Seniūnų asociacijos viceprezidentė: tegul viešina pajamų deklaracijas – nėra nė vieno seniūno milijonieriaus (7)

Publikuota: 2019-09-26 Kategorija: Politika
Seniūnų asociacijos viceprezidentė: tegul viešina pajamų deklaracijas – nėra nė vieno seniūno milijonieriaus
Asmeninio archyvo nuotr. / Lietuvos savivaldybių seniūnų asociacijos vicepirmininkė Dalia Janulienė mano, kad pagaliau liaudis sužinos, kiek iš tiesų uždirba seniūnai.

Lietuvos savivaldybių seniūnų asociacijos viceprezidentė, Rokiškio kaimiškosios seniūnijos seniūnė Dalia Janulienė, paklausta, kaip vertina Seimo siūlymus viešinti seniūnų turto ir pajamų deklaracijas, atvira: ne nuo to galo pradedama, ponai. Mat iš beveik 600 Lietuvos seniūnų nėra nė vieno milijonieriaus. Ir jei kažkas mano, kad šios pareigos – aukso kasykla, tai tegul mano iš naujo. „Aš nebijau, tegul viešina. Tegul mato, kaip gyvena žmonės, gaudami 600-700 Eur algą „į rankas“, kiek paskolų turi“, – sakė pašnekovė.

Daugiau skaidrumo

Seimo narys Raimundas Martinėlis, paklaustas, kokie motyvai lėmė parlamento narius apsispręsti viešinti seniūnų algas, teigė, kad sprendimo iniciatoriai siūlymą argumentavo tuo, kad seniūnai yra vieši žmonės. Tad lai ir jų deklaracijos būna viešos. „Tačiau šiuo klausimu dar galutinai nenuspręsta. Gali būti, kad iki galutinio balsavimo lapkričio pabaigoje bus daug pataisymų ir pasiūlymų“, – komentavo R. Martinėlis.

Seniūnei trūko kantrybė

Lietuvos savivaldybių seniūnų asociacijos viceprezidentė, Rokiškio kaimiškosios seniūnijos seniūnė Dalia Janulienė atvira: siūlyti galima daug. Tačiau kokia to prasmė. Juk seniūnas yra eilinis valstybės tarnautojas. Ji juokiasi, kad slėpti nuo visuomenės seniūnai neturi ko: alga siekia vos 600-700 Eur į rankas, tad norėdami įsigyti vertingesnį daiktą, seniūnai ima paskolas. „Tarp beveik 600 Lietuvos seniūnų nėra nė vieno milijonieriaus. Merų milijonierių yra, o seniūnų – nėra“, – kalbėjo pašnekovė.

Ji teigė, kad savo poziciją šiuo klausimu asociacija svarstys tik savaitės pabaigoje, todėl reiškia tik savo asmeninę nuomonę.

D. Janulienė įsitikinusi: lai liaudis išnarsto deklaracijas, gal tada pagaliau baigsis pasvarstymai, kad seniūno darbas – lobių kasykla. Ji neslepia, kad jau dabar šalyje seniūnų trūksta... šimtais. Nes jauni žmonės nenori imtis sunkių ir menkai apmokamų pareigų.

Populizmas?

Populizmu ji vadina ne tik pajamų ir turtų deklaracijų viešinimą. Dar didesnė kvailystė, pasak D. Janulienės – tiesioginiai seniūnų rinkimai. „Mes esame pavaldūs savivaldybės administracijos direktoriui. Mūsų vadovas yra skiriamas. O mes, pavaldiniai, esame renkami. Logiška, ar ne?“– retoriškai klausė pašnekovė.

Ji mano, kad tiesioginiai seniūnų rinkimai, kurie turėtų sutapti su Seimo rinkimais, tik masalas atvilioti žmones prie balsadėžių. Tiesioginiai rinkimai sukels tik sumaištį: seniūnija neturi svertų savarankiškumui, net buhalterijos savos neturi. „Manote, mes nematome, nežinome, nesuprantame, ką reikia daryti? Matome ir keliuose duobes, ir kitas problemas. O ką galime padaryti, jei trūksta lėšų“, – sakė D. Janulienė. Ir nuo to, kad seniūnas bus išrinktas tiesiogiai, lėšų jo veiklai nepadaugės. Bus problema ir dėl nesutampančių seniūnų bei merų ir savivaldybės tarybų kadencijų. „Norai dideli ir gražūs, bet realybė – kitokia“, – pabrėžė D. Janulienė.

Kai kas sako, kad dabartiniai seniūnai tiesioginiams rinkimams nepritaria, nes bijo konkurencijos. „Kokios konkurencijos? Lietuvoje seniūnų trūksta“, – sakė D. Janulienė.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video