Rokiškyje įsikūrusiame kooperatyve „EKO tikslas“ lankėsi žemės ūkio ministras (0)

Publikuota: 2021-04-21 Kategorija: Politika
Rokiškyje įsikūrusiame kooperatyve „EKO tikslas“ lankėsi žemės ūkio ministras
ŽŪM nuotr. / Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas (kairėje) ir kooperatyvo „EKO tikslas“ vadovas Mindaugas Petkevičius

Pienininkystės sektoriaus padangėje pilki debesys sunkiai sklaidosi, tačiau Rokiškyje įsikūręs kooperatyvas „EKO tikslas“ tiki palankiomis perspektyvomis. Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas, aplankęs šį sėkmingai dirbantį kooperatyvą, įsitikino, kad bendrai susitelkus sunkmečius ištverti tikrai lengviau.

Jaunų ir drąsių ekologiškai ūkininkaujančiųjų iniciatyva kooperatyvas „EKO tikslas“ įkurtas beveik prieš penkiolika metų. Šiuo metu bendraminčių šeimoje – net 63 nariai iš Rokiškio, Kupiškio, Utenos, Anykščių, Molėtų, Ukmergės, Biržų, Jonavos, Ignalinos, Švenčionių rajonų.

Į kooperatyvą susibūrę ūkininkai dirba apie 5000 ha žemės, augina beveik 1200 karvių, laiko ir mėsinių galvijų. Per metus iš savo narių kooperatyvas superka ir į užsienį parduoda daugiau kaip 7 mln. kilogramų sertifikuoto ekologiško pieno. Į kooperatyvą susibūrę ūkininkai taip pat augina javus, vaisius, daržoves, vaistažoles bei įvairius prieskoninius augalus.

Ūkininkams nereikia rūpintis produkcijos realizavimu – už juos tai padaro kooperatyvas. Turėdamas kur kas didesnę galią, palyginti su pavieniu pieno gamintoju, jis derasi su perdirbėjais dėl geresnių kainų. Be viso to, kooperatyvas dar ir konsultuoja, suteikia visas įmanomas paslaugas, susijusias su pieno gamyba. O pasibaigus metams, kooperatyvo nariai paskirsto pelną, dažniausiai atsižvelgdami į apyvartą.

Pasak kooperatyvo vadovo ir vieno iš įkūrėjų Mindaugo Petkevičiaus, kooperatyvas savo veiklą kasmet plečia, nors tikslo priimti kuo daugiau narių nėra. „Atranka į kooperatyvą griežta. Pagrindinis reikalavimas – pienas turi būti aukštos kokybės, nes mūsų kryptis yra ir Vakarų rinka“, – pabrėžė vadovas.

Pasinaudojęs Europos Sąjungos parama, kooperatyvas prieš keletą metų įsigijo du naujus pienovežius, kurie  sustiprino susikooperavusių gamintojų galimybes eksportuoti ekologišką pieną. „Jei tik bus galimybė, vėl naudosimės europine parama. Praverstų dar vienas naujas pienovežis, turime ir daugiau idėjų. Norint sėkmingai judėti į priekį, negalima tenkintis tuo, kas pasiekta, būtina kasdien dirbti, ieškant naujų rinkų, partnerių, galimybių“, – sakė kooperatyvo direktorius.

„EKO tikslas" už superkamą pieną moka gerokai aukštesnę kainą negu vidutiniškai šalyje. Tokią galimybę kooperatyvui visų pirma užtikrina žaliavos pardavimas užsienio rinkose. „Gaila, kad šiame kooperatyve pagamintas ekologiškas pienas iškeliauja svetur. Kooperatyvas neturi problemų su apyvartinėmis lėšomis, tačiau žaliavinio pieno eksportas didelės pridėtinės vertės nesukuria. Nemanau, kad tai geriausias ateities scenarijus“, – apsilankęs kooperatyve teigė žemės ūkio ministras K. Navickas. Tarp prioritetinių Žemės ūkio ministerijos darbų – trumpųjų maisto tiekimo grandinių skatinimas. Siekiama, kad ekologiniai, smulkieji ir vidutiniai ūkiai galėtų tiekti savo produkciją viešajam sektoriui. Pasak ministro, lengvinamos sąlygos kooperatyvams patiems perdirbti pieno produktus.

 

zum.lrv.lt informacija

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video