Seimo komitetas – prieš sumažintų pareigūnų ir karių pensijų kompensacijas (2)

Publikuota: 2021-11-08 Kategorija: Politika
Seimo komitetas – prieš sumažintų pareigūnų ir karių pensijų kompensacijas
Rokiškio Sirena nuotr. / Policijos pareigūnas

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas pirmadienį nepritarė siūlymui kompensuoti pareigūnų ir karių pensijas, kurios buvo sumažintos dėl 2009-2010 metų krizės.  

Už tai, kad tam būtų numatyta lėšų kitų metų biudžete, buvo penki komiteto nariai, prieš balsavo trys, o susilaikė keturi.

Grąžinti iki šiol nekompensuotas pareigūnų ir karių pensijas paprašė pilietis Vytautas Jurgis Kadžys, dėl sumažintos išmokos negavęs beveik 1704 eurų. 

Socialdemokrato Algirdo Syso teigimu, valstybė turi „žiūrėti į ateitį ir didinti einamąsias išmokas, o ne gręžiotis 10 metų atgal“. 

„Tada turėtume grąžinti visiems viską, nes tas žaidimas po 10 proc. kompensuoti kasmet tik erzina žmones“, – teigė jis.  

„Valstiečių“ frakcijai priklausantis Algimantas Dumbrava priekaištavo: „Kai buvo sunku, valstybei piliečiai padėjo“.    

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija BNS nurodė, kad, preliminariais skaičiavimais, pareigūnms ir kariams nebuvo išmokėta 29,4 mln. eurų valstybinių pensijų. 

Visos išmokos, dėl kurių kompensavimo buvo pasisakęs Konstitucinis Teismas, baigtos kompensuoti dar 2017 metais. 

Ministerijos preliminariais skaičiavimais, dar nekompensuota apie 180 mln. eurų išmokų. 

„Bendra nekompensuota socialinių išmokų suma dėl Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinojo įstatymo nuostatų taikymo nevertinant socialinių išmokų gavėjų mirtingumo 2019 metais sudarė 181,5 mln. eurų“, – nurodoma spalį BNS atsiųstame komentare. 

„Valstietis“ Linas Kukuraitis įsitikinęs, kad kompensacijoms reikėtų apie 100 mln. eurų mažiau, nes daug žmonių, kuriems valstybė liko skolinga, jau yra mirę. 

Seime registruotas ir grupės „valstiečių“ pakeitimas gyventojams kompensuoti išmokas už ypatingas darbo sąlygas. 

Gelbėdamas finansinėje duobėje esančią „Sodrą“, Seimas 2009 metų gruodį dvejiems metams „apkarpė“ daugelį pensijų ir įvairių socialinių išmokų. Konstitucinis Teismas nėra įpareigojęs grąžinti visas sumažintas išmokas. 

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video