G. Nausėda pasirašė pataisas, dėl kurių NPD augs 20 proc. iki 747 eurų (0)

Publikuota: 2023-12-28 Kategorija: Politika
G. Nausėda pasirašė pataisas, dėl kurių NPD augs 20 proc. iki 747 eurų
Rokiškio Sirena nuotr. / Pinigai

Prezidentas Gitanas Nausėda pasirašė Seimo priimtas Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisas, dėl kurių kitąmet neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) didėja 20 proc. iki 747 eurų.

„Jei 2019 metais neapmokestinamųjų pajamų dydžio ir minimalios algos santykis sudarė vos 54 proc., tai 2024 metais neapmokestinamosios pajamos sieks jau 81 proc. nuo minimalios algos. Tai de facto reikšmingas progresas, kuris turi neišsikvėpti ir ateityje“, – Prezidentūros pranešime cituojamas prezidentas. 

Minimalią mėnesio algą (MMA) uždirbantieji kitais metais dėl MMA ir NPD pokyčių per mėnesį „į rankas“ gaus 75,2 euro daugiau, o per metus – 902,4 euro daugiau.

Prezidentas taip pat pasirašė Socialinio draudimo pensijų įstatymo pataisas, kuriomis suvienodinamos sąlygos visiems pensininkams nustatyti negalią, o sunkią negalią turintiems – gauti specialią senatvės pensiją.

Pokyčius pajus senatvės pensijos amžiaus sukakę, sunkiausią negalią turintys asmenys (netekę 70 proc. ir daugiau dalyvumo). Šiai pensininkų grupei bus mokama didesnė senatvės pensija asmeniui su negalia, nepriklausomai kada negalia įgyta – ar iki, ar sulaukus senatvės pensijos amžiaus.

Senatvės pensija asmeniui su negalia, netekusiam 70 proc. ir daugiau dalyvumo, bus apskaičiuojama gaunamą senatvės pensijos dydį padauginant iš daugiklio, kurį įstatymas susieja su atitinkamu netekto dalyvumo lygiu.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video