Seimo rinkimus Sėlos rytinėje vienmandatėje apygardoje laimėjo Vidmantas Kanopa, sugadintų biuletenių skaičius – lygiai tiek, kiek rinkėjų yra vienoje nemažoje apylinkėje (19)

Publikuota: 2020-10-26 Kategorija: Politika
Seimo rinkimus Sėlos rytinėje vienmandatėje apygardoje laimėjo Vidmantas Kanopa, sugadintų biuletenių skaičius – lygiai tiek, kiek rinkėjų yra vienoje nemažoje apylinkėje
Lina Dūdaitė-Kralikienė / Pergalės ženklai socialdemokratų štabe: vicemeras Tadas Barauskas sveikino rinkimus laimėjusį Vidmantą Kanopą (dešinėje).

Seimo rinkimų antrajį turą Sėlos rytinėje vienmandatėje apygardoje užtikrintai laimėjo Vidmantas Kanopa. Jau maždaug apie 22 val., nors dar nebuvo žinomi poros Rokiškio miesto didžiųjų apylinkių balsai, persvara jau perkopė tūkstantį balsų. Tačiau rinkimų rezultatai kelia ir tam tikrų nuogąstavimų: rinkėjų aktyvumas buvo žemas, o sugadintų biuletenių Sėlos rytinėje vienmandatėje apygardoje buvo 467, arba kiek rinkėjų atėjo balsuoti į nemažą apylinkę.

Rinkėjai balsavo vangiai

Dvidešimt minučių iki uždarant vieną didžiausių Rokiškio rinkiminių apylinkių – Juozo Tūbelio. Jos sąrašuose 2400 rinkėjų. „Rokiškio Sirenos“ žurnalistė, atėjusi balsuoti, gavo 633-uoju numeriu pažymėtą lapelį. Palyginti, prieš dvi savaites, pirmajame Seimo rinkimų ture, atėjus balsuoti apie 15.30 val. toje apylinkėje jau buvo balsavę beveik 550 rinkėjų.
Už jos nugaros – dar penketas rinkėjų. Eilių nėra. Apylinkės komisija neslepia: balsus suskaičiuoti neužtruks. Iš anksto čia balsavo 15,25 proc. rinkėjų, rinkimų dieną – tik 26,58 proc. Viso – vos 41,83 su trupučiu proc. rinkėjų.
Kaip sakė J. Tūbelio apylinkės komisijos narės, rinkėjai šįsyk buvo labai neaktyvūs, ypač maža jaunimo.
O koks gi kupiškėnų pasirinkimas? Štai netoli Rokiškio rajono ribos esančių Laičių rinkėjai neslėpė, kad didelio aktyvumo tikėtis neverta. Mat daug krašto žmonių palaikė saviškį – Joną Jarutį. O už rokiškėnus, kaip sakė kalbintos moterys, balsuoti ateis gerokai mažiau rinkėjų, nei pirmajame ture. Visgi šioje apylinkėje, įskaitant ir balsavusius iš anksto, buvo 41,92 proc. rinkėjų. Ir tai viena iš aktyvesnių apygardų. Vienintelė iš apygardos apylinkių, kurioje rinkėjų skaičius viršijo 50 proc. – Konstantinavos. Čia iki 19 val. balsavo 53,13 proc. rinkėjų, tiek pat jų buvo ir užvėrus apylinkės duris.
Mažiausiai rinkėjų balsuoti atėjo į Rudilių rinkiminę apylinkę: viso vos 26,86 proc., o rinkimų dieną apskritai tik 13,3 proc.

Nors Sėlos rytinės apygardos rinkėjai ir balsavo vangiai, visgi jų aktyvumo vidurkis – 40,51 yra didesnis už bendrą šalies vidurkį – 38,65.

Balsus skaičiuoti neužtruko
Rinkiminės apylinkės buvo uždarytos lygiai 20 val. Pirmieji balsai iš pačių mažiausiųjų pradėjo plaukti praėjus geroms 20 min. Jau nuo pirmųjų, mažųjų apylinkių, rezultatų formavosi tendencija, kad lyderiu yra socialdemokratų atstovas Vidmantas Kanopa. Atotrūkis nuo antroje vietoje esančio Raimundo Martinėlio augo sparčiai. Ir suplaukus maždaug pusės apylinkių duomenims, jau buvo aišku, kad kelių šimtų balsų persvaros netgi R. Martinėliui laimėjus didžiosiose miesto apylinkėse, jau nepavyktų likviduoti.
Tačiau ir visų didžiųjų miesto apylinkių rinkėjų pasirinkimas buvo V. Kanopos naudai. Iš didesnių apylinkių tik Kavoliškio rinkėjai nedidele balsų persvara pergalę skyrė R. Martinėliui: 272 balsai, V. Kanopai – 258. Viso R. Martinėlis laimėjo aštuoniose iš 50 apygardos rinkiminių apylinkių. Įdomu tai, kad Sriubiškių rinkiminėje apylinkėje užfiksuotos lygiosios: abu kandidatai gavo po 50 balsų.
Viso už V. Kanopą balsavo 55,24 rinkėjų, o už R. Martinėlį – 44,76 proc.

