Ministerija klausia žmonių, dėl kokių svarbių priežasčių galima nutraukti pensijų kaupimą (apklausa) (0)

Publikuota: 2024-03-14 Kategorija: Politika
Ministerija klausia žmonių, dėl kokių svarbių priežasčių galima nutraukti pensijų kaupimą (apklausa)
Rokiškio Sirena nuotr. / Asociatyvi nuotr.

Konstituciniam Teismui (KT) praėjusią savaitę paskelbus, jog turi būti numatyta galimybė žmonėms nutraukti pensijų kaupimą dėl svarbių priežasčių anksčiau nei sukanka pensijos amžius, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) prieš siūlydama įstatymų pataisas ketina atsiklausti visuomenės ir ekspertų nuomonės.

Norima diskutuoti ir išgryninti siūlymus, kokios aplinkybės turėtų būti laikomos svarbiomis priežastimis, ketvirtadienį pranešė ministerija.

Anot ministrės Monikos Navickienės, antrosios pakopos pensijų kaupime šiuo metu dalyvauja apie 1,4 mln. žmonių, todėl svarbu išgirsti kuo daugiau nuomonių šiuo klausimu ir priimti gerai pasvertus sprendimus. 

„Turime labai aiškias gaires, esame išstudijavę kitų šalių patirtį, apibrėžiant, kokiais atvejais kaupiantiesiems senatvei pensijų fonduose leidžiama išsiimti pinigus. Tačiau, suprasdami, kad tai palies kas antrą mūsų gyventoją, norime apie tai diskutuoti plačiau ir giliau“, – pranešime sakė M. Navickienė.   

Anot ministerijos, Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) ekspertai teigia, kad iš pensijų fondų dažniausiai leidžiama išsiimti ar pasiskolinti pinigų dėl sunkios ligos, negalios, iškilus grėsmei prarasti vienintelį būstą, jo įsigijimui ar renovacijai, taip pat trumpalaikiams darbuotojams užsieniečiams.  

Ministerijos interneto svetainėje apklausa vyks iki kovo 26 dienos. Vėliau rezultatai bus apibendrinti ir pristatyti visuomenei. Kovo 27 dieną vyks ekspertų ir suinteresuotų šalių diskusija. 

KT praėjusią savaitę paskelbė, kad Pensijų kaupimo įstatyme nenumatyta galimybė žmonėms nutraukti pensijų kaupimo sutartį dėl svarbių priežasčių prieštarauja Konstitucijai. Tokia priežastimi KT nurodo iš esmės pasikeitusias žmogaus gyvenimo aplinkybes, dėl kurių jo kaupimas pensijai tampa itin apsunkintas. 

Apklausą rasite čia: https://bit.ly/3wVvWyL.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video