Ekstremalių situacijų komisijos vadovas: blogėjančiai covid-19 situacijai ruošiamasi (9)

Publikuota: 2021-09-30 Kategorija: Politika
Ekstremalių situacijų komisijos vadovas: blogėjančiai covid-19 situacijai ruošiamasi
„Rokiškio Sirenos“ nuotr. / Ekstremalių situacijų komisijos vadovas Andrius Burnickas mano, kad ateityje planuojant renginius, teks labiau atsižvelgti į sezoniškumą.

Rajono ekstremalių situacijų komisijos vadovas, savivaldybės administracijos direktorius Andrius Burnickas atviras: jei šalyje auga covid-19 atvejų skaičius, tai ir mūsų rajonas – ne išimtis. Žinoma, situacija yra ne tokia bloga, kaip kai kuriose šalies savivaldybėse: nėra nuotoliniu būdu dirbančių klasių, nėra užkišta covid-19 pacientais ligoninė, tačiau rajonas visgi renka masinių renginių „derlių“.

Savivaldybė nuo žmonių neužsidaro

Pokalbį su rajono savivaldybės administracijos direktoriumi ir Ekstremalių situacijų komisijos vadovu A. Burnicku „Rokiškio Sirena“ pradėjo nuo skaitytojos klausimo: kur galima pasveikinti jaunavedžius? Ar tik lauke, ar galima ir užeiti į savivaldybės patalpas? „Rajono savivaldybė nuo žmonių neužsidaro, durų, kaip anksčiau, nerakiname. Veikia ir vieno langelio principas, ir Archyvų ir civilinės metrikacijos skyrius. Taigi, ir sveikinti galima. Į salę leidžiama užeiti nebent ypatingais atvejais, bet hole prie jos sveikinti galima“, – sakė pašnekovas.

Šalies premjerė Ingrida Šimonytė rekomendavo pereiti prie nuotolinio darbo. Kaip ketina elgtis rajono savivaldybė? „Kadangi nėra karantino, užsidaryti visiškai neplanuojame. Taikysime mišrų darbo būdą: tie žmonės, kuriems nereikia priimti interesantų, dalį darbo laiko dirbs nuotoliniu būdu“, – sakė administracijos direktorius.

Kokia situacija rajono savivaldybėje dėl covid-19? „Neskaitant mero, covid-19 iš viso kolektyvo serga vienas Kazliškio seniūnijos darbininkas“, – sakė A. Burnickas.

Tačiau bendra situacija kelia nerimą: covid-19 rajone serga jau kelios dešimtys žmonių, todėl budrumo prarasti nereikėtų. „Tikimės, kad gyventojai bus protingi, ir pas mus situacija išliks geresnė, nei kai kuriuose šalies regionuose֧“, – vylėsi pašnekovas.

Akivaizdu, kad nuotoliniais liks ir rajono tarybos posėdžiai. „Rokiškio Sirena“ primena, kad šiemet įvyko tik vienas „gyvas“ tarybos posėdis. A. Burnickas mano, kad ir nuotoliniu būdu vykstantys posėdžiai nėra blogas pasirinkimas. Tiesa, užtrunka kiek ilgiau nei gyvi.

Ligoninė rengiasi ir kaupia rezervus

Kokia situacija rajono ligoninėje? Pasak A. Burnicko, jau veikia covid-19 skirtas skyrius. Jame yra 25 lovos, iš kurių užimta maždaug pusė. „Nesibaiminkite, ten gydomi ne tik mūsų rajono žmonės“, – sakė Ekstremalių situacijų vadovas.

Jo teigimu, situacija su ligoninės direktore nuolatos aptariama, klausiama, ko trūksta, kokias atsargas reiktų papildyti. „Kaupiami rezervai. Neseniai ligoninė iš Sveikatos apsaugos ministerijos gavo papildomą priemonių siuntą atsargai“, – kalbėjo A. Burnickas. Jis kalbėjo ir apie tai, kad rūpinamasi ne tik medikamentais, bet ir specialia įranga.

Moksleiviai grįžo į klases

Švietimo sektoriuje kol kas situacija taip pat nėra bloga. Pasak A. Burnicko, visos nuotoliniu būdu mokytos klasės vėl grįžo prie kontaktinio ugdymo. Kokia situacija bus ateityje, sunku prognozuoti, bet kol kas ji dar nėra tokia sudėtinga kaip kituose rajonuose.

Ar pabaigsime festivalį „Vaidiname žemdirbiams“?

Pašnekovas mano, kad festivalis nebus nutrauktas. Kol kas tam nėra priežasčių: karantinas nepaskelbtas. „Žmonės salėje privalės dėvėti kaukes, žiūrima, kad nebūtų per tankiai susodinti žiūrovai“, – sakė jis. Tikimasi, kad festivalis šiemet bus baigtas, paskelbti jo nugalėtojai.

Ekspertai mano, kad covid-19 taps sezonine liga, pagal kurią bus orientuojamas šalies kultūrinis gyvenimas. Kitaip sakant, dauguma renginių persikels į pavasario pabaigą, vasarą. A. Burnickas neatmeta, kad taip bus pasielgta ir su festivaliu „Vaidiname žemdirbiams“. „Į liepą jo tikriausiai nenukelsime. Bet pagalvoti, ar neverta jo perkelti, pavyzdžiui, į gegužę, kai susirgimų skaičius ima slopti, tikrai verta“, – sakė A. Burnickas. Jis pabrėžė, kad šiemet to daryti nepavyko, tačiau kitąmet tikrai būtų galima planuoti tam tikrus švenčių kalendoriaus pokyčius.

O kaip gi su kaimų, miestelių šventėmis? A. Burnickas atviras: covid-19 surinko savo derlių ir iš „Obelinės“, ir iš Rokiškio miesto gimtadienio. Nutraukti renginių lyg ir nėra priežasties. Duotas leidimas rengti ir „Kuc kuc Kamajuos“. „Viena, ką galime rekomenduoti: kuo daugiau renginių perkelti į lauką. Tačiau ką reiškia tokia rekomendacija, jei yra prasti orai? Pastarųjų metų patirtis rodo, kad jau rugsėjį vykstant miesto šventei ne visuomet yra geras oras. Tad ką bekalbėti apie vėliau vykstančius renginius“, – kalbėjo A. Burnickas.

Jis renginių organizatoriams ir dalyviams bei žiūrovams siūlo pirmiausia įsivertinti rizikas, ar tikrai viena ar kita šventė yra būtina.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video