Nelegalūs migrantai bus koncentruojami netoli pasienio, parengti trys planai (0)

Publikuota: 2021-07-09 Kategorija: Politika
Nelegalūs migrantai bus koncentruojami netoli pasienio, parengti trys planai
Rokiškio Sirena nuotr. / Nelegalūs migrantai bus koncentruojami netoli pasienio, parengti trys planai

Nelegalius migrantus planuojama apgyvendinti koncentruojant netoli pasienio, Vidaus reikalų ministerija tam yra parengusi atitinkamus planus, sako vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Aš pristačiau planą A, B ir C, jis jau įgyvendinimo procese. Pirmas, A, Dieveniškės, 500 (žmonių) greituoju būdu galėtų būti apgyvendinti, nes ten yra ir pastatas, yra galimybės apgyvendinti ir palapinėse, angaruose, konteineriuose, ir yra galimybė daugiau nei 1000 ten apgyvendinti“, – penktadienį per spaudos konferenciją sakė A. Bilotaitė.

Pasak jos, siekiama neišbarstyti neteisėtų migrantų skirtingose vietose, kad būtų lengviau organizuoti logistiką, taip pat apsaugą.

„Tai padėtų procesą valdyti, nes yra logistika, maitinimas, higienos dalykai, saugumo dalykas, kad neišbarstytume mes savo žmonių skirtingose vietose, nekeltume baimių ir grėsmių mūsų gyventojams. Mūsų tikslas – koncentruoti apgyvendinimą netoli pasienio esančiose teritorijose“, – pažymėjo ministrė.

„Planas B, Švenčionių rajono pasiūlyta teritorija, 16 hektarų, palapinių miestelis, C – Žemės ūkio ministerijos pasiūlytas 26 hektarų sklypas Švenčionių rajone, Magūnų seniūnijoje“, – migrantų apgyvendinimo planą pristatė A. Bilotaitė. 

Pasak jos, kitos savivaldybės taip pat yra pateikusios savo siūlymus, kur galėtų laikinai priimti neteisėtus migrantus.

„Tai yra pasiūlymas, kad galėtume apgyvendinti 2100 žmonių. Bet noriu aiškiai pasakyti – mes to užklausėme tam, kad žinoti ir įsivertinti, kokios yra mūsų galimybės. Mes tikrai neplanuojame neteisėtų migrantų apgyvendinti šalia gyvenamųjų vietovių, gyvenamuosiuose vietose, nes mūsų strategija yra kitokia – mes planuojame tuos žmones apgyvendinti konkrečiose koncentruotose stovyklavietėse, kad galėtume žymiai lengviau užtikrinti tiek logistinius, tiek higienos, tiek saugumo reikalavimus“, – kalbėjo vidaus reikalų ministrė.

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla teigė, kad jau nuo pirmųjų išaugusio migrantų srauto dienų policija sustiprino patruliavimą, stebimi į Lenkiją išvykstantys automobiliai, kad Lietuva netaptų „pereinamuoju kiemu“ toliau į Vakarus siekiantiems pakliūti migrantams.

„Pradedame kartu su mūsų partneriais pasieniečiais ir muitinės darbuotojais vykstančių Lenkijos kryptimi transporto priemonių ir asmenų stebėseną. Labai aiškiai siunčiame žinutę tiek Rytams, tiek Vakarams, kad tarnybos neleis asmenims, kurie siekia neteisėtai pasinaudoti ar piktnaudžiauti prieglobsčio teise, (pasišalinti), kad Lietuva netaptų pereinamasis kiemas“, – sakė R. Požėla.

Anot jo, „šalies teritorijoje nuo pat pirmų dienų sustiprintas patruliavimas, atkreipiant dėmesį į transporto priemones ir jose esančius asmenis, kurie yra ne europinio gymio, tikrinant jų kelionės teisėtumo tikslus“.

R. Požėla teigė, kad policijos pareigūnai taip pat lanko pasienio regiono gyventojus vienkiemiuose, susitinka su bendruomenėmis, instruktuoja, kaip elgtis sutikus migrantus, išvengti konfliktų.

Policija taip pat saugo neteisėtų migrantų apgyvendinimo vietas, užtikrindama tvarką jose, taip pat prižiūrėdama, kad migrantai iš jų nepasišalintų.

Lietuva pastaraisiais mėnesiais susiduria su beveik dvidešimt kartų išaugusiais nelegalių migrantų srautais Baltarusijos pasienyje. Lietuvos pareigūnai teigia, kad tai – organizuota Baltarusijos režimo hibridinė ataka prieš Lietuvą.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video