Rajono savivaldybės vadovų spaudos konferencijoje – aštrios temos (video) (10)

Publikuota: 2019-09-25 Kategorija: Politika
Rajono savivaldybės vadovų spaudos konferencijoje – aštrios temos (video)
L. Dūdaitė-Kralikienė / Rajono savivaldybės vadovų spaudos konferencija.

Rajono politinės kultūros istorijoje – neregėtas įvykis: rajono vadovai: meras Ramūnas Godeliauskas, vicemeras Tadas Barauskas, savivaldybės administracijos direktorius Andrius Burnickas bei jo pavaduotojas Valerijus Rancevas surengė spaudos konferenciją. Jos dienotvarkėje buvo aktualiausios rajonui temos: Obelių bendruomenės centro (kitaip – Žaliosios) statybos, ledo ritulio aikštelės perspektyvos, ir, žinoma, AB „Rokiškio komunalininkas“ vadovo Vidmanto Maželio problema, susijusi su prokuratūros tyrimu dėl balsų pirkimo. Konferencija buvo sėkminga, ir, neatmetama galimybė, kad ateityje tokie renginiai taps tradicija.

Ir politinių oponentų dėmesys

Spaudos konferencija – viešas renginys. Tačiau stebėti ją gyvai atėjo gana mažai žiūrovų. Priežastis paprasta: ji surengta pirmadienį 13 val. Užtat stebėjusių „Rokiškio Sirenos“ tiesioginę transliaciją žiūrovų skaičius jau perkopė tris tūkstančius ir toliau auga.

Spaudos konferencija susidomėjo ne tik žiniasklaida, bet ir politiniai rajono vadovų oponentai: atėjo opozicijos atstovas Algis Čepulis.

Meras Ramūnas Godeliauskas teigė, kad tokios spaudos konferencijos aktualiausiais rajono klausimais bus rengiamos ir ateityje. O kokiu dažnumu – priklausys nuo situacijos rajone ir temų aktualumo.

Pradėjo nuo ledo aikštelės

Ledo aikštelės perspektyvos – vienas aktualiausių šio politinio sezono klausimų. Jau nuo vasaros rajono vadovai ėmėsi įvairių priemonių, kad tik šiemet pagaliau būtų išlietas ledas. Žinoma, iki naujojo ledo ritulio sezono sunku tikėtis, kad išdygs stoginė, tačiau darbai planuojami tęsti. Šią temą pristatė savivaldybės administracijos direktorius A. Burnickas.

Jis priminė, kad ir anksčiau ledo aikštelės stoginės statyba nebuvo gardus kąsnelis rangovams. Mat juos konkurso būdu parinkti pavyko tik penktuoju bandymu. Ir tas bandymas buvo nesėkmingas – rangovams „AVA statybai“ šiemet gegužės 7 d. pradėta bankroto procedūra, tad jie taip ir neužbaigė pradėtų darbų.  Darbai buvo įšaldyti ir jiems tęsti reikėjo naujo pirkimo. „Su pirkimu taip pat įstrigom“, – konstatavo savivaldybės administracijos direktorius ir suskaičiavo, kad liepos ir rugpjūčio mėnesiais neįvyko net keturi pirkimai: visi gautieji pasiūlymai viršijo stoginės darbams numatytą biudžetą – 200 tūkst. Eur. Teko priimti sprendimą didinti sumą. Ir rugsėjo 3 d. pirkimą laimėjo UAB „Aestas“, kuri darbus sutiko atlikti beveik trečdaliu brangiau, nei anksčiau buvo numatyta: už 292,5 tūkst. Eur. Jau paskirtas projekto vadovas, laukiama leidimo pradėti darbo. Šį sezoną, pasak A. Burnicko, jau turėtų prasidėti statybos.

Kitas opus klausimas – šaldymo kilimėlių likimas. Pasak A. Burnicko, šiuo metu kilimėliai yra išvežti, jie tikrinami ir tvarkomi. Šias išlaidas padengė verslas – UAB „Rokauta“ ir AB „Rokiškio sūris“. Kilimėliai į Rokiškį turėtų būti parvežti šią savaitę. Meras teigė, kad tai bendras verslo ir savivaldybės darbas. Visa įranga buvo išvyniota, įvertinta būklė, atlikti preliminarūs bandymai, įsitikinta, kad reikia kilimėlius atnaujinti. Paramos sumos savivaldybės vadovai neįvardino, tačiau sakė, kad suma nėra labai didelė. Ir savivaldybei prie jos nėra prisidėti. Kilimėlius naujinti planuojama, dar yra 50 naujų kilimėlių. „Amžino nieko nėra“, – sakė meras. Kilimėliai atnaujinami ir tvarkomi sertifikuotoje įmonėje, perjungtos jungtys, atlikti slėginiai bandymai.

