Seime – iniciatyva leisti iš pensijų fondo senatvėje išsiimti visą sumą, jei sukaupta mažiau nei 10 tūkst. eurų (32)

Publikuota: 2021-09-16 Kategorija: Politika
Seime – iniciatyva leisti iš pensijų fondo senatvėje išsiimti visą sumą, jei sukaupta mažiau nei 10 tūkst. eurų
Rokiškio Sirena nuotr. / Senjorės

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos nariai įregistravo naują įstatymo pakeitimą, kuriuo siūlo galimybę leisti iš pensijų fondo senatvėje pasiimti vienkartinę pensijų išmoką, jei fonde sukaupta ne daugiau nei 10 tūkst. eurų. Paaiškinama, kad per mėnesį gaunamos periodinės išmokos yra per mažos ir nepagerina gyvenimo kokybės.

Šiu metu pensijų fondų dalyviai, jei pensijų fonde senatvėje turi virš 5000 eurų, bet ne daugiau nei 10 tūkst. eurų, turi rinktis periodines išmokas kas mėnesį. Parlamente kilo siūlymas leisti pasirinkti ne periodines išmokas, bet visą sumą išsyk.

„Dalyvis, kurio vardu pensijų fonde sukauptas pensijų turtas yra didesnis kaip 5 000 eurų, bet mažesnis kaip 10 000 eurų, turi teisę pasirinkti gauti vienkartinę pensijų išmoką arba šio įstatymo 32 straipsnyje nustatyta tvarka gauti periodinę pensijų išmoką“, – tokią nuostatą Pensijų kaupimo įstatyme siūlo valstiečiai.

Pirminis projekto rengėjas yra Seimo narys Algimantas Dumbrava, tačiau kartu su juo projektą teikia ir Gintautas Kindurys, Aušrinė Norkienė, Agnė Širinskienė, Aurelijus Veryga, Ligita Girskienė, Antanas Vinkus, Arvydas Nekrošius, Valdemaras Valkiūnas.

„Įstatymo projekto rengimą paskatino išėjusių į pensiją žmonių skundai, kad sukaupus daugiau kaip 5 000 eurų, bet mažiau nei 10 000 eurų, jie neturi galimybės gauti vienkartinę pensijų išmoką. Gaunama periodinė išmoka sudaro apie 20 eurų kas mėnesį. Tokia suma nepagerina gyvenimo kokybės. Įteisinus galimybę gauti vienkartinę pensijų išmoką, nemaža dalis pensininkų galėtų pagerinti savo gyvenimo sąlygas“, – paaiškina autoriai.

Sukaupus daugiau nei 10 tūkst. eurų, kaip ir iki šiol, išmoka nebebūtų galima – atsirastų prievolė įsigyti pensijų anuitetą, kuris mokamas kas mėnesį.

Įstatymo projekto rengėjai nenumato jokių neigiamų tokio reguliavimo pasekmių.

Tokiam siūlymui turėtų pritarti Seimas.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video