Seimas patvirtino galutinai: SND akcizas nuo kovo – 13 eurų už toną (0)

Publikuota: 2024-02-15 Kategorija: Politika
Seimas patvirtino galutinai: SND akcizas nuo kovo – 13 eurų už toną
Rokiškio Sirena nuotr. / Dujų balionai

Suskystintų naftos dujų (SND) akcizas nuo kovo mažės daugiau negu 23 kartus – nuo 304 iki 13 eurų už toną, ketvirtadienį nutarė Seimas. 

Tuo pačiu balsavimu panaikinti apribojimai dėl žymėto dyzelino naudojimo žemdirbiams.

Už tai balsavo 108 Seimo nariai, prieš nebuvo, o susilaikė penki Laisvės frakcijos nariai. 

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas, labiausiai priešinęsis SND tarifo mažinimui, balsavime nedalyvavo. Premjerės Ingridos Šimonytės posėdyje taip pat nebuvo.  

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigė, kad Seimas padarė tai, ką galėjo padaryti, o kiti klausimai bus sprendžiami eilinėje Seimo sesijoje.

„Tai, ką Seimas galėjo padaryti šitame etape trumpuoju laikotarpiu, padarėme, o visi kiti klausimai, dėl jų bus diskutuojama bendrąja tvarka prasidėjus Seimo eilinei sesijai“, – žurnalistams po balsavimo sakė Seimo pirmininkė.

Prieš balsavimą kai kurie parlamentarai dėkojo ūkininkams, kurie prie Seimo ir Vyriausybės sausį atvažiavo su traktoriais ir parodė, kokia jie yra jėga.

„Prieš valdančios daugumos buldozerį veiksmingesnis yra ūkininkų „John Deere“, – posėdyje teigė Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Artūras Skardžius. 

Tuo metu „valstietis“ Dainius Kepenis teigė, kad matydami, kaip žemdirbiai siekė savo tikslų, ir kitų sričių atstovai savo problemas ims spręsti piketuodami prie Seimo ar Vyriausybės. 

„Esu prieš tokį, sakysime, infantilišką, vaikišką, nesubrendėlišką būdą, kada atvažiuoja traktoriai ir mes iš karto 20 kartų sumažiname“, – teigė D. Kepenis.    

Tuo metu A. Skardžius skaičiavo, kad gaminant vieną kilovatvalandę energijos suskystintomis gamtinėmis dujomis susidaro 200 gramų anglies dioksido (CO2), o SND – tik 30 gramų daugiau. 

„SND yra vienas iš švariausių iškastinių kurų, mažiausiai teršiantis aplinką“, – teigė jis.  

Aplinkos apsaugos komitete dirbantis Tomas Tomilinas piktinosi, kad valdantieji, vadindami SND taršiausiu kuru, bandė supriešinti žemdirbius su gamtosaugininkais – esą taip politikai siekė paslėpti grubią klaidą, kai akcizas įstatymu buvo padidintas.  

Seimo Kaimo reikalų komiteto narys Kęstutis Mažeika sakė, kad SND akcizo sumažinimą labiausiai pajus gyventojai, o ne ūkininkai.

„Šiandien sprendimas daugiau liečia ne ūkininkus, o daugiau netgi gyventojus, ypač rajonų, kurie naudoja dujas, nes paskutiniu metu žmonės aktyviai važiavo tiek į Latvijos, tiek į Lenkijos pusę su balionais, pirko ten ir tai jautėsi. Tie žmonės labiausiai ir greičiausiai pajus efektą, ūkininkai tik vasarą pajus tą pokytį“, – žurnalistams Seime po balsavimo sakė K. Mažeika. 

Anot jo, dabar svarbu, kad Žemės ūkio ministerija būtų ūkininkų pusėje ir atlieptų jų problemas. 

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas, teigė kad Seimo sprendimas dėl SND akcizo – geras ir tinkamas visiems.

„Sprendimas geras, tinkamas visiems. Idėja buvo kitokia, Vyriausybės pasiūlymas buvo, bet Seimas apsisprendė dėl 13 ir visiems gerai dabar“, – žurnalistams sakė ministras.

Tuo metu demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovė Laima Nagienė tvirtino, kad SND klausimo svarstymas nebaigtas, kol nebus apsispręsta dėl mažesnės CO2 dedamosios. 

Biudžeto ir finansų komiteto vadovas Mindaugas Lingė balsavimo išvakarėse BNS sakė, kad akcizą sumažinęs iki 13 eurų Seimas iš esmės kompensavo gyventojams ir verslui, kurie sausį-vasarį už SND moka 304 eurų akcizą, todėl nebebus siūloma pusmečiui atidėti šio mokesčio įsigaliojimo. 

Akcizų įstatymo pataisų reikalavo ūkininkai, sausį surengę didelę protesto akciją Vilniuje. Žemdirbiai ragino politikus iš viso atšaukti nuo sausio padidintą SND akcizą, taip pat grąžinti dyzelino akcizo lengvatą jų transportui.   

Premjerė Ingrida Šimonytė yra sakiusi, kad Vyriausybės pasiūlytas 41 euro akcizas yra „pakankamai logiška mediana“ atsižvelgiant į kitų valstybių taikomus tarifus.   

S. Gentvilas trečiadienį pareiškė, kad mažas SND akcizas skatins toliau importuoti šį produktą iš Rusijos. Be to, anot jo, toks tarifas neskatins žmonių ir verslo investuoti į mažiau taršesnį kurą.   

Pasak jo, tokiu sprendimu Seimas atsitraukia nuo taršos mažinimo kurso ir aktyvios kovos su klimato kaita.    

Ministras aiškino, kad kas devintas Lietuvoje sudegintas dyzelino litras yra beakcizis: raudonasis – šildymui skirtas dyzelinas – ir žaliasis – žemdirbiams skirtas pigesnis dyzelinas.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video