse, kur epidemiologiniai rodikliai yra prasčiausi, pirmadienį paskelbė šios komisijos pirmininkė, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Mūsų siūlymas būtų, kad, nepaisant to, jog judėjimas turėtų atlaisvėti tarp visų savivaldybių, bet, kalbant apie „juodąsias“ savivaldybes arba tas savivaldybes, kuriose yra susirgimų skaičius gerokai didesnis, turėtų būti taikomas judėjimo ribojimas įvažiuojant ir išvažiuojant iš šių savivaldybių“, – per spaudos konferenciją sakė ministrė.

Dėl šio ir kitų siūlymų spręs Vyriausybė.

Tokių savivaldybių, kuriose susirgimų rodiklis yra didesnis nei 500 atvejų 100 tūkst. gyventojų arba teigiamų tyrimų dalis yra didesnė nei 10 proc., pasak ministrės, yra aštuonios.

Statistikos departamento duomenimis, tai Panevėžio, Kupiškio, Biržų, Švenčionių, Šalčininkų, Varėnos rajonų, taip pat Kalvarijos ir Marijampolės savivaldybės.

Tuo metu savivaldybėse, kur situacija yra geresnė, VESK siūlo ieškoti motyvavimo priemonių.

„Yra siūlymas ieškoti motyvavimo priemonių, kurios būtų tam tikra paskata savivaldybėms, kuriose tiek susirgimų skaičius, tiek teigiamų testų skaičius yra žymiai geresnis, kad jos gautų papildomus bonusus, susijusius su karantino atlaisvinimu“, – sakė ministrė.

Ji tvirtino, kad tiek dėl konkrečių priemonių, kaip judėjimo ribojimai bus užtikrinami „juodosiose“ savivaldybėse, tiek dėl papildomų atlaisvinimų savivaldybėse su geriausia situacija dar bus tariamasi.

Ragina didinti testavimą

A. Bilotaitiės teigimu, VESK dar netenkina testavimo apimtys: nepaisant to, kad praėjusią savaitę matomas nedidelis augimas, skaičiai „nėra pakankami“.

„Mes matome, kad dar yra net keturios savivaldybės, kuriose testavimo apimtys nesiekia 1 procento, ir tik 11 savivaldybių, kuriose testavimo apimtys yra didesnės nei 2 procentai“, – sakė ji.

Komisija ragina savivaldybes aktyviau vykdyti testavimą ir skatinti jai pavaldžių įstaigų darbuotojus aktyviau testuotis bei įsitraukti į protrūkių kontrolę.

Pasak ministrės, gera žinia yra tai, jog, nepaisant anksčiau įvestų atlaisvinimų, „situacija stabilizavosi ir net nežymiai gerėja“: pandemijos pagreitis šiuo metu  neigiamas, sumažėjo žmonių mirtingumas.

A. Bilotaitės teigimu, VESK taip pat pristatytas siūlymas dėl bandomojo kultūros objektų atvėrimo, tačiau ir dėl to spręs Vyriausybė.

„Galbūt tai galėtų būti pasvarstymas, kad tose savivaldybėse, kur yra geresnė situacija, ten galėtų kažkaip tam tikri kultūros objektai greičiau atsiverti“, – sakė ji.

Ministrės teigimu, apie tai, koks režimas galėtų galioti per Velykų savaitgalį, VESK spręs kitame posėdyje.

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, vidutiniškai per dieną nustatoma apie 430 naujų susirgimų COVID-19 atvejų, prieš savaitę šis rodiklis siekė 530.

Teigiamų testų dalis taip pat yra sumažėjusi nuo 7,3 iki 6,1 procento. Vidutiniškai per dieną atliekama apie 7,3 tūkst. tyrimų.

Vyriausybė iki kovo 31 dienos yra pratęsusi visuotinį karantiną. Judėjimo ribojimas tarp šalies savivaldybių galioja iki kovo 15 dienos.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video