Notarus ir antstolius į pensiją siūloma leisti anksčiau – nuo 65-erių (3)

Publikuota: 2021-08-03 Kategorija: Politika
Notarus ir antstolius į pensiją siūloma leisti anksčiau – nuo 65-erių
Rokiškio Sirena nuotr. / Notarų biuras

Siekiant didesnės notarų ir antstolių kaitos juos į pensiją siūloma leisti penkeriais metais anksčiau – nuo 65-erių. Dabar jie išeina į pensiją 70-ies. 

Jeigu Seimas tokias pataisas priimtų, notarų ir antstolių pensinis amžius būtų toks pats, kaip teisėjų bei karjeros valstybės tarnautojų.

Tokias Notariato bei Antstolių įstatymų pataisas siūlantis Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas konservatorius Mykolas Majauskas sako, kad dabar notarai ir antstoliai turi išskirtines sąlygas.

„Palyginimui – teisėjų ir valstybės tarnautojų įgaliojimai baigiasi sulaukus 65 metų. Todėl per artimiausią dešimtmetį absoliuti dauguma notarų ir beveik pusė antstolių eis pareigas būdami pensinio amžiaus“, – BNS teigė M. Majauskas.

Lietuvos antstolių rūmai sako, kad parlamentaro siūlymas yra skubotas.

„Visų pirma, neprasminga lyginti laisvųjų teisinių profesijų atstovų veiklos reglamentavimą su valstybės tarnautojų veikla. Antstolis nėra išlaikomas iš valstybės biudžeto, priešingai nei teisėjas. Kitaip nei teisėjas, antstolis privalo savo lėšomis įkurti ir išlaikyti antstolio kontorą. Ir kitaip nei teisėjui, antstoliui senatvėje nėra mokama valstybinė pensija“, – BNS teigė rūmų atstovė Dora Petkauskaitė. 

Pasak jos, daugumoje demokratinių šalių laisvųjų teisinių profesijų atstovų, kuriems priskiriami ir antstoliai, amžiaus cenzas apskritai nėra nustatytas.

„Tad kodėl Lietuva turėtų rinktis priešingą teisinio reguliavimo kryptį?“ – svarstė ji. 

Lietuvos notarų rūmų prezidentas Marius Stračkaitis BNS nurodė, kad po notariato reformos 1992 metais maksimali notarų amžiaus riba buvo 65 metai, vėliau leista teisingumo ministro sprendimu jų  įgaliojimus pratęsti.

„2012 metų balandį Seimas priėmė Notariato įstatymo pataisas, kuriomis buvo nustatyta 70 metų maksimali notaro amžiaus riba“, – pabrėžė jis.

Pasak M. Majausko, dabar Lietuvoje yra 239 notarai, iš jų 66 proc. (157) vyresni nei 50 metų, o 26 proc. (62) – virš 60 metų, 15 proc. (36) – virš 65 metų. Iš 114 antstolių 44 proc. (50) yra virš 50 metų, 9 proc. (10) – vyresni nei 60 metų ir 4,4 proc. (5) – virš 65 metų. 

M. Majausko teigimu, dėl monopolinės veiklos ir išskirtinių sąlygų šios profesijos atstovų kaita yra itin maža, todėl ji padidėtų leidus jiems dirbti trumpiau, karjeros šioje srityje galėtų siekti jaunimas.  

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video