Rajono meras Ramūnas Godeliauskas: regionų politika – popierinė (10)

Publikuota: 2020-01-03 Kategorija: Politika
Rajono meras Ramūnas Godeliauskas: regionų politika – popierinė
Asmeninio archyvo nuotr. / Rajono meras Ramūnas Godeliauskas.

Pirmosios 2020-ųjų dienos – puiki proga pažvelgti į svarbiausius praėjusiųjų metų rajono pasiekimus, perspektyvas. Savivaldybių reitingai, kuriuos mūsų savivaldybė atsidūrė paskutiniųjų dešimtuke. Apie tokių rezultatų priežastis ir ateinančių metų rajono perspektyvas „Rokiškio Sirena“ klausė rajono mero Ramūno Godeliausko.

– Neseniai buvo paskelbtas Vilniaus politikos analizės instituto savivaldybių gerovės indeksas, kuriame Rokiškis atsidūrė paskutiniajame dešimtuke. Kodėl taip nutiko?
–Nesinori nieko kaltinti. Mūsų savivaldybės indeksas yra panašus jau ilgą laiką. Indeksas parodė tikrąją šalies regionų politiką. Ji tėra tik popieriuje. Pažiūrėkite, kas pakliuvo tarp prasčiausiai įvertintųjų: šiaurės Lietuva. Esame toli nuo didžiųjų miestų. Pas mus nėra užsienio investicijų. Tam nesudarytos sąlygos. Kur ateina investicijos? Į vidurio Lietuvą. Kur yra tam palankios sąlygos, kuriamos Laisvosios ekonomikos zonos. O mes apie tai negalim svajoti.
Kita problema: esame toli nuo didžiųjų miestų. Kur kas geresnius įvertinimus gavo savivaldybės, esančios aplink didmiesčius. Menka paslaptis, kad aplinkinės savivaldybės gyvena iš didmiesčių. Ten jų žmonės važinėja dirbti, o gyventojų pajamų mokestis pasiekia šias savivaldybes.
Kyla abejonių ir dėl paties indekso sudarymo kriterijų. Antai, vertinant ekonominę savivaldybių būklę, neįtrauktos vietos verslo investicijos. Mūsų verslas, lyginant su aplinkiniais rajonais, išties yra stiprus. Visos darbo vietos sukurtos vietos verslininkų. Kalbėjau su kolegomis merais, kai kurie skundėsi, kad į indekso skaičiavimą neįtrauktos didelės investicijos, tokios, kaip, pavyzdžiui, 100 naujų darbo vietų.  Be to, kalbama apie tai, kad indeksui naudoti Statistikos departamento 2018 m. duomenys.

– Pastaruoju metu rajono švietimo situacija tapo priežodžiu. Pavyzdžiui, Kriaunų mokykla su 7 vaikais... Ką ketinate keisti?
– Atlikome nuodugnią situacijos analizę, ir rajono taryboje buvo patvirtintas Švietimo įstaigų tinklo pertvarkos planas. Mūsų prioritetas buvo vaikų interesai, jų išsilavinimas, o ne pastatų ir darbuotojų išlaikymas. Mes kažkodėl vis tuos pastatus garbiname. Tarsi vaikas, kuriam tenka 100 kv. m mokyklos ploto, nuo to bus labiau išsilavinęs. Atvirkščiai, praktika rodo, kad geriausius rezultatus demonstruojančių licėjų vaikams ploto tenka nedaug. Taigi, rajono tarybos sprendimu, Senamiesčio progimnazijos Kriaunų padalinio šiemet nebeliks. Išlaikyti tokią įstaigą – per didelė prabanga. Kol kas dalyje pastato vyks bendruomenės veikla, dienos centras iš mokyklos grįžusiems vaikams. Taigi, tas pastatas nebus apleistas, jis bus gyvybingas.
Panemunėlyje liks tik 1-4 klasės. Žinoma, čia vėl lieka pastato problema. Geras, didelis, sutvarkytas pastatas, nors jau buvo aišku, kad vaikų sparčiai mažėja. Pamažu lenda galai, kaip mūsų rajone buvo naudojamos Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšos.
Jūžintų mokykla liks, joje 88 vaikai. Tai nėra mažai. Kol kas ji dar gyvybinga, vaikams ten patinka, gera atmosfera. Ši mokykla taps Kamajų Antano Strazdo gimnazijos padaliniu. Taip sumažės administracinio aparato. Nes miesto mokyklose, kur yra po kelis šimtus vaikų, ir mažose mokyklose – vadovų aparatas toks pat. Dėl tos pačios priežasties ir Obelių darželis taps gimnazijos padaliniu. Kavoliškio darželis-mokykla jungiama prie „Ąžuoliuko“: abiejų įstaigų profiliai vienodi, tad sujungimas bus sėkmingas.
Taip pat prie Rudolfo Lymano muzikos mokyklos jungsime Choreografijos mokyklą. Tai irgi logiškas žingsnis. Istoriškai šios mokyklos  jau buvę kartu, be to, abi mokyklos supranta šito sprendimo būtinumą.

– Ar nėra planų prie jų jungti ir Kūno kultūros ir sporto centrą? Ir formuoti didelę neformaliojo ugdymo įstaigą?
–  Ne. Neplanuojame. Sportas, manytume, turėtų likti atskira sfera.

