Seimas ėmėsi Medžioklės įstatymo pataisų (0)

Publikuota: 2020-05-15 Kategorija: Politika
Seimas ėmėsi Medžioklės įstatymo pataisų
Rokiškio Sirena nuotr. / Medžiotojų bokštelis

Seimas ketvirtadienį pradėjo svarstyti tris iniciatyvas, kuriomis siekiama užkirsti kelią medžioklei su lankais. 

Visoms trims pritarta po pateikimo, Seimo komitetai iš jų turės padaryti vieną projektą.

Visų trijų projektų tikslas – uždrausti medžioti lankais ir kitais prieštaringai vertinamais ginklais.

Valdančiųjų „valstiečių“ atstovai – Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovė Agnė Širinskienė bei jos frakcijos kolega Seimo vicepirmininkas Arvydas Nekrošius – siūlo įstatyme įtvirtinti baigtinį medžioklėje leidžiamų naudoti įrankių sąrašą.

Tokiu būdu teisė nustatyti tokį sąrašą, kai tvirtina Medžioklės taisykles, būtų atimta iš aplinkos ministro.

Pagal projektą, medžioti būtų galima ilgaisiais graižtviniais ir lygiavamzdžiais ginklais su optiniais taikikliais ar be jų, B ir C kategorijų trumpaisiais šaunamaisiais ginklais, kai siekiama nutraukti gyvūno kančias, taip pat tinklais, graibštais, gaudyklėmis, užtikrinančiomis gyvo ir nesužeisto gyvūno pagavimą, selektyviaisiais spąstais, užtikrinančiais staigią pagauto gyvūno žūtį.

Kita valdančiųjų „valstiečių“ atstovė Virginija Vingrienė siūlo Medžioklės įstatyme nurodyti ne leidžiamas, o draudžiamas priemones.

Pagal jos projektą, būtų draudžiama medžiojant naudoti medžioklinius lankus, durklus ir kitus Medžioklės taisyklėse nurodytus ginklus. Taip pat būtų draudžiama naudoti medžioklinius prožektorius, kurių šviestuvas-žibintas pritaisytas prie šautuvo, išskyrus medžioklę masinių gyvūnų ligų atveju.

Konservatoriai Aistė Gedvilienė ir Mindaugas Majauskas savo ruožtu siūlo įstatyme numatyti įpareigojimą Aplinkos ministerijai užtikrinti, kad medžioklė Lietuvos teritorijoje būtų vykdoma laikantis etiškumo, racionalumo, gyvūnų apsaugos, saugumo ir sėkmės kriterijų.

Anot jų projekto, ministerija turėtų užtikrinti, kad medžioklė nevyktų minėtiems kriterijams prieštaraujančiais būdais arba įrankiais, įskaitant medžioklę automatiniais ginklais, lankais, arbaletais, kitais templiniais ginklais bei kitais įrankiais, kurių naudojimas pažeidžia šiuos nuostatus“.

Praėjusį penktadienį aplinkos ministras Kęstutis Mažeika papildė Medžioklės taisykles punktu, nuo 2022 metų leidžiančiu medžioklę lankais. Jis teigė atsižvelgęs į Medžioklės tarybos rekomendaciją.

Kilus pasipiktinimui visuomenėje ir sulaukęs premjero, Prezidentūros kritikos K. Mažeika ketvirtadienį pranešė panaikinęs visus Medžioklės taisyklių pakeitimus.

Gamtosaugininkai kritikavo ir įteisintą leidimą tamsoje medžioti su šunimis invazinius žvėris, naudoti prožektorius medžiojant ne tik šernus, praplėstą barsukų medžiojimo terminą, panaikintą draudimą įrengti viliojimo vietas 300 metrų zonoje aplink gamtinius draustinius ir kitas nuostatas.

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video