Seimas nepritarė mažesnėms ūkininkų įmokoms „Sodrai“ (1)

Publikuota: 2019-11-22 Kategorija: Politika
Seimas nepritarė mažesnėms ūkininkų įmokoms „Sodrai“
Rokiškio Sirena nuotr. / Seimas nepritarė mažesnėms ūkininkų įmokoms „Sodrai“

 „Valstiečiams“ nepavyko sumažinti pajamų, nuo kurių individualia veikla užsiimantiems žmonėms bei ūkininkams būtų skaičiuojamos „Sodros“ įmokos, lubų. Kaip ir dabar, jie turėtų mokėti įmokas „Sodrai“ nuo 90 proc. pajamų, o ne nuo 50 proc., kaip siūlė valdantieji.

Svarstydamas Valstybinio socialinio draudimo įstatymo projektą, Seimas ketvirtadienį iš pradžių pritarė „valstietės“ Godos Burokienės pataisai, kad šiems žmonėms „Sodros“ įmokos būtų skaičiuojamos nuo 50 proc. jų pajamų.  

Už tai balsavo 60 Seimo narių, prieš – 9, o susilaikė 18. Po balsavimo opozicija pareikalavo projektą grąžinti Vyriausybei. 

Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys Rimantas Jonas Dagys pareiškė, kad dėl tokio Seimo sprendimo žmonės nesukaups pensijos. 

„Dėl to 5-6 eurais per mėnesį bus sumažinama pensija šiems asmenims“, – teigė R. J. Dagys.   

Socialdemokratas Algirdas Sysas piktinosi, kad tokiu sprendimu didinamas „gyvulių ūkis“, o Biudžeto ir finansų komiteto narys Mykolas Majauskas stebėjosi, kad valdantieji neatsižvelgia nei į Vyriausybės, nei į komiteto siūlymus patvirtinti 90 proc. lubas. 

Po šių pareiškimų Seimas persigalvojo ir po svarstymo visam projektui nepritarė: už jį buvo 12 parlamentarų, prieš – 13, susilaikė 66. 

Nepritarta ir Vyriausybės siūlymui padidinti „Sodros“ įmokų iš individualios veiklos lubas nuo 43 iki 60 vidutinių darbo užmokesčių (VDU). Tokios „Sodros“ įmokų lubos dabar taikomos  samdomiems darbuotojams.   

Socialinių reikalų ir darbo komitetas, nepritaręs G. Burokienės siūlymui, skaičiavo, kad dėl jo „Sodros“ ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetų pajamos sumažėtų 31 mln. eurų, o motinystės draudimo deficitas išaugtų 2,7 mln. eurų. 

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video