– Kada bus skelbiamas Kūno kultūros ir sporto centro direktoriaus konkursas?
– Tą darysime kovo mėnesį. Tad norintieji jau dabar gali planuoti pasirengimą konkursui.

– Kodėl perėmėte Obelių vaikų globos namus savivaldybės žinion?
– Galioja nuostata, kad prie ministerijų neturi likti tokio pobūdžio įstaigų. Pasirinkimas toks: arba perimti savivaldybės žinion, arba tos įstaigos nebeliktų. Yra vaikai, pripratę prie gyvenamosios vietos, prie mokyklos, yra darbuotojai. Sąlygos perimti globos namus labai palankios: dar 5-erius metus gausime finansavimą. Džiaugiamės, kad derybose su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pavyko išsiderėti tikrai palankias sąlygas.

– Kokia situacija rajono seniūnijose?
– Situacija nebloga: seniūnijos atjaunėjo, atėjo dirbti trys nauji seniūnai.

 – Kaip sekasi spręsti Obelių „Žaliosios“ statybų bei ledo aikštelės stoginės Rokiškyje problemas?
– Dėl Obelių „Žaliosios“, galiu pasidžiaugti, kad pavyko išspręsti nesutarimus tarp rangovo ir techninės priežiūros specialisto. Žinoma, reikėjo šiam objektui padidinto dėmesio, tačiau dabar statybos juda į priekį.
Dėl ledo aikštelės stoginės darbų pasirašyta sutartis su rangovu, jau užsakytos specialios metalo konstrukcijos. Pavasarį ketinama pradėti jų montavimo darbus.

– Kokie dar svarbūs projektai šiemet laukia rajono savivaldybės?
– Šiemet renovuosime vaikų lopšelį-darželį „Nykštukas“. Iki šiol didžiausias dėmesys buvo skiriamas mokyklų renovacijai, o štai seniausias miesto darželis vis likdavo renovacijos nuošalyje. Nors ji jam būtina. Juodupės daželio viena siena avarinės būklės, taigi, jau atliktas darbų pirkimas problemai likviduoti. Taip pat bus rengiami Ąžuolų, Strazdelio gatvių, Kavoliškio pėsčiųjų tako tvarkymo darbai.

– Šiemet Juodupė tapo Mažąja Lietuvos kultūros sostine. Kaip ketinate padėti juodupėnams?
– Visos mažosios kultūros sostinės konkuruos projektais. Sėkmė priklausys nuo to, kaip juodupėnams pavyks įdomiai ir nestandartiškai save pateikti. Savivaldybė prie Mažosios kultūros sostinės projektų prisidės 5 tūkst. Eur, taigi, bendruomenė turės galimybių bent pradžiai užsikabinti. Pačiai Juodupės bendruomenei tai didelis iššūkis, o kartu ir galimybė augti bei stiprėti.

– 2020 m. rajono savivaldybė paskelbė bendruomenių metais.
– Per neilgą darbo laiką pastebėjau: ten, kur yra stiprios bendruomenės, reikalai sprendžiami daug sėkmingiau ir efektyviau. Norėčiau paminėti stiprią ledo ritulio bendruomenę, Velykalnio bendruomenę, rengiančią ne tik europinio lygio varžybas, bet ir kuriančią rekreacijos parko planus. Obelių bendruomenė ne tik sugeba didžiulę šventę Obelinę surengti, bet ir spręsti dėl vandentiekio, nuotekų tinklų, kelia ežero valymo problemą.

– Jau formuojamas rajono biudžetas. Koks jis bus?
– Formuoti nelengva, nes yra daug neaiškumų dėl kultūros ir švietimo įstaigų darbuotojų atlyginimų kėlimo. Tačiau keliame svarbų uždavinį – patvirtinti realų rajono biudžetą, kuriame pajamos ir išlaidos skaičiuojamos tiksliai, kad vėliau reiktų tik nežymių pakeitimų.

– Kokius darbus planuojate šiems metams?
– Kaip ir minėjau, „Nykštuką“ renovuosime savomis, savivaldybės lėšomis.  Tęsiant ledo aikštelės stoginės įrengimo darbus, prie jų reiks prisidėti apie 100 tūkst. Eur. Pernai prisidėjome prie šildomų grindų bažnyčioje įrengimo, o dėl tolesnių darbų dar nėra aiškių sumų. Pateikėme parašką pie 200 tūkst. Eur vertės Rokiškio krašto muziejaus šiaurinio fasado remonto projektui. Šie darbai būtų atliekami ne rajono biudžeto lėšomis.
Biudžeto lėšomis griausime ir Juodupės „Pentagoną“. Jau rengiami dokumentai teismui, sulaukę jo sprendimo, ieškosime rangovų griovimo darbams. Atlikta ekspertizė, pastatas pripažintas avarinės būklės.
Šiemet planuojame atnaujinti autobusų parką. Be to, norėtume pradėti vandens pramogų parką Rokiškio ežere. O ir seniūnijų gatvų apšvietimo sistemas jau būtų metas atnaujinti.

– Ar ketinate toliau tęsti rajono savivaldybės ugniagesių automobilių parko atnaujinimo darbus?
– Taip. Ketiname įsigyti vieną automobilį ir skirti lėšų įrangos atnaujinimui.
– Dėkoju už pokalbį.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video