Kuo užsiima Rokiškio partijų skyriai nerinkiminiu laikotarpiu? | Socialdemokratai (6)

Publikuota: 2021-07-13 Kategorija: Politika
Kuo užsiima Rokiškio partijų skyriai nerinkiminiu laikotarpiu? | Socialdemokratai
LSDP Rokiškio skyriaus nuotr. / LSDP Rokiškio skyrius

Apie partijas ir jų vykdoma veiklą dažniausiai girdime tik kai artėja rinkimai. Tačiau ką jos veikia dabar, kai artimiausiu metu jų nenusimato? Pristatome pirmąjį interviu su Lietuvos Socialdemokratų partijos (LSDP) Rokiškio skyriaus pirmininke Danguole Kondratenkiene.

Kiek narių turi jūsų skyrius?

Šiuo metu LSDP Rokiškio skyriuje yra 355 nariai. Mūsų skyrius vienas gausiausių LSDP skyrių Lietuvoje.

Kaip kiekvienas iš narių prisideda prie partijos veiklos?

Mūsų skyrius daug metų pasižymi įvairiapuse veikla: nuo politinės, kultūrinės, aplinkos puoselėjimo iki labdaringos. Taigi kiekvienas narys turi galimybę rinktis, kokioje srityje savo gebėjimus ir pomėgius realizuoti. Bičiuliai dalyvauja partijos organizuojamuose renginiuose, prisideda kaip partneriai prie kultūrinių, sportinių, socialinių akcijų, varžybų tiek mūsų rajone, tiek ir šalies mastu. Skyriaus nariai daug talkina rinkimų agitacijos laikotarpiu ir pačių rinkimų metu.

Koks yra LSDP Rokiškio skyriaus vaidmuo bendrame nacionalinės politikos kontekste? Rokiškio rajono politiniame kontekste?

Mūsų skyrius aktyvus nacionalinėje politikoje. Turime aukštas pozicijas. LR Seime dirba Sėlos rytinės apygardos vienmandatėje išrinktas bičiulis, Seimo narys Vidmantas Kanopa, jis yra Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas. Partijos pirmininkės Vilijos Blinkevičiūtės pavaduotoju ir partijos valdyboje dirba Tadas Barauskas, respublikinio LSDP prezidiumo narė – bičiulė Dainora Mineikienė. T. Barauskas rajone eina atsakingas pareigas – yra mero pavaduotojas, mero patarėju dirba mūsų bičiulis Vytautas Saulis. Taigi, Rokiškio skyriaus nuomonė girdima ir matoma tiek partijoje, tiek ir nacionalinėje politikoje.

Dažniausiai apie partijas ir jų vykdoma veiklą girdime tik rinkiminiu laikotarpiu. Kuo jūsų skyrius užsiima dabar, kai artimiausiu metu nenusimato jokių rinkimų?

Partijos veikla vyksta nenutrūkstamai. Žinoma, laikotarpiu tarp rinkimų ne taip aktyviai. Karantino metu su bičiuliais bendraudavome per nuotolį, dabar jau turime galimybių susitikti gyvai ir aptarti politinius bei kitus skyriui svarbius klausimus.

Kiekvienas esame mūsų rajono žmogus, turintis tiesiogines pareigas, priklausome vienai ar kitai bendruomenei ir organizacijai. Kasdieniu darbu ir idėjomis prisidėti prie rajono įvaizdžio puoselėjimo, gerovės kūrimo – prasminga veikla, duodanti vaisių ir partijos įvaizdžiui.

Mūsų rajono – Sėlos rytinėje apygardoje – į LR seimą buvo išrinktas LSDP narys Vidmantas Kanopa. Kiek tenka su juo bendradarbiauti? Ar dažnai kartu diskutuojate, kokius politinius sprendimus būtų geriausia priimti?

Su Seimo nariu labai dažnai diskutuojame, tariamės dėl pozicijų svarbiausiais šalies, rajono ir mūsų skyriaus klausimais. Daug diskusijų susilaukė numatomi pokyčiai dėl tiesioginių merų rinkimų. Socialdemokratų frakcija Seime parengė Konstitucijos keitimo projektą, įteisinantį tiesioginius merų rinkimus. Deja valdantieji atmetė šį projektą. Lieka neaišku, ar bus galimybė rinkti merus tiesiogiai, kokios bus mero funkcijos? Kitas daug diskusijų sukėlęs klausimas – šių metų valstybės biudžeto koregavimas. Prezidentas pasiūlė koreguoti šį įstatymą didinant žmonių realias pajamas, socialdemokratai - didinti atlyginimus mokytojams, dėstytojams, socialiniams ir kultūros darbuotojams. Taip pat didinti išlaidas kelių priežiūrai. Bet Seimo valdantieji, turėdami daugumą, atmetė visus šiuos siūlymus, taip pat ir LR Prezidento.

