Insinuacijos baigėsi: Rokiškio rajone paskelbta ekstremali situacija (1)

Publikuota: 2019-06-28 Kategorija: Politika
Insinuacijos baigėsi: Rokiškio rajone paskelbta ekstremali situacija
Rokiškio rajono savivaldybės / Pasėlių būklė – katastrofiška.

Baigėsi žemdirbių ir politikų ginčai, kas kiek ir kokių prašymų bei kreipimųsi padavė, kad rajone būtų skelbiama ekstremali situacija (apie šiuos ginčus „Rokiškio Sirena“  rašė vakar straipsnyje „Rajono savivaldybė neigia spekuliacijas dėl ūkininkų prašymo“) bei svarstymai dėl ekstremaliosios situacijos. Rajono savivaldybės ekstremalių situacijų komisija, vadovaujama savivaldybės administracijos direktoriaus Andriaus Burnicko, paskelbė ekstremaliąją situaciją dėl sausros.

Javapjūtė jau kitą savaitę?

Nors  akivaizdu, kad tarp Lietuvos ūkininkų sąjungos Rokiškio skyriaus ir Nederlingų žemių naudotojų asociacijos valdybos nario rokiškėno Jono Venslovo yra perbėgusi juoda katė, tačiau abi rajono ūkininkus vienijančios organizacijos sutinka su tuo, kad situacija dėl sausros yra katastrofiška. Kaip rajono taryboje sakė meras Ramūnas Godeliauskas, nesvarbu, kiek raštų ir prašymų dėl ekstremalios situacijos gauta, sprendžiama bus atsižvelgiant į esamą situaciją.

O ji katastrofiška. Lietuvos ūkininkų sąjungos Rokiškio skyriaus vadovės Linos Meilutės-Datkūnienės rašte savivaldybei teigiama, kad sausros poveikis buvo matyti jau gegužę: nesudygo 30-50 proc. pasėlių. Nukentėjo ne tik grūdų, bet ir galvijų augintojai. Delsdami pradėti ganiavą, ūkininkai prarado nemažai primilžio, o ruošiant pašarus paaiškėjo, kad jų trūks, nes prišienauta 30-50 proc. mažiau.

J. Venslovas aiškino, kad pagal dabartinę javų būklę kombainai į laukus turėtų išvažiuoti jau kitą savaitę, o ne prieš šv. Oną, arba liepai perkopus į antrąją pusę.

Kodėl reikia ekstremalios situacijos?

Ekstremali situacija reikalinga ūkininkams visų pirma dėl to, kad sausra būtų pripažinta nenugalima jėga, kitaip force majeure. Dėl to galima peržiūrėti įsipareigojimus supirkėjams, paramą žemdirbiams dalijančioms institucijoms. Dėl stichinės sausros ir valstybė ūkininkams skiria paramą. Tiesa, pernai ji buvo gana simbolinė – J. Venslovos teigimu, 8 Eur už hektarą, bet daug svarbesnė buvo force majeure aplinkybė, dėl kurios ūkininkai galėjo įrodinėti, kad pasėliai arba nesudygo, arba nunyko, nedavė pageidaujamo derliaus.

Paskelbė ekstremalią situaciją

Šiandien, birželio 28-ąją į posėdį rinkosi ekstremalių situacijų komisija. Ir ji paskelbė ekstremalią situaciją dėl sausros. Tačiau komisijos nariams rūpėjo ne vien ūkininkų bėdos. Buvo atkreiptas dėmesys, kad sparčiai senka vandens telkiniai. „Aktyviai stebėsime padėtį ir prireikus imsimės visų priemonių, kad vandens tiekimas žmonėms būtų pilnai užtikrintas. Kiek žinau, mieste problemų su vandens tiekimu nėra“, - informavo ekstremalių situacijų komisijos pirmininkas A. Burnickas

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video