Balsavo ir už... Sangoką
Ir Seimo rinkimų antrajame ture pasitvirtino Sėlos rytinėje apygardoje pirmajame ture buvusi tendencija: labai daug sugadintų biuletenių. Mat pasirinkimas iš esamų kandidatų kai kurių rinkėjų netenkino. Jau rinkimų naktį ėmė plisti rajono gyventojų „šedevrai“, palikti balsadėžėse: vienas įrašė, kad balsuos už animacinio filmuko herojų Sangoką, kitas – už mažo miestelio... keliuką.
Viso apygardos balsadėžėse rasta 467 negaliojantys biuleteniai, arba 3,62 proc. Palyginti, tiek pat rinkėjų yra nemažoje Šimonių apylinkėje.
Įdomumo dėlei, mažiausia apygardoje yra Konstantinavos apylinkė su 131 rinkėju. Tačiau ir čia iš 68 balsavusiųjų net 4 sugadino biuletenius. Daugiausia, 40 negaliojančių biuletenių rasta J. Tūbelio apylinkėje, po 32 – Senamiesčio ir Mikrorajono, 31 – J. Tumo Vaižganto apylinkėse. Visi galiojantys biuleteniai buvo Čedasų, Juodpėnų, Virbališkių, Kalvių rinkiminių apylinkių balsadėžėse.

Santūrus džiugesys
ir gėlės bagažinėje
Rinkimų naktį „Rokiškio Sirena“ apsilankė abiejų kandidatų rinkimų štabuose.
Apie 21.30 val. rezultatai jau buvo faktiškai aiškūs: V. Kanopos persvara, išankstiniais duomenimis, jau artėjo prie tūkstančio balsų ribos, nors trūko dar poros didesnių apylinkių rezultatų. Socialdemokratų štabe – santūraus džiugesio nuotaikos. Rinkimų štabo aktyvistai nekantriai laukė duomenų, kad galėtų pagaliau pakelti šampano taures už savąjį kandidatą. Rajono vicemeras Tadas Barauskas neslėpė: pergalės tikėjosi, tik kiek mažesniu, maždaug 700 balsų skirtumu.
Pats kandidatas V. Kanopa atviravo, kad rinkimų rytą ir dieną nerimo buvo nemažai. Jis savo ir oponento galimybes vertino maždaug vienodai. Šiokio tokio nerimo įnešė ir tai, kad rinkėjų aktyvumas buvo labai žemas. „Galvojau, kad toks aktyvumas palankesnis varžovui“, – komentavo V. Kanopa. Rezultatai jį maloniai nustebino. „Keista, kad R. Martinėliui nepadėjo ir Rokiškio bei Kupiškio merų parama “, – sakė pašnekovas, mintyje turėdamas ir tai, kad už jį pakankamai daug balsų atidavė ir Kupiškio rajono, kuriame yra mažiau žinomas, rinkėjai.
Kadangi savo ir oponento galimybes vertino vienodai, pasiruošė ir nesėkmės atvejui. „Nors ir jaučiau, kad galiu laimėti, visgi nupirkau gėlių varžovui pasveikinti“, – sakė V. Kanopa. Visgi gėlės liko automobilio bagažinėje.
Apie 22 val. pasveikinti V. Kanopos atvyko ir kolegos socialdemokratai iš Kupiškio. O už kelių minučių – ir varžovas rinkimuose R. Martinėlis bei rajono meras Ramūnas Godeliauskas.

Ramus laukimas
R. Martinėlio rinkimų štabe apie 22.30 val. tvyrojo ramios nuotaikos: buvo laukiama likusių poros rinkiminių apylinkių duomenų, tačiau tendencija jau buvo aiški. R. Martinėliui grįžus iš oponento štabo, patarėjas Karolis Baraišys įteikė saldainių dėželę „Pergalė“ su komandos palinkėjimais, kad šis pralaimėjimas taptų sėkmės laidu ateityje.

Konservatoriai formuos vyriausybę
Nepaisant to, kad konservatorių remiamas kandidatas Sėlos rytinėje apygardoje patyrė nesėkmę, ši partija laimėjo daugiausia mandatų – 50. Ir ji ėmėsi iniciatyvos su Lietuvos liberalų sąjūdžiu (13 mandatų) bei Laisvės partija (11 mandatų) formuoti valdančiąją koaliciją. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga gavo 32 mandatus, Lietuvos socialdemokratų partija – 13, Darbo partija – 10, Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Lietuvos kriškčioniškų šeimų sąjunga – 3 mandatus, tiek pat Socialdemokratų darbo partija, po vieną mandatą turės partija „Laisvė ir teisingumas“ bei Lietuvos žaliųjų partija, o save išsikėlę kandidatai laimėjo 4 mandatus.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video