Savivaldybė klausė rokiškėnų nuomonės: ar jie nori matyti cirko pasirodymuose laukinius gyvūnus? (2)

Publikuota: 2019-07-16 Kategorija: Politika
Savivaldybė klausė rokiškėnų nuomonės: ar jie nori matyti cirko pasirodymuose laukinius gyvūnus?

Rokiškio rajono savivaldybės facebook paskyroje klausta gyventojų nuomonės: ar pritariate, kad Rokiškio rajono savivaldybės teritorijoje būtų uždrausti cirko su laukiniais gyvūnais pasirodymai? Pasirodo, mūsų rajono savivaldybė yra antroji savivaldybė šalyje, pasiruošusi uždrausti tokias nevienareikšmiškai vertinamas pramogas. Tokio sprendimo projektas, kaip sakė meras Ramūnas Godeliauskas, bus teikiamas artimiausiame rajono tarybos posėdyje. Apklausoje savo nuomonę pareiškė 1,8 tūkst. asmenų, iš jų 87 proc. pritaria tokiam draudimui.

Kodėl rajono savivaldybė surengė tokią apklausą? Meras R. Godeliauskas teigė, kad ji skirta išsiaiškinti rokiškėnų požiūriui į cirko vaidinimus su gyvūnais. Į jos rezultatus bus atsižvegta teikiant rajono tarybai sprendimą dėl tokių pasirodymų uždraudimo. Kaip sakė meras, šalies įstatymai leidžia kiekvienai savivaldybei nuspręsti, ar jos teritorijoje galimi tokie vaidinimai. Pirmoji apsisprendė Kėdainių savivaldybės taryba. Ji nusprendė tokius cirko vaidinimus drausti.

„ Apklausos rezultatai turės turbūt svariausią įtaką teikimui. Manau, kad turime tai padaryti, nes 24 ES valstybių jau yra priėmusios apribojimus dėl laukinių gyvūnų naudojimo cirkuose, 11-oje ES narių galioja visiškas draudimas. Mūsų nacionaliniuose teisės aktuose, deja, nėra įtvirtintos nuostatos dėl draudimo naudoti laukinius gyvūnus cirko veikloje. Kėdainių rajono savivaldybė pirmoji savivaldybė, kuri 2019 m. birželio mėn. ėmėsi iniciatyvos ir uždraudė savo teritorijoje laukinių gyvūnų naudojimą cirko pasirodymuose. Gyvūnų naudojimas keliaujančiuose cirkuose prieštarauja gyvūnų gerovės standartams: keliaujantys gyvūnai vežami tūkstančiais kilometrų itin ankštose patalpose – vilkikų priekabose, jie patiria didžiulį stresą, tampa neprognozuojamais, sutrinka jų elgesys. Taip pat žinoma, kad dresuojant laukinius gyvūnus dažnai pasitelkiamas smurtas, kuris taip pat žaloja gyvūnų psichiką. Nelaimingi įvykiai, susiję su cirko gyvūnų gyvūnais, vyksta reguliariai, sukeldami įvairius viešosios tvarkos pažeidimus, žmonių sužalojimus ar net mirties atvejus“, – laukinių gyvūnų pasirodymų cirkuose uždraudimo motyvus dėstė meras R. Godeliauskas.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video