Rajono meras: leidimas paskolai – būtina saugos pagalvė (0)

Publikuota: 2020-05-26 Kategorija: Politika
Rajono meras: leidimas paskolai – būtina saugos pagalvė
Asmeninio archyvo nuotr. / Ramūnas Godeliauskas

Rajono meras Ramūnas Godeliauskas atviras: šalyje dėl karantino klostantis sudėtingai ekonominei situacijai, rajonui būtina turėti saugos pagalvę – gauti leidimą prireikus imti iki 2 mln. Eur paskolą. Jis neslepia: galbūt jos ir neprireiks, ir savivaldybė darys viską, kad neprireiktų, tačiau pasiruošti galimiems nemalonumams būtina iš anksto. Mat paskolos ėmimo procesas yra netrumpas, ir per porą dienų reikiamos sumos rajono savivaldybė tikrai negautų.
 
Situacija – ne pati blogiausia
Kokia šiandieninė rajono situacija? Rajono meras Ramūnas Godeliauskas atviras: liūto dalį rajono biudžeto pajamų sudaro Gyventojų pajamų mokestis. Jo dalis bendroje rajono biudžeto pajamų struktūroje – net 79,7 proc. Šiemet rajono savivaldybė tikėjosi šio mokesčio surinkti 17,5 mln Eur.

Kol kas, atsižvelgiant į sudėtingas aplinkybes, mokesčiai į rajono biudžetą, pasak rajono mero, renkami neblogai: pajamos iš kai kurių mokesčių netgi viršijo lūkesčius. O štai Gyventojų pajamų mokesčio 2020 m. pirmąjį ketvirtį nesurinkta jau 272 tūkst. Eur. Ir tai įskaitant tai, jog karantinas buvo paskelbtas kovo viduryje. „Finansų ministerija prognozuoja, kad mes šio mokesčio per metus negausime apie 2,5 mln Eur. Jei būtų išlaikomos pirmojo ketvirčio tendencijos, mūsų prognozė būtų optimistiškesnė: negautume į rajono biudžetą apie milijono Eur pajamų“, – aiškino meras.
 
Taupymo režimas – jau įjungtas
Ar skolintis yra vienintelė išeitis? Meras atviras: įjungtas maksimalus taupymo režimas. Tačiau rajono gyvenimo visiškai negalima sustabdyti. Kai kurie poreikiai yra labai svarbūs. Antai savivaldybės vykdomų projektų finansavimas. Žinoma, galima juos stabdyti, tačiau tai reikš smūgį ne tik savivaldybei, bet ir verslui, gyventojams: mažėjant užsakymų, mažės ir darbo vietų. O tai labai skaudu rajonui, kur vos ne keturis penktadalius pajamų sudaro Gyventojų pajamų mokestis. Taigi, draustis nuo galimų trumpalaikių finansinių sunkumų reikia ieškoti kitų priemonių.
 
Nereiškia, kad iš karto išnaudos
Dėl mažėjančio Gyventojų pajamų mokesčio surinkimo kyla grėsmė, kad rajono savivaldybė gali pritrūkti apyvartinių lėšų. Ir tas trūkumas gali nutikti kaip tik tuo metu, kai jų poreikis išaugs: reiks leisti kasmetinių atostogų švietimo sistemos darbuotojus, reikės dengti nuostolius rajono savivaldybės įmonėms už nuostolingas paslaugas, tokias kaip autobusų maršrutai, mokėti pašalpas sunkiausiai besiverčiantiems gyventojams.
Kad tokia grėsmė nekiltų, jau dabar derėtų galvoti apie saugumo pagalvę. Ja taptų trumpalaikė iki 2 mln paskola iš valstybės biudžeto su Vyriausybės leidimu, jei jos prireiktų. „Mes imame tik leidimą paskolai. Jokiu būdu neplanuojame šių pinigų iš karto išnaudoti. Panaši situacija buvo susiklosčiusi 2014 m., kai rajonas ėmė paskolą, tačiau ji nebuvo panaudota“, – aiškino rajono meras.
 
Ar spės į traukinį?
Galimos paskolos palūkanas, pasak mero, sunku dabar numatyti, nes jos paaiškės tik konkurso metu. Tačiau aišku, kad jos nebus didelės. Tačiau pačios paskolos ėmimo procesas – ne vienadienė procedūra. Todėl, pasak mero, leidimu reikia rūpintis ne tuomet, kai jau gali būti pritrūkta pinigų, o gerokai iš anksto. Mat tam, kad būtų pradėta procedūra, reikia savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybos leidimo (jis jau gautas), rajono tarybos pritarimo, ir tik tada jau būtų skelbiamas paskolos viešasis pirkimas.
 Nesnausti skatina ir faktas, kad kitos savivaldybės ta paslauga jau naudojasi: paskolų prašymus, R. Godeliausko žiniomis, jau pateikė 11-ka savivaldybių, o dar nemažai, kaip ir Rokiškio, planuoja tą padaryti. Taigi, rajono savivaldybė nėra išskirtinė, paskolas ima daug savivaldybių. Ir, pasak mero, vertėtų nelaukti paskutinės minutės.
Net jei visa paskola ar jos dalis ir būtų panaudota, Vyriausybė taip pat numatė kompensacijos mechanizmą. Ji metų pabaigoje rajonų savivaldybėms, pasak mero, kompensuos 50 proc. negauto Gyventojų pajamų mokesčio. Ir šia suma Vyriausybė padengs dalį rajono savivaldybės paimtos paskolos. Taigi, paskolos suma gali gerokai sumažėti.
 
Reikia gaivinti rajono verslą
Rajono meras teigė, kad svarbiausia pagal išgales padėti rajono verslams išsilaikyti sunkmečiu ir išsaugoti darbo vietas. Štai jau pernai buvo sumažintas žemės mokestis nuo 1,5 proc. iki 1,3 proc. Reaguojant į karantino sunkumus, nuo vietos rinkliavos buvo atleistos lauko kavinės. Taip pat nuo nuomos mokesčio atleistos smulkaus verslo įmonės, veikiančios rajono savivaldybei priklausančiose patalpose.
 
Užs. 1024.
Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video