Draugystė su Pastovių rajonu bus atnaujinta tik tada, kai Baltarusija taps demokratiška (12)

Publikuota: 2021-05-28 Kategorija: Politika
Draugystė su Pastovių rajonu bus atnaujinta tik tada, kai Baltarusija taps demokratiška
Giedrius Kujelis / Prie rajono savivaldybės iškelta istorinė Baltarusijos vėliava

Gegužės 28-ją sušauktas eilinis rajono tarybos posėdis. Prieš jį prie rajono savivaldybės iškelta istorinė Baltarusijos vėliava. Taip padaryta siekiant palaikyti demokratinį šios šalies judėjimą, protestuojant prieš Baltarusijos valdžios elgesį: oponentų persekiojimą. Priimta ir tarybos rezoliucija: draugystę su Baltarusijos Pastovių miestu atnaujins tik tuomet, kai Baltarusijai vadovaus demokratiškuose ir laisvuose rinkimuose išrinkta valdžia.

„Rokiškio Sirena“ primena, kad Rokiškį su Baltarusija sieja grafų Tyzenhauzų istorija. Iki tol, kol grafai perkėlė savo rezidenciją į mūsų miestą, ji buvo dabartinės Baltarusijos teritorijoje Pastovyse (Postavuose). Su šiuo miestu Rokiškis yra pasirašęs bendradarbiavimo sutartį, dalvavo bendruose kultūriniuose projektuose.

Rajono savivaldybės meras Ramūnas Godeliauskas pasiūlė paskelbti deklaraciją dėl tolesnio bendradarbiavimo su Baltarusija. Jai pritarė ir rajono taryba. Tarybos narys Valius Kazlauskas, pasak mero, pasiūlė šią rezoliuciją patvirtinti kiekvieno rajono tarybos nario parašu, kad ji turėtų ir oficialią vertę, ir liktų istorijai kaip rajono tarybos apsisprendimo liudininkė. Meras sakė, kad rezoliuciją rajono tarybos nariai galės pasirašyti kitą savaitę, nuo pirmadienio iki trečiadienio.

Pasak mero, rezoliucijos tekstas buvo suderintas ir su Užsienio reikalų ministerija.

Rezoliucijos tekstas yra toks:

Rokiškio rajono savivaldybės taryba,

Kreipiasi į Baltarusijos Respublikos Vitebsko srities Postavų rajono vykdomąjį komitetą bei visus Postavų rajono žmones,  pranešdama, jog:

Nepritaria ir smerkia Baltarusijos veiksmus priverstinai nutupdant keleivinį lėktuvą bei vykdant kitokią nuomonę turinčių piliečių sulaikymą ir kalinimą.

Palaiko taikius Baltarusijos žmones, viešai išreiškusius nepasitikėjimą šalies prezidento rinkimų skaidrumu, troškimą gyventi vadovaujantis demokratijos vertybėmis bei principais.

Pareiškia, kad dėl pastarųjų įvykių, šiuo metu nemato galimybės bendradarbiauti su Postavų rajonu abiems bendruomenėms dar nuo sutarties pasirašymo 2009 metais įprastu būdu. Itin skaudu, kad antidemokratiški Baltarusijos valdžios veiksmai sukėlė skaudžias pasekmes ir kultūriniuose ryšiuose, sustabdė projektinę veiklą, kuri remiasi gilia istorine Rokiškio ir Postavų bendryste. 

Pasirengusi atnaujinti ilgametę Rokiškio ir Postavų rajonų partnerystę, kai Baltarusijai vadovaus demokratiškuose ir laisvuose rinkimuose išrinkta valdžia.

Dalintis naujiena
Rašyti komentarą

Rekomenduojami video