Seimas įteisino privalomą SIM kortelių registravimą (0)

Publikuota: 2023-12-19 Kategorija: Politika
Seimas įteisino privalomą SIM kortelių registravimą
Rokiškio Sirena nuotr. / Mobilusis telefonas

Seimas įpareigojo mobiliojo ryšio operatorius nuo 2025 metų registruoti naujas išankstinio mokėjimo abonento identifikavimo modulio (SIM) korteles ir jas įsigyjančius žmones. Taip tikimasi greičiau išaiškinti melagingus pranešimus apie sprogmenis, žmonių apgavystes ir pinigų išviliojimą. 

Už tokias Elektroninių ryšių įstatymo pataisas antradienį balsavo 104 Seimo nariai, prieš buvo vienas, o 23 susilaikė.

Pataisos numato, kad išankstinio apmokėjimo ryšio paslaugos gali būti teikiamos tik asmenims, kurie operatoriams nurodė savo vardą, pavardę, asmens kodą ir adresą, taip pat asmens dokumento tipą, seriją ir numerį, o įmonės turės nurodyti savo pavadinimą ir kodą.

Šiuo metu trys didžiausi mobiliojo ryšio operatoriai siūlo išankstinio mokėjimo SIM korteles „Ežys“, „Labas“ ir „Pildyk“.  

Ryšių reguliavimo tarnybos duomenimis, antrąjį šių metų ketvirtį išankstinio apmokėjimo SIM kortelių naudotojų buvo daugiau nei 1,2 mln., jos sudarė beveik 26 proc. visų aktyvių tokių kortelių rinkoje.

Idėja registruoti SIM korteles pasiūlyta dar 2017 metais, tačiau Vyriausybės pritarimo sulaukė tik šiemet. Nuspręsta, kad sukčių bei kitų nusikaltėlių keliama žala yra didesnė nei mobiliojo ryšio operatorių būsimos išlaidos bei galimas nepatogumas vartotojams. 

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video