Ledo ritulio aikštelė, Obelių „Žalioji...“ Skubos naudą velniai gaudo? (7)

Publikuota: 2019-06-27 Kategorija: Politika
Ledo ritulio aikštelė, Obelių „Žalioji...“ Skubos naudą velniai gaudo?
L. Dūdaitė-Kralikienė / Nepanašu, kad artimiausiu metu ledo aikštelėje vyktų sporto varžybos.

Šiomis dienomis buvo paskelbtas ledo ritulio komandų, būsimųjų Lietuvos čempionato dalyvių, sąrašas. Nei Rokiškio, nei Juodupės komandų tarp jų nėra. Tiesą pasakius, ir žaisti dabar joms nebūtų kur: antrus metus besitęsia aikštelės tvarkymo darbai. Ir tai ne vienintelis „prizas“, kurį iš ankstesnės rajono valdžios paveldėjo vos porą mėnesių dirbanti naujoji savivaldybės administracija. Rajono meras Ramūnas Godeliauskas sako, kad dedamos visos įmanomos pastangos, kad antrą sezoną iš eilės ledo ritulininkai neliktų „ant ledo“. Tik ar per ketvertą-penketą mėnesių pavyks spėti sutvarkyti tai, ko nepavyko per daugiau kaip metus?

Tikėjosi iki pernykščių Kalėdų – nėra ir šiandien

2013 m. Rokiškis tapo pirmuoju šalies miestu, turinčiu dirbtinio ledo aikštelę. Tąsyk Rokiškį garsinantys ledo ritulininkai džiaugėsi: bus kur čiuožti, varžybas rengti, vaikams ir suaugusiesiems treniruotis. Svajota apie šokių ant ledo vakarus, kitokias pramogas. Rokiškėnai pamėgo aikštelę: žiemos vakarais čia būdavo pilna čiuožėjų.

Tačiau dirbtinis ledas įnoringomis lietuviškomis žiemomis kainuoja nepigiai. O ir valyti jį, paruošti varžyboms kainuoja ir laiko, ir darbo, ir pinigų. Tad jau 2017 m. pavasarį pradėta kalbėti apie tai, ar nevertėtų aikštelę uždengti stogu. Mat tai leistų ledo šaldymo sąnaudas sumažinti maždaug trečdaliu.

Ir štai jau 2017 m. gegužės pabaigoje rajono savivaldybės taryba nusprendė teikti projektą 2018-20 m. Valstybės investicijų programai dėl stoginės statybos. To sprendimo aiškinamajame rašte buvo rašoma, kad projekto biudžetas sudaro 205,2 tūkst. Eur. Pagrindinis finansavimo šaltinis – Valstybės kapitalo investicijos – 143,64 tūkst. Eur (70 proc.), savivaldybės biudžetas – 61,6 tūkst. Eur (30 proc). Ir darbus buvo pradėta planuoti 2018 m. sausį. Stoginės poliai turėjo atsirasti iki lapkričio vidurio, o prieš Kalėdas aikštelė turėjo būti baigta tvarkyti.

Tačiau iki šiandien nei stogo, nei tvarkos aikštelėje nėra. Ir net atsakyti už vėlavimus ir netesybas jau faktiškai nėra kam: stoginės statybų rangovams paskelbta bankroto procedūra.

Išrankiojo jau atliktus darbus ir skelbs naują konkursą

Rajono meras Ramūnas Godeliauskas neslepia: aikštelės tvarkymas vienas iš svarbiausių savivaldybės administracijos darbų. Tik jo dabar jau niekaip nepaskubinsi. Visų pirma savivaldybės specialistai peržiūrėjo projekto technines specifikacijas, iš projekto išrinko rangovo jau padarytus darbus. Likusiems skelbiamas konkursas ir bus ieškoma kito rangovo. Suskaičiuota, kad neatliktų darbų vertė apie 200 tūkst. Eur. Tiek bus siekiama gauti per Valstybės investicijų programą. Ar pavyks – neaišku, nes projektų svarstymas numatytas tik liepą. „O iš vidinių rajono savivaldybės resursų rasti 200 tūkst. Eur stoginės statymui – labai didelė suma“, – neslepia meras. Jis pabrėžė, kad rajono savivaldybė darys viską, kad ledo ritulininkai antrą sezoną neliktų be ledo.