Karštas klausimas – parlamento valdančiųjų siekis iš LR Prezidento atimti Konstitucijoje numatytas valstybės atstovavimo funkcijas užsienio šalyse ir ES institucijose. Klausimas – kodėl taikomi dvigubi standartai, jeigu lygintume kadenciją baigusios prezidentės Dalios Grybauskaitės ir prezidento Gitano Nausėdos įgaliojimus atstovauti Lietuvai?

Neseniai LSDP patyrė permainas – buvo išrinkta nauja partijos pirmininkė V. Blinkevičiūtė, dėl nevieningos pozicijos lyčiai neutralaus partnerystės įstatymo klausimu iš partijos traukėsi aktyvūs jauni partijos nariai. Ar Rokiškyje teko patirti šių įvykių atgarsius?

Gegužės mėnesį visuotiniuose LSDP rinkimuose partijos pirmininke išrinkta viena populiariausių šalies politikių, Europos parlamento narė Vilija Blinkevičiūtė. Apklausos parodė, kad šis sprendimas visuomenėje buvo sutiktas labai teigiamai – jos ir partijos reitingai auga. V. Blinkevičiūtė, pagal sociologinius tyrimus, dabar populiarumu nusileidžia tik prezidentui G. Nausėdai, o LSDP reitingas per pora mėnesių beveik padvigubėjo. Taigi, galima teigti, jog tikroji kairioji politinė jėga -socialdemokratų partija - reikalinga Lietuvai. Mūsų partijos lyderė puikiai žinoma ne tik Lietuvoje, bet ir ES.
Dėl partnerystės įteisinimo. LR Seime balsuojant dėl partnerystės įstatymo pateikimo, mūsų Seimo narys Vidmantas Kanopa balsavo prieš. Tai buvo ne spontaniškas, o pasvertas veiksmas. Partnerystės klausimas visuomenę supriešino, pagal tyrimus, didžioji visuomenės dalis tokiam įstatymui, kokį norima svarstyti Seime, nepritaria. Seimo nariai yra tautos atstovai ir, manau, turi atsižvelgti į rinkėjų valią ir poziciją. Klausimas visuomenėje per siaurai ir menkai išdiskutuotas, tam reikia daugiau laiko ir didesnio visuomenės įtraukimo bei įsitraukimo. Mūsų skyrius Seimo nario poziciją palaiko, skyriuje šis įstatymo projektas didesnių atgarsių neturėjo.

Atviras klausimas – galbūt apie ką nors norite papasakoti, kuo nors pasidžiaugti?

Džiaugiuosi kiekvienu mūsų skyriaus bičiuliu, kad esame vieningi, kad suprantame vienas kitą. Nors kartais karštai diskutuojame ir nuomonės nesutampa, bet visada randame konstruktyvius sprendimus. Didžiuojamės mūsų partijos bičiuliu, LR Seimo nariu Vidmantu Kanopa, aktyviai dirbančiu parlamente, svariai prisidedančiu sprendžiant rajonui ir šaliai aktualias problemas. Noriu pasidžiaugti mūsų skyriaus buvusiu pirmininku Tadu Barausku, partijos pirmininkės V. Blinkevičiūtės aukštai įvertintu ir pakviestu dirbti pavaduotoju. Taip pat ir skyriaus nare Dainora Mineikiene. ji ypač aktyviai dirba Lietuvos socialdemokračių moterų sąjungoje, yra Orintos Leiputės (sąjungos pirmininkės) pavaduotoja. Ypač aktyviai dirba ir yra pakankamai matomas su savo originaliomis iniciatyvomis Rokiškio skyriaus moterų socialdemokračių klubas.
Labai tikiuosi, kad Lietuvoje bus daugiau kairiosios politikos. O tai – daugiau teisybės, socialinio teisingumo, atviresnio požiūrio į kiekvieną žmogų.

Ačiū už pokalbį.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video