KAM siūlo šauktinių pertvarką: numatoma šešių mėnesių tarnyba, įtraukiami ir studentai (0)

Publikuota: 2023-08-08 Kategorija: Politika
KAM siūlo šauktinių pertvarką: numatoma šešių mėnesių tarnyba, įtraukiami ir studentai
Rokiškio Sirena nuotr. / Karinė technika

Pertvarkant šaukimo į kariuomenę tvarką, Krašto apsaugos ministerija (KAM) antradienį pasiūlė, kad šiuo metu galiojanti devynių mėnesių tarnyba daliai šauktinių galėtų būti sutrumpinta iki pusmečio.

Tai numatyta antradienį ministerijos registruotuose projektuose. Pateikti siūlymus privalomosios pradinės karo tarnybos pertvarkai KAM žadėjo dar šių metų pradžioje.

Įstatymo projekte rašoma, kad devynių mėnesių tarnyba gali būti sutrumpinama, bet ne ilgiau kaip tris mėnesius. Tarnybos sutrumpinimo sąlygas ir tvarką nustatys Lietuvos kariuomenės vadas.

Planuojama, kad devynių mėnesių trukmės tarnybą atliktų nuo 50 iki 65 proc. prievolininkų, o pusmečio trukmės tarnybą – nuo 35 iki 50 proc. prievolininkų.

Pokyčiai studentams

Pakeitimuose taip pat numatyta, kad tarnybą turės atlikti ir aukštųjų mokyklų studentai, dalyvaudami Jaunesniųjų karininkų vadų mokymuose arba stodami į Krašto apsaugos savanorių pajėgas ir taip suderindami ją su studijomis. Ši tarnyba gali vykti savaitgaliais ar vasaromis.

Šaukiamojo amžiaus riba siektų 18 – 21 metus vietoje dabartinių 18 – 23 metų. Savanoriškai tarnybą norintys atlikti asmenys, kaip ir dabar, galėtų tą padaryti 18 – 38 metų amžiaus.

Taip pat siūloma, kad karo prievolininkai, įgiję profesijas, kurių atstovų trūksta kariuomenėje, galėtų tarnauti tris mėnesius. Tokių asmenų šaukiamojo amžiaus riba siektų iki 30 metų. Šiais pokyčiais siekiama, kad kariuomenės aktyvųjį rezervą papildytų asmenys, kurių profesijos reikalingos ginkluotųjų pajėgų karo meto struktūrai, rašoma pataisų aiškinamajame rašte. KAM duomenimis, šiuo metu karo meto struktūrai užpildyti trūksta apie 2 tūkst. specialistų.

Dviejų mėnesių tarnybos trukmė nustatoma asmenims, neatitinkantiems sveikatos reikalavimų, bet vis tiek išreiškusiems norą tarnauti.

Prievolininkas – nuo 17 metų

Įsigaliojus naujai tvarkai, karo prievolininko statusą asmuo įgytų nuo 17 metų.

Tai reikštų, kad dar būdamas nepilnamečiu jaunuolis atsidurtų šauktinių sąrašuose ir būtų įpareigotas pasitikrinti sveikatą Lietuvos kariuomenės gydymo įstaigose, kad sulaukęs pilnametystės ir baigęs mokyklą būtų pasiruošęs iš karto tarnauti.

Taip pat, siekiant užkirsti kelią tarnybos vengimui, nustatomas 30 metų šaukiamasis amžius asmenims, kurie buvo paskirti atlikti tarnybos, tačiau į ją neatvyko.

Tarnybą baigusio šauktinio buvimo aktyviajame kariuomenės rezerve trukmė pailgėtų nuo 10 iki 15 metų. Tai leistų juos šaukti įgūdžių atnaujinimui ilgesnį laikotarpį ir didintų aktyviojo kariuomenės personalo rezervo skaičių.

Finansinės paskatos

Įstatymo projekte taip pat numatomos finansinės paskatos – tiek šauktiniams, tiek jų darbdaviams.

Nuo septinto iki devinto tarnybos mėnesio šauktiniams piniginės išmokos bus didinamos tris kartus. Kaip nurodo KAM, taip siekiama papildomai motyvuoti karo prievolininkus ilgesnei tarnybai. Po tarnybos visiems šauktiniams vienus metus galės būti kompensuoti lengvojo automobilio vairuotojo kursai.

Tuo atveju, kai šauktinis nebegrįžta į buvusią darbovietę, jam skiriama vieno mėnesio darbo užmokesčio subsidija.

Tuo metu devynių mėnesių tarnybą baigusį šauktinį įdarbinusiam darbdaviui darbo užmokesčio subsidija būtų mokama pusę metų. Jei šauktinis tarnavo trumpiau, už kiekvieną tarybos mėnesį būtų kompensuojama dviejų trečdalių mėnesinio darbo užmokesčio dydžio suma.

KAM anksčiau skelbė besitikinti, kad po pertvarkos 2030 metais aktyvusis Lietuvos kariuomenės rezervas padidės iki maždaug 47 tūkstančių.

Ministerija taip pat anksčiau teigė, kad pokyčiai leis kas metus pašaukti 5 tūkst. karo prievolininkų vietoje dabartinių 3,8 tūkstančio.

Pertvarkai dar turės pritarti Vyriausybė ir Seimas.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video