Nelegalių migrantų rajone nebūtų kur apgyvendinti (5)

Publikuota: 2021-06-30 Kategorija: Politika
Nelegalių migrantų rajone nebūtų kur apgyvendinti
„Rokiškio Sirenos“ nuotr. / Nelegaliems migrantams krautis lagaminų į Rokiškį nereikės: nėra kur jų apgyvendinti.

Pasklido žinia, kad kai kuriose šalies savivaldybėse bus apgyvendinti iš Baltarusijos plūstantys nelegalūs migrantai. Ar jų sulauksime ir mūsų rajone?

Planuoja apgyvendinti net kultūros centruose
Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT), taip pat Druskininkų, Ignalinos, Lazdijų, Švenčionių, Varėnos ir Zarasų rajonų merais ar atstovais aptarė užsieniečių apgyvendinimo galimybes. Pasak ministrės, nemažėjant nelegalios migracijos srautams, su savivaldybėmis ieškoma sprendimų, kaip apgyvendinti užsieniečius, kurie iki šiol apgyvendinami Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) patalpose. Vidaus reikalų ministerijos (VRM) duomenimis, VSAT padaliniuose galima apgyvendinti 835 asmenis, dabar užimtos 444 vietos. Iš viso šiemet į Lietuvą iš Baltarusijos bandė patekti 636 neteisėti migrantai, daugiausia – irakiečiai. Šis skaičius yra beveik aštuonis kartus didesnis, nei buvo per visus 2020-uosius. Savivaldybių atstovai sakė, kad migrantai galėtų būti apgyvendinti mokyklose ar kultūros centruose.

Rajone nėra laisvų patalpų
Rajono meras Ramūnas Godeliauskas, paklaustas, ar mūsų rajone taip pat neketinama apgyvendinti nelegalių migrantų, teigė, kad kol kas tai nenumatyta. „Apie tai, kad migrantai gali būti apgyvendinti šalies savivaldybėse, be abejo, kalbama. Bet konkrečių žingsnių, planų juos apgyvendinti pas mus kol kas nėra“, – sakė meras.
Tačiau plūstant nuolatiniam migrantų srautui, tikimybė, kad jie galėtų būti ir mūsų rajone, neatmestina? „Pirmiausia, nelegalių migrantų apgyvendinimui reikia patalpų. Tai turėtų būti valstybės turtas, kuriuo disponuoja Turto bankas. Tokio turto mūsų rajone laisvo faktiškai nėra. Na, nebent Aleksandravėlės buvusi mokykla“, – sakė pašnekovas. Kiek kainuotų tokio turto pritaikymas, migrantų apsauga, meras vertinti nelinkęs – tuo turės rūpintis, jei prireiks, Vidaus reikalų ministerija.
Kaip jau aukščiau rašyta, kalbama, kad migrantus galima apgyvendinti, pavyzdžiui, mokyklose. Meras sako, kad pas mus tokios galimybės nėra. Kalbant apie mokyklų pastatus, akivaizdu, kad pirmiausia šauna į galvą Kriaunų mokyklos pavyzdys. „Tikrai ne. Tas pastatas nėra laisvas. Ten vykdomi bendruomenės projektai, todėl migrantų Kriaunų mokykloje tikrai neįkurdinsime“, – sakė meras.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video