Paramedikams suteikta teisė konstatuoti mirties faktą (0)

Publikuota: 2023-12-27 Kategorija: Politika
Paramedikams suteikta teisė konstatuoti mirties faktą
Rokiškio Sirena nuotr. / Greitoji medicinos pagalba

Paramedikams ir greitosios medicinos pagalbos paramedikams Seimas suteikė teisę nustatyti žmogaus mirties faktą.

Už atitinkamų įstatymo pataisų priėmimą baigiantis rudens sesijai balsavo 79 parlamentarai, prieš buvo du, aštuoni susilaikė.

Iki šiol greitosios medicinos pagalbos (GPM) brigada, kurios vadovas yra paramedikas ar skubiosios pagalbos paramedikas, negalėjo nustatyti asmens mirties fakto ir turėdavo kviesti kitą GMP brigadą, kurios vadovas yra skubiosios medicinos pagalbos slaugos specialistas, kad galėtų padaryti šį darbą.

„Žinau, kad galbūt kai kas skeptiškai žiūri į paramedikus, galvoja, kad jie tiesiog yra, kaip anksčiau būdavo, greitosios medicinos pagalbos vairuotojai, tai noriu patikinti, kad tikrai – ne. Jie yra kvalifikuoti žmonės, baigę arba profesines studijas, arba kolegijose savo mokslus“, – pristatydama siūlymą yra sakiusi viena iš pataisos autorių Seimo narė konservatorė Jurgita Sejonienė.

Jos teigimu, konstatuoti mirties fakto nėra itin sudėtinga: „Nustatyti mirties faktą, kas iš esmės yra – uždedi du elektrodus, užrašai izoliniją, – tam didelio mokslo, išmanymo nereikia.“

Pagal priimtą pataisą, papildytas asmenų, kurie nustato žmogaus mirties faktą sąrašas. Į jį įtraukti paramedikai ir skubiosios medicinos pagalbos paramedikai, bet išbraukti gydytojai patologai ir gydytojai teismo medicinos ekspertai.

Šiame sąraše dar yra asmens sveikatos priežiūros specialybių gydytojai, gydytojų konsiliumas, skubios nestacionarinės medicinos pagalbos įstaigų slaugos specialistai, slaugos specialistas, tiesiogiai atlikęs mirusio asmens sveikatos priežiūrą nesant gydytojo.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video