Grupė parlamentarų siūlo įteisinti Blaivybės dieną (5)

Publikuota: 2020-05-11 Kategorija: Politika
Grupė parlamentarų siūlo įteisinti Blaivybės dieną
Rokiškio Sirena nuotr. / Alkoholiniai gėrimai

Grupė įvairioms Seimo frakcijoms priklausančių parlamentarų siūlo naują atmintiną dieną – Blaivybės.

Anot jų registruotos Atmintinų dienų įstatymo pataisos, Blaivybės diena turėtų būti minima birželio 3-iąją.

Ši diena jau yra paskelbta atmintina, ji vadinama Sąjūdžio diena – prisimenant Lietuvos persitvarkymo sąjūdį, atvedusį šalį į nepriklausomybės atkūrimą.

Pasak Blaivybės dienos iniciatorių, tarp kurių yra ir sveikatos apsaugos ministras „valstietis“ Aurelijus Veryga, ir konservatorius Antanas Matulas, šia diena reikėtų paminėti vyskupo Motiejaus Valančiaus XIX amžiuje įsteigtą blaivybės sąjūdį.

Juoba, kad 2021 metais bus minimos M. Valančiaus 220-osios gimimo metinės.

Blaivybės diena siūloma skelbti birželio 3-iąją, nes tą dieną 1989 metais Vilniuje, Kalnų parke, įvyko svaigalų išpylimo į kanalizaciją akcija „Lietuva! Negersiu – verčiau išpilsiu!“.

„(...) į alkoholio išpylimo akciją buvo suėję keliasdešimt tūkstančių žmonių, kurie tikėjosi atsikratyti ne tik okupacijos pančių, bet ir dvasinės vergijos, į kurią daugelį žmonių įstūmė alkoholizmas ir kvaišalai“, – teigia projekto autoriai.

Anot jų, alkoholio vartojimas Lietuvoje per metus padaro apie 0,4 mlrd. eurų žalos, o valstybė už kiekvieną iš alkoholio verslo į biudžetą patenkantį eurą išleidžia apie penkis eurus jo sukeltoms  pasekmėms likviduoti.

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video