Kada bus liejamas ledas, priklausys nuo statybos darbų eigos. Tačiau, pašnekovo teigimu, statybos aikštelėje čiuožti nereikės. Artimiausiu metu įvyks kilimėlių ir šaldymo įrangos priežiūros pirkimas. Kilo klausimų, kas bus, jei pirkimuose dalyvaus ir ankstesnis rangovas, kurio veikla ne visuomet tenkino savivaldybę. Meras R. Godeliauskas atsakė, pirkimo priežiūrą vykdo Kūno kultūros ir sporto centras, kuris atsakingas už aikštelės priežiūrą. Teisės aktuose nėra numatyta galimybės apriboti galimybę dalyvauti įmonei, „kuri mums nepatinka“.

Meras teigė, kad užsibrėžtas ambicingas tikslas – šiemet ledas aikštelėje turi funkcionuoti. Tą apsunkino uždelstas Vyriausybės investicinių programų lėšų skirstymas, tik visai neseniai savivaldybę pasiekė žinia dėl lėšų gavimo. Laukdama savivaldybė atliko namų darbus: atliko pirkimą, ir dabar belieka sulaukti tik jo patikrinimo rezultatų. Šiemet už turimas lėšas bus pastatytos konstrukcijos ir aptvarkyta aplinka, kad žmonės galėtų naudotis ledu. Stoginės statybai šiemet yra 191 tūkst. Eur. Už tai bus pastatytos konstrukcijos, apšvietimas, sutvarkyta aplinka. Stogo danga būtų dengiama kitąmet.

Savivaldybės administracijos direktorius A. Burnickas, paklaustas, ar dėl stoginės statybų rangovo bankroto savivaldybė patyrė nuostolių, atsakė, kad tiesioginių nuostolių nepatirta. Jei, žinoma, nuostoliais nelaikyti to, kad teko skelbti naujus pirkimus, didinti projekto sąmatą. Meras pabrėžė, kad tiesioginės žalos nėra, tačiau tiek šitame, tiek kituose objektuose, kur reikia pirkti neatiliktus darbus, išlaidų yra. Visų pirma, gaištamas laikas, ir statybos darbai brangsta. Nauji rangovai įsivertina ir didesnes rizikas, todėl ir teikia brangesnius pasiūlymus.

 „Žaliosios“ klausimas – už avansą darbai dar neatlikti

Temą pristatė rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas V. Rancevas. Jis teigė, kad su šiuo projektu buvo susiję dideli lūkesčiai. Tai bus patalpos bendruomenės reikmėms. 2018 m. gegužės 22 d. buvo pasirašyta sutartis su rangovu, darbai įstrigo. Birželį savivaldybė išsikvietė UAB „Virtualūs namai“ bei techninės priežiūros atstovus, ir laikant „ranką ant pulso“, darbai pagaliau ėmė judėti. Dabar jau išlieti gręžtiniai pamatai.

Sutartyje nebuvo ir darbų grafiko. Tariantis su rangovu, jis buvo sudarytas, o spalio mėn. turėtų būti pastato rėmai, bet „rangovams sunkiai sekasi“ , nors pastaruoju metu rangovai priėmė daugiau žmonių. V. Rancevas teigė, kad sankcijų rangovo atžvilgiu imtis kol kas nėra galimybių – jie dirba. Tik norėtųsi, kad dirbtų sparčiau. Rangovai teikia viltį, kad vyks darbai, bankroto ženklų nėra.

Ar buvo priimtas buvusios administracijos direktorės Natašos Aleksiejevos pareiškimas prokuratūrai, savivaldybė duomenų neturi. O vidinis savivaldybės patikrinimas bus baigtas šią savaitę. A. Burncikas teigė, kad specialistų vertinimų bus sprendimas tuomet, kai bus patikrinimo išvados.

