Rokiškėnų balsas: didžiulė G. Nausėdos persvara bei Europos parlamento rinkimuose pergalė socialdemokratams (0)

Publikuota: 2019-05-27 Kategorija: Politika
Rokiškėnų balsas: didžiulė G. Nausėdos persvara bei Europos parlamento rinkimuose pergalė socialdemokratams
BNS / Rinkėjai šalies Prezidentu išrinko Gitaną Nausėdą.

Rinkimų naktis netikėtumų neatnešė: rokiškėnų pasirinkimas atitiko visos šalies tendencijas. Nuo mažųjų kaimų apylinkių iki tūkstančius rinkėjų skaičiuojančių miesto lyderis buvo Gitanas Nausėda. Tiesa, rezultatų rokiškėnams teko palaukti: kai televizijos rodė, kaip Ingrida Šimonytė sveikina jį su pergale, Vyriausiosios rinkimų komisijos tinklalapyje tebuvo duomenys iš trijų ketvirtadalių rajono apylinkių, o miesto apylinkių rezultatai suplaukė tik vėlią naktį. Vėliausiai, tik paryčiais, VRK pasiekė Respublikos rinkiminės apylinkės duomenys.

Aktyviausi –
Kamajų krašto rinkėjai
Rinkėjų aktyvumas skirtingose rajono apylinkėse skyrėsi gana ženkliai. Penkiose apylinkėse jis peržengė 60 proc. ribą: Duokiškio (66,5 proc.), Salų (66,24 proc.), Konstantinavos (62,41 proc.), Sėlynės (62,35 proc.) bei Kalvių (60,68 proc.).
O štai Skemų apylinkėje balsavo vos 35,2 proc. rinkėjų. 50 proc. ribos neperkopė ir Juodupės kaimiškosios apylinkės rinkėjų aktyvumas (44,35 proc.), Kriaunų (48,94 proc.), Lašų (43,16 proc.), Kairelių (48,51 proc.), Antanašės (47,74 proc.), Panemunėlio geležinkelio stoties (49,15) ir Jūžintų (49,32 proc.). Didžiosiose miesto apylinkėse didžiausias rinkėjų aktyvumas buvo Mikrorajono apylinkėje (58,86 proc.), mažiausias – J. Tūbelio –53,73 proc.

Kai sveikino laimėtoją,
buvo nežinoma
dar pusės rajono rinkėjų valia
20 val. uždarius rinkimines apylinkes, pirmiausia skaičiuoti prezidento rinkimų balsavimo rezultatai. Pirmieji mūsų rajono žmonių balsai buvo suskaičiuoti per gerą pusvalandį. Pirmosios duomenis pateikė Sėlynės, Lašų, Pakriaunių apylinkių komisijos. Rezultatai jose daugmaž buvo panašūs: už G. Nausėdą atiduota apie 70 proc. balsų. Panaši tendencija klostėsi ir visoje šalyje. Tendencija buvo tokia aiški, kad dar gerokai prieš vidurnaktį I. Šimonytė pasveikino varžovą su pergale. Kai ji vyko į konkurento rinkimų štabą, 40-ojoje Rokiškio rinkiminėje apygardoje buvo suskaičiuoti maždaug trijų ketvirčių apylinkių balsai. Trūko didžiųjų miesto apylinkių, Kavoliškio, Juodupės ir... Stoties rinkiminės apylinkės duomenų. Pastarieji VRK tinklalapyje atsirado tik apie vidurnaktį. O paskutiniosios, Mikrorajono rinkiminės apylinkės duomenų reikėjo laukti maždaug iki pusės trijų ryto.

Tendencijos labai panašios
Akivaizdu, kad G. Nausėdai pavyko laimėti kitų kandidatų daugelio rinkėjų palankumą. Už. I. Šimonytę mūsų rajone balsavo panašus rinkėjų skaičius, kaip ir pirmajame ture. Tiesa, vienoje rinkiminėje apylinkėje G. Nausėdos persvara buvo gerokai mažesnė. Respublikos apylinkėje už I. Šimonytę balsavo 44,87 proc. rinkėjų. Ir tai didžiausias palankumas šiai kandidatei mūsų rajone. Kitose rinkiminėse apylinkėse palankumas antrąją vietą užėmusiai kandidatei svyravo apie 22–35 proc. ribą.

Europos parlamente –  septynių politinių jėgų
atstovai
Susumuoti ir rinkimų į Europos parlamentą rezultatai. Mūsų šalis į jį deleguoja vienuolika parlamentarų. Dėl vienuolikos mandatų varžėsi 16-ka politinių partijų ir judėjimų. Sėkmė lydėjo konservatorius: jie surinko 19,67 proc. balsų ir laimėjo tris mandatus. Pirmumo balsai lėmė, kad į Briuselį atstovauti šalies važiuos Andrius Kubilius, Liudas Mažylis ir Rasa Juknevičienė. Antri buvo socialdemokratai, surinkę 15,93 proc. balsų. Jų partiją atstovaus du europarlamentarai – Vilija Blinkevičiūtė ir Juozas Olekas. Du mandatus turės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, už kurią balsavo 12,6 proc. rinkėjų. Iš šios partijos gretų į Briuselį turėtų važiuoti Bronislovas Ropė ir Šarūnas Marčiulionis. Ketvirtoje vietoje liko Darbo partija, surinkusi 9,04 proc. balsų. Jai teko vienas mandatas. Į Europos parlamentą turėtų keliauti Viktor Uspaskich. Vieną mandatą gavo ir Lietuvos liberalų sąjūdis, kuriso sąrašo lyderis yra Petras Auštrevičius. Šis sąjūdis surinko 6,55 proc. balsų. Visuomeninis komitetas „Aušros Maldeikienės traukinys“ gavo 6,45 proc. rinkėjų balsų ir vieną mandatą. Šalį Europos parlamente turėtų atstovauti Aušra Maldeikienė. Paskutinioji lemtingą ribą peržengė „Valdemaro Tomaševskio blokas“ – Krikščioniškų šeimų sąjungos ir Rusų aljanso koalicija, surinkusi 5,54 proc. balsų. Pirmasis jos sąraše – Valdemar Tomaševski.

Rokiškėnai į Europos parlamentą
nepateko
Į Europos parlamentą kandidatavo du rokiškėnai – Gintaras Girštautas ir Robertas Baltrūnas. Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai), kurių atstovas G. Girštautas, surinko 1,91 proc. balsų ir į Europarlamentą nepateko. Priešrinkiminiame sąraše vienuoliktoje vietoje buvusį G. Girštautą rinkėjai nureitingavo į keturioliktąją.
Partija „Tvarka ir teisingumas“ surinko 2,74 proc. rinkėjų balsų, ji taip pat neiškovojo nė vieno mandato. Devintuoju numeriu jos sąraše kandidatavęs R. Baltrūnas taip pat buvo rinkėjų nureitinguotas į tryliktąją vietą.

Rokiškėnų valia šiek tiek skyrėsi
nuo bendrų tendencijų


Europos parlamento rinkimuose rokiškėnai daugiausia balsų – 21,43 proc. atidavė socialdemokratams. Jie, kaip ir visos šalies socialdemokratų rinkėjai, pirmumo balsus skyrė V. Blinkevičiūtei. Antroji vieta teko Rūtai Budbergytei. O J. Olekas mūsų rajone buvo trečias, o šalyje  antras.
Antrąją vietą mūsų rinkiminėje apygardoje iškovojo konservatoriai, surinkę 16,82 proc. balsų. Rokiškėnai taip pat sąrašo lyderiu rinko L. Mažylį, kuris, beje, penktadienį lankėsi Rokiškyje. Antras buvo A. Kubilius, trečia – R. Juknevičienė.
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungasurinko mūsų rajone 12,94 proc. balsų. Jos sąrašo lyderius rajono rinkėjai taip pat rinko tuos pačius, kaip ir visa šalis.
Ketvirtąją vietą su 12,7 proc. balsų užėmė Darbo partija.
Likusios politinės jėgos gerokai atsiliko nuo lyderių ketverto. Tiesa, partijai „Tvarka ir teisingumas“ bei Lietuvos laisvės sąjungai (liberalams) kandidatų rokiškėnų kėlimas atnešė šiokios tokios naudos: abi politinės jėgos čia surinko gerokai daugiau balsų, nei šalyje. Už partiją „Tvarka ir teisingumas“ balsavo 4,91 proc. rinkėjų, kai šalyje –2,74 proc. Už Lietuvos laisvės sąjungą rajone balsus atidavė 2,83 proc. rinkėjų, kai visoje Lietuvoje – 1,91 proc.  Pastarosios gretose pirmuoju rokiškėnų pasirinkimu buvo G. Girštautas, pelnęs 192 pirmumo balsus iš 782 atiduotų balsų. Partijos „Tvarka ir teisingumas“ rajono rinkėjai R. Baltrūnui skyrė 268 pirmumo balsus ir antrąją vietą sąraše, daugiau, 298 balsus surinko tik partijos lyderis Robertas Žemaitaitis.
„Rokiškio Sirena“ primena, kad rinkimų rezultatai – preliminarūs. Juos dar turi patvirtinti Vyriausioji rinkimų komisija.

Incidentai – nuplėštas plakatas
ir dingusi vėliava
Kaip informavo Policijos departamentas, rinkimai praėjo ramiai. Policija pradėjo du tyrimus dėl galimų su rinkimais susijusių administracinių nusižengimų, pirmadienį pranešė Policijos departamentas.
Nuo gegužės 20 iki gegužės 27 dienos policija iš viso gavo 26 pranešimus apie galimus rinkimų pažeidimus.
Tyrimai pradėti dėl to, kad praėjusios savaitės antradienį Alytuje buvo nuplėštas vieno iš kandidatų plakatas, ir kad sekmadienį nuo Šalčininkų savivaldybės Poškonių rinkimų apylinkės pastato dingo Lietuvos vėliava.
„Rokiškio Sirenos“
inform.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video