Ieško galimybių... atspausdinti galimybių pasus (2)

Publikuota: 2021-08-19 Kategorija: Politika
Ieško galimybių... atspausdinti galimybių pasus
„Rokiškio Sirenos“ nuotr. / Galimybių pasas lengvai prieinamas tiems, kurie turi kompiuterius ar išmaniuosius telefonus. O likusiems?

Nuo rugsėjo 13-osios neturintieji vadinamojo Galimybių paso šalies gyventojai patirs įvairiausių apribojimų. Siekdama išvengti pirminės sveikatos apsaugos grandies kolapso rugsėjo viduryje, kai vyresni žmonės masiškai užplūs poliklinikas, rajono valdžia jau dabar ieško galimybių kaip padėti rajono gyventojams gauti tuos Galimybių pasus. 

Tiems, kurie dirba kompiuteriu, įgudę naudotis išmaniuoju telefonu, namuose ar darbe turi spausdintuvą, gauti Galimybių pasą nėra jokios bėdos. O ką daryti tiems, ypač vyresnio amžiaus rajono gyventojams, kurie naudojasi vadinamaisiais mygtukiniais telefonais, o artimoje aplinkoje neturi nei kompiuterio, nei interneto, nei spausdintuvo. O ir prisijungti prie e-sveikatos sistemos nemoka? Be Galimybių paso apsieiti irgi sudėtinga: jis bus reikalingas ne tik darbe, bet ir keliaujant, einant į renginius, lankantis didesnėse parduotuvėse.

Rajono meras Ramūnas Godeliauskas neslepia: šalies valdžia elgiasi kaip visada: sugalvojo idėją, bet nepasivargino pagalvoti, kaip ji bus įgyvendinta ir veiks realybėje. Meras su siaubu žvelgia į šalies valdžios idėją Galimybių pasus spausdinti pavesti... šeimos gydytojams. Jo manymu, taip rugsėjį bus paralyžuota visas pirminės sveikatos priežiūros grandies medikų darbas: jie, užuot rūpinęsi žmonių sveikata, dirbs... spausdintuvais. „Ar gydytojo darbas – galimybių pasus spausdinti?“ – retoriškai klausė meras.

Jo žodžiai, panašu, kad bus pranašiški: jau dabar didėja krūviai šeimos gydytojams, mat gyventojai visoje šalyje pradeda iš anksto rūpintis Galimybių pasais. Tokią problemą jau praėjusią savaitę kėlė Onuškio bendruomenės žmonės. „Mūsų vyresnio amžiaus žmonės yra išsigandę. Supraskite, ne kiekvienas jų namuose turi išmanųjį telefoną, kompiuterį. O ką bekalbėti apie tai, kad reikės kažkaip prisijungti prie sistemos, gauti tą Galimybių pasą. O kur jį atsispausdinti? Netgi pas gydytoją nuvažiuoti nėra taip paprasta. Prašysime seniūno, kad skirtų autobusiuką ir nuvežtų vyresnius žmones pasiimti tų Galimybių pasų į Juodupės ambulatoriją“, – kalbėjo Onuškio seniūnaitė Elena Blažienė.

R. Godeliauskas mano, kad Galimybių pasų spausdinimo ir dalinimo naštą užkrauti medikams nėra nei tikslinga, nei sąžininga. O ir gyventojams nepatogu važiuoti iš atokiausių rajono kampelių į gydymo įstaigas. O ką daryti? „Vedame derybas su Registrų centru, kad prisijungti prie sistemos ir Galimybių pasus spausdinti galėtų rajono seniūnijos“, – sakė meras. Jis prognozavo, kad neapgalvota Galimybių pasų dalinimo ir jų patikros sistema sukels nemenką sumaištį. „Galimybių pase nėra žmogaus nuotraukos. Ten nurodyta tik vardas, pavardė ir gimimo data. Vadinasi, tikrintojas ne tik turės pažiūrėti į Galimybių pasą, bet ir patikrinti, ar jo duomenys nesiskiria nuo to žmogaus, kuris jį pateikia, duomenų, taigi, pastarasis turės dar ir asmens dokumentą rodyti. Žinoma, bus gaištamas laikas, bus įvairių nesusipratimų“, – prognozavo jis.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video