Stringančių projektų yra daugiau

Ledo ritulio aikštelės stoginės projektas – ne vienintelis įstrigęs. Tik jame bent jau savivaldybės pinigų nėra įkišta. Kaip prasitarė rajono meras, tokių projektų „paveldėta“ daugiau. Vienas jų – Obelių kultūros centro, vietos liaudies vadinamo tiesiog „Žaliąja“ statybos. Pernai senasis pastatas buvo nugriautas, o tolesni darbai – nė iš vietos. Tiesa, ir nugriautas pastatas sugebėjo pakenkti buvusiam rajono merui Antanui Vagoniui: „prigautas“ kad darbo metu ir tarnybiniu automobiliu vyko į priešrinkiminius debatus Lietuvos televizijos Kauno studijoje, jis teisinosi, kad į Kauną vyko tvarkyti būtent „Žaliosios“ reikalų, o debatai, taip sakant, buvo pakeliui... Visgi Vyriausioji tarnybinės etikos komisija manė kitaip...

Rajono meras R. Godeliauskas atviras: ir „Žaliosios“ darbai stringa. Ir strigo nuo pat pradžių. Pirmiausia, buvo nesudaryta sutartis su mažiausią kainą pasiūliusiu rangovu. Ir tai rajono savivaldybei kainuoja 20 tūkst. Eur iš savos kišenės. Mat sutartis pasirašyta pažeidžiant nustatytą tvarką. „O esamas rangovas įsipareigojimų nevykdo, vengia bendrauti“, – sako meras.  Kas trukdo tokį rangovą pasiųsti velniop? Pasirodo, praėjusios rajono valdžios dosnumas: sumokėti 100 tūkst. Eur avanso. Kam reikėjo mokėti avansą, ir dar tokią sumą? Meras gūžčioja pečiais. Maža to, pasirašytoje sutartyje nenumatyti jokie svertai, jei rangovas vėluotų ar vilkintų darbus.

Jau pajudėjo

Obelių bendruomenės namų (kitaip „Žaliosios“) projektu besirūpinanti rajono savivaldybės Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus vyriausioji specialistė Dovilė Pučinskienė „Rokiškio Sirenai“ teigė, kad su šio projekto rangovais būta bėdų. Tačiau birželio 26-ąją pagaliau darbai pajudėjo. „Mano žiniomis, vakar jie dirbo. Manau, kad dirba ir šiandien“, – birželio 27-ąją „Rokiškio Sirenai“ sakė pašnekovė.

Paklausta, kodėl mokėtas avansas, pašnekovė teigė, kad tokie avansai numatyti sutartyse, ir rangovas tuo naudojosi. Jis prašė dar didesnio, 150 tūkst. Eur avanso. „Tačiau pavyko trečdalį jo nusiderėti“, – sakė D. Pučinskienė.

Jei tektų sutartį nutraukti, rangovai, pasak jos, privalėtų grąžinti lėšas. Tik specialistė retoriškai klausia – kas iš to nutraukimo, jei ir taip statybos įmonės nesiveržė tuos bendruomenės namus statyti.

Tikruosius motyvus žino... buvusieji

Kodėl buvo pasirašytos tokios sutartys, kodėl nereikalauta iš rangovų laikytis darbų grafiko? Meras R. Godeliauskas sako, kad tikruosius motyvus žino tik buvusioji valdžia. O esamai, susidūrusiai su paveldėta situacija, belieka svarstyti, kad ankstesniosios klaidas lėmė skuba įgyvendinti projektus, nekompetencija, o gal kitos priežastys...

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video