Savivaldybės administracijos vadovas teigė, kad galbūt ne visai tinkamai buvo organizuotas savivaldybės darbas, ir gali būti, kad tyrimas atskleis silpnąsias sutarčių rengimo vietas. Tikrinimų yra daugiau. Ir savivaldybė savojo tyrimo nederins su jais.

Į „Rokiškio Sirenos“ klausimą, ar rangovai jau atidirbo gautąjį avansą, savivaldybės vadovai atsakė – kad darbų už 100 tūkst. dar nėra atlikta.

Organizacinių spragų, pasak rajono mero, jau rasta. Pasak V. Rancevo, tarnybinis patikrinimas skirtas nustatyti joms. Pasekmė – nauja sutarčių derinimo tvarka, visos jos keliamos į duomenų valdymo sistemą. Tad visi sutarčių keitimai matomi realiuoju laiku, taip pat ir tai, kuris specialistas kurias pastabas teikia. Tad galima atsekti visus pokyčius.

„Rokiškio Sirena“ primena, kad šio projekto vertė – 450 tūkst. Eur.

Be teismo sprendimo veiksmų nesiims

Kalbėdamas apie V. Maželio klausimą, meras R. Godeliauskas pabrėžė, kad rugsėjo 13-osios Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimu V. Maželis jau nebe tarybos narys. Artimiausiame rajono tarybos posėdyje prisieks jį pakeis kitas Darbo partijos atstovas.

Meras R. Godeliauskas pabrėžė, kad kaip kandidato į merus, jo V. Maželis nerėmė. O prieš mero rinkimų antrąjį turą iš spaudoje skelbtos rinkiminės reklamos buvo matyti, jog Darbo partijos Rokiškio skyrius ir V.Maželis rėmė Antano Vagonio kandidatūrą. Meras pabrėžė: kad turime gerbti Konstituciją, kurios 31-asis straipsnis teigia, kad be įsiteisėjusio teismo nuosprendžio asmuo laikomas nekaltu. Jo elgesį turi įvertinti teismas. „Kai bus teismo nuosprendis ir jis įsiteisės, manau, tada ir bus priimami sprendimai politiniu lygmeniu“, – sakė meras. Jei bus priimtas apkaltinamasis nuosprendis, tuomet Vyriausioji rinkimų komisija taip pat priims sprendimą. Meras kalbėjo apie tokių sprendimų praktiką: jei būtų teismo nuosprendis, gali būti, kad netgi būtų anuliuoti to sąrašo gauti balsai. Tai, pasak mero, vienas iš galimų variantų.

Konferencijos dieną (rugsėjo 23-ąją) rajono savivaldybė gavo Specialiųjų tyrimų tarnybos pažymą. Detaliau jos komentuoti savivaldybė negali, nes be tarnybos leidimo jos duomenys tretiesiems asmenims neteikiami. Sprendimą, ar sudaryti sutartį su V. Maželiu, priims „Rokiškio komunalininko“ valdyba. Šį penktadienį šaukiamas įmonės akcininkų visuotinis susirinkimas. Valdyba vertins pažymą, kandidato anketą. Meras akcentavo, kad savivaldybės vadovai negali daryti įtakos valdybos sprendimams.

Meras teigė, kad jei kaltinamasis nuosprendis bus paskelbtas, jis įsiteisės, tada bus sprendžiama ir dėl galimybės V. Maželiui toliau eiti pareigas.

Į klausimą, kaip vertina V. Maželio galimybes eiti pareigas, meras pabrėžė, kad vertins tik tada, kai matys direktoriaus darbo rezultatus.

Įmonių jungimas atidėtas ilgam

Vienas iš galimų sprendimų delikačioje situacijoje – kaip ir priimta rajono taryboje, jungti AB „Rokiškio komunalininką“ ir UAB „Rokiškio butų ūkį“. Į „Rokiškio Sirenos“ klausimą, kokia šio jungimo tolesnė perspektyva, atsakė savivaldybės administracijos direktorius A. Burnickas. Procesas, pasak jo, yra planų stadijoje. Pozicija nesikeičia: „horizonte matoma“, kad galima jungti šias įmones. Bet artimiausiais metais ar net po dviejų metų įmonės nebus jungiamos. Nes „Rokiškio komunalininkas“  dirba nuostolingai, o „Rokiškio butų ūkis“ – gana neblogai. Teisiškai proceso neišsižadama, jei komunalininko rezultatai gerės, tuomet bus grįžta prie jungimo klausimo.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video