Premjeras žada mokėti 100 proc. MMA subsidijas išleistiems į prastovas (0)

Publikuota: 2020-04-29 Kategorija: Politika
Premjeras žada mokėti 100 proc. MMA subsidijas išleistiems į prastovas
Rokiškio Sirena nuotr. / Pinigai

Vyriausybė rengia papildomą socialinių priemonių paketą gyventojams ir darbdaviams, skelbia premjeras Saulius Skvernelis. Paketas numato minimalios algos dydžio subsidijas laikinai nedirbantiems, o darbo netekusiems žmonėms pusę metų būtų mokama 200 eurų darbo paieškos išmoka, tokią pat vienkartinę išmoką gaus įvairių pensijų bei šalpos išmokų gavėjai.   

Pasak S. Skvernelio, siūloma, kad pirmus du mėnesius valstybė padengtų visą (100 proc.) prastovoje esančio darbuotojo darbo užmokestį, bet ne daugiau kaip minimalus mėnesio atlyginimas (607 eurai, arba 437 eurai į rankas), o vėliau pusę metų iš prastovų grįžtantieji gautų ne mažiau kaip 50 proc. atlyginimo subsidiją. 

Be to, 50 proc. subsidijos bus mokamos ir iki tol darbo neturėjusiems žmonėms. 

Stiprėjant įmonių pajėgumams parama palaipsniui bus mažinama.

Planuojama, kad ši priemonė pasieks 210 tūkst. darbuotojų, jai numatoma skirti 380 mln. eurų. 

Tuo metu darbo netekę savarankiškai dirbantys žmonės galės pasinaudoti vietinėmis užimtumo iniciatyvomis netaikant 50 proc. garanto, paramą gaus ir negalią turintys darbingo amžiaus žmonės. Tam numatoma apie 5,6 mln. eurų. 

Darbo netekusiems žmonėms, kurių, pasak S. Skvernelio, gali būti apie 200 tūkst., pusę metų planuojama mokėti 200 eurų darbo paieškos išmoką. Tam bus skirta apie 265 mln. eurų.

Pasak jo, dukart didinamos lėšos profesiniam mokymuisi, keičiamas pameistrystės rėmimas, numatant didesnę darbo užmokesčio kompensaciją ir taip pritraukiant į šią mokymosi formą daugiau asmenų. Tam bus skirta daugiau kaip 10 mln. eurų. 

Beveik 910 tūkst. žmonių, gaunančių senatvės, našlių ir našlaičių, maitintojo netekimo, ištarnauto darbo laiko pensijas, taip pat kompensacijas už ypatingas sąlygas bei įvairias šalpos išmokas, bus išmokėta vienkartinė 200 eurų išmoka. Tam numatyta 182 mln. eurų.

Pasak premjero, skiriat socialines pašalpas laikinai nebus vertinamas turtas, neįskaitoma dalis nedarbo ar darbo paieškos išmokos, bus praplečiama teisė gauti paramą. Vertinant nepasiturinčių šeimų pajamas bus žiūrimos tik trijų mėnesių pajamos, kad daugiau šeimų per karantiną gautų didesnius vaiko pinigus.

„Numatyta trumpinti socialinio būsto nuomos laukimo terminus, o jo negavusiems žmonėms per nustatytą laiką savivaldybės turės užtikrinti rinkoje nuomojamo tinkamo būsto nuomos mokesčio kompensaciją asmeniui ar šeimai, kurios „grindys“ yra apie 32 eurus asmeniui“, – rašė S. Skvernelis. 

Anot jo, per įvairias priemones planuojama suteikti pagalbą maždaug 1,4 milijono gyventojų.

„Pagrindinis tikslas – išlaikyti darbo rinkoje maksimalų įmanomą žmonių skaičių. Esamų darbo vietų išsaugojimas ir naujų kūrimas šiandien yra svarbiausia“, – feisbuke rašė premjeras. 

Anot jo, priemonės trečiadienį bus svarstomos Vyriausybės posėdyje. Įstatymų pataisoms dar turės pritarti Seimas.   

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis antradienį pranešė, kad subsidijas už į prastovas išleistus darbuotojus jau gavo 11,7 tūkst. įmonių, joms išmokėta beveik 10 mln. eurų.

Dabar darbdaviams, paskelbusiems prastovą ir jos metu išlaikantiems darbo vietas, valstybė moka 70 proc. darbuotojų atlyginimo subsidijas, bet ne daugiau kaip 1,5 minimalios algos (910,5 euro, arba 656 eurus į rankas). 

Tokia išmoka skiriama, jeigu darbdavys sutinka pats mokėti 30 proc. algos ir išlaikyti ne mažiau kaip pusę darbo vietų bent tris mėnesius nuo subsidijos mokėjimo pabaigos. 

Nenorintieji mokėti 30 proc. dalies gauna 90 proc. subsidiją, o 10 proc. turi skirti patys. Tačiau šiuo atveju maksimali subsidija siekia tik vieną MMA (607 eurai, arba 437 eurai į rankas), pusę darbo vietų darbdaviai turi išlaikyti irgi bent tris mėnesius.  

Subsidijų negauna darbdaviai, atleidę darbuotojus savo iniciatyva be jų kaltės arba išleidę neapmokamų atostogų darbuotojo prašymu.

Savarankiškai dirbantiems asmenims karantino metu mokama 257 eurų išmoka per mėnesį.  

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video