Seime – svarstymai dėl prezidento siūlymo laikinai sumažinti GPM (0)

Publikuota: 2020-06-16 Kategorija: Politika
Seime – svarstymai dėl prezidento siūlymo laikinai sumažinti GPM
Rokiškio Sirena nuotr. / Monetos

 Seimui pristatomos parlamentinių komitetų ir Vyriausybės išvados dėl prezidento Gitano Nausėdos siūlymo pusmečiui sumažinti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifą.

Biudžeto ir finansų bei Socialinių reikalų ir darbo komitetai ir ministrų kabinetas šalies vadovo pataisai dėl GPM mažinimo nepritarė, pritarimo sulaukė tik jo iniciatyva nuo liepos 50 eurų – iki 400 eurų padidinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD). Anksčiau toks didinimas buvo numatytas nuo 2021 metų. 

Prezidentas sako, kad GPM mažinimas nuo 20 iki 15 proc. pajamoms iki trijų vidutinių darbo užmokesčių (maždaug 4 tūkst. eurų) per vartojimą skatintų ekonomiką ir taip sušvelnintų koronaviruso krizės padarinius.

Tačiau kritikai teigia, kad ši priemonė nėra socialiai teisinga, nes ji naudingesnė didesnes pajamas gaunantiems žmonėms, nepadeda spręsti socialinės atskirties ir skurdo problemų, be to, yra rizika, kad dabar sumažinus tarifą politikams gali neužtekti valios nuo kitų metų jį atstatyti į dabartinį lygį. 

Finansų ministras Vilius Šapoka yra sakęs, kad sumažinus GPM biudžetas šiemet negautų apie 340 mln. eurų pajamų, o kitais metais, jeigu toks tarifas išliktų – 715 mln. eurų